Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, acuzaţi oficial de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei. Procurorii cer aviz pentru Victor Stănculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu, la ieşirea din Parchetul General, unde a fost audiat miercuri. FOTO Eduard Enea
Ion Iliescu, la ieşirea din Parchetul General, unde a fost audiat miercuri. FOTO Eduard Enea

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul şef al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi oficial de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 1990. Ei s-au prezentat miercuri la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă măsura. Procurorii vor cere aviz de la Administraţia prezidenţială pentru anchetarea lui Victor Atanasie Stănculescu. Joi va fi audiat fostul lider al minerilor, Miron Cozma şi foşti generali.

Update Potrivit unor surse judiciare, procurorii urmează să ceară aviz de la Administraţia Prezidenţială pentru începerea urmării penale în cazul lui Athanasie Stănculescu. Acesta a avut calitatea de ministru în 1990-1991.

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a declarat, miercuri, că procurorii nu i-au adus la cunoştinţă că este cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei, ci doar că s-a redeschis urmărirea penală în cauză, reafirmând că în 13 iunie 1990 el era plecat din ţară.

"Mi s-a adus la cunoştinţă că s-a deschis din nou urmărirea penală. Nu mi s-a adus la cunoştinţă că sunt cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii, ci doar că s-a redeschis dosarul", a spus Victor Athanasie Stănculescu, la plecarea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Stănculescu a spus că atunci a comunicat că în programul lui de ministru al Apărării, în 13 iunie 1990 va fi la Berlin.

„Trăim în România. Se poate orice“

Victor Athanasie Stănculescu FOTO Mediafax 

image

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a fost întrebat de jurnalişti dacă ştie cine a chemat minerii, cine a tras în protestatari şi ce implicare a avut în 13-15 iunie 1990, la toate întrebările el spunând: "Nu cunosc. Nu am intervenit în niciun fel".

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, se poate face dreptate după 25 de ani, Victor Athanasie Stănculescu a răspuns: "Trăim în România. Se poate orice".

Avocatul lui Stănculescu a spus că pe numele clientului său nu s-a început urmărirea penală, ci doar i s-a comunicat că ancheta a fost redeschisă. "Procurorii ne-au spus şi au semnat un proces-verbal, că în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale".

Acesta a adăugat că în ziua de 13 iunie 1990, "când au fost morţii", Victor Athanasie Stănculescu nu era în ţară. Avocatul a explicat că dacă Victor Athanasie Stănculescu a dat ordine prin telefon, este nevoie ca procurorii să dovedească acest lucru. "Nu avea cum să dea ordin din consfătuirea miniştrilor Apărării", a adăugat avocatul.

Ce a declarat la intrare

 Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a ajuns şi el, miercuri după-amiază, la Parchetul instanţei supreme, el declarând, la intrare, că a fost citat în calitate de supect în dosarul Mineriadei şi că urmează să afle ce anume vor să îi aducă la cunoştinţă procurorii. El a îndeplinit funcţia de ministru al Apărării în perioada 1990-1991.

"Am venit să văd de ce am fost chemat, în calitate de suspect. Sunt curios pentru ce fapte m-au chemat aici", a declarat Victor Athanasie Stănculescu, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Întrebat dacă a avut vreo implicare în cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, Victor Athanasie Stănculescu a spus că în acea perioadă el se afla în Germania.

Tribunalul Ilfov a admis, la 21 mai 2014, cererea de liberare condiţionată a lui Victor Atanasie Stănculescu, în vârstă de 86 de ani, după ce acesta a executat cinci ani din pedeapsa de 15 ani de închisoare primită în dosarul Revoluţiei de la Timişoaraâ

Miron Cozma: M-au citat mâine

Miron Cozma a declarat astăzi că a fost citat, telefonic, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi că joi se va prezenta pentru a primi citaţia oficială şi să afle în ce calitate este citat. El a mai spus că, cel mai probabil, va fi citat în calitate de suspect.

"Eu ieri (marţi - n.r.) am fost citat telefonic de către Procuratura Generală şi mâine (n.r. - joi) am să merg acolo şi voi lua citaţia oficială pentru că nu pot să cred tot ceea ce mi se spune pe telefon. Voi fi prezent mâine (joi - n.r.) la Parchetul General pentru a lua citaţia în calitatea pe care mi-o conferă, cel puţin din câte mi s-a spus, e o calitate de suspect şi mi se pare normal ca nici măcar Miron Cozma să nu fie crezut până la urmă, că ăsta e rolul anchetei, ca toată lumea să îşi probeze nevinovăţia şi bineînţeles să răspundă de faptele lor în instanţă", a conchis Cozma.

Potrivit unor surse judiciare, joi ar putea fi citaţi şi alţi doi foşti generali.

Măgureanu: Este benefic că s-au reluat cercetările

Virgil Măgureanu a părăsit sediul Parchetului General după ce procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru crime împotriva umanităţii în dosarul „Mineriadei”.

La plecare acesta a spus că nu este atribuţia lui să reconstituie adevărul în cazul mineriadei din 13-15 iunie 1990, dar poate să contribuie şi să dea declaraţii care să ajute la reconstituirea faptelor.

„Este benefic că s-au reluat cercetările. Este singura declaraţie pe care o pot face cu acest prilej. Nu este doar atribuţia mea să reconstitui adevărul, să contribui la asta, pot să fac. Vom da declaraţii în legătură cu toate câte s-au întâmplat, cu răspunderile fiecăruia, după încheierea tuturor cercetărilor. Nu putem substitui nici instanţa şi nici factorii care sunt obligaţi să reconstituie faptele", a declarat Măgureanu.

Întrebat dacă este acuzat tot de infracţiuni contra umanităţii, la fel ca şi Ion Iliescu, Măgureanu a spus: „Asta este o întrebare de-a dreptul neroadă”.

Ion Iliescu nu a făcut declaraţii

După aproximativ o oră, fostul preşedinte Ion Iliescu a părăsit sediul Parchetului General, fără a face declaraţii în faţa presei. 

Anchetatorii au anunţat că Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei.

Iliescu va fi chemat din nou la Parchetul General, în perioada următoare, pentru a da declaraţii în dosar.

Iliescu a ajuns miercuri dimineaţă la Parchetul General, însă nu a făcut nicio declaraţie. Fostul preşedinte a fost audiat de procurorii Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul General. 

Şi Virgil Măgureanu a ajuns, miercuri dimineaţă, în jurul orei 10, la Parchetul General pentru a fi audiat.

Virgil Măgureanu, la ieşirea de la audierile de la Parchetul General FOTO Eduard Enea

image

De-a lungul timpului, fostul preşedinte a declarat în repetate rânduri că nu i-a chemat pe mineri în Bucureşti. Dosarul a fost redeschis în luna martie.

Parchetul General a anunţa miercuri, într-un comunicat de presă, că, în urma unei decizii a Curţii Supreme, procurorii militari continuă cercetările în dosarul „Mineriada”. 

Procurorii au anunţat schimbarea încadrărilor

De asemenea, procurorii au anunţat că s-a dispus schimbarea încadrării juridice în dosarul „Mineriada”, astfel că se vor face în continuare cercetări privind infracţiuni contra umanităţii „constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară”.

De asemenea, s-a dispus extinderea urmării penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea acestor fapte. 

În perioada următoare, procurorii vor audia persoanele faţă de care s-a dispus continuarea urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice.

Dosarul, redeschis pe 9 martie

Curtea Supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

Statul român, condamnat la CEDO pentru victimele Mineriadei

În 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat statul român să continue investigaţiile în dosarul „Mineriadei”, Curtea subliniind obligaţia statului de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora. De asemenea, s-a stabilit atunci că România va trebui să plătească despăgubiri morale de 45.000 de euro.

De asemenea, de-a lungul anilor, România a fost condamnată în mai multe cazuri pentru a plăti daune victimelor Mineriadei din 1990.

Astfel, în februarie 2015, Marea Cameră a CEDO a anunţat verdictul în cauza Ancăi Mocanu şi alţii împotriva României, constatând încălcarea de către România a articolelor 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990, anunţă APADOR-CH.

Deşi dosarul uneşte trei cazuri, decizia a făcut dreptate şi lui Marin Stoica, reprezentant de avocatul APADOR-CH Diana Hatneanu, după ce CEDO se pronunţase deja în 2012 în favoarea celorlalţi doi petenţi.

„Cetăţeanul român Marin Stoica, astăzi în vârstă de 65 de ani, a fost bătut şi băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR. Omul se îndrepta spre serviciu când a fost luat de pe stradă, privat de libertate mai multe ore şi bătut crunt. S-a trezit a doua zi la spital, unde cineva l-a sfătuit să dispară ca să nu fie arestat alături de alţi protestatari. De frică a fugit atunci şi nu a mai ieşit trei luni de zile din casă. Frica nu l-a părăsit, însă, nici ulterior, ba chiar bătaia a avut asupra psihicului său efecte devastatoare, aşa încât omul a depus plângere penală abia zece ani mai târziu, în 2001, când în sfârşit cercetările în acest dosar au început să avanseze”, se arăta în comunicatul APADOR-CH emis la acea dată.

După opt ani de anchete, declaraţii, expertize ale Institutului de Medicină Legală (IML), cazul „Mineriada”, inclusiv în ceea ce-l privea pe Marin Stoica, a fost soluţionat de Parchetul General cu neînceperea urmăririi penale.

La CEDO dosarul în care se discuta despre cazul lui Stoica a fost conexat cu alte două ale Mineriadei, respectiv al Ancăi Mocanu, al cărei soţ a fost omorât, şi al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, al cărei sediu fusese devastat de mineri, cauza fiind denumită „Mocanu şi alţii contra României”. 

Reclamanţii s-au plâns de lipsa unei anchete eficiente, imparţiale şi aprofundate pentru identificarea şi pedepsirea celor responsabili pentru reprimarea violentă a demonstraţiilor de pe 13 şi 14 iunie 1990. Plângerea lui Marin Stoica se bazează pe articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenţia europeană a drepturilor omului.

România, obligată să continue investigaţiile

În 2012 CEDO le-a dat câştig de cauză Ancăi Mocanu şi Asociaţiei 21 Decembrie 1989, în timp ce Stoica a pierdut pe motiv că s-ar fi plâns prea târziu în ţară. Avocata Diana-Olivia Hatneanu, care l-a reprezentat pe Marin Stoica, a solicitat retrimiterea cauzei în faţa Marei Camere, solicitare ce a fost acceptată, o audiere publică având loc pe 2 octombrie 2013.

„După decizia de azi a Marii Camere, care este definitivă, România va fi obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei. Cu privire la decesele survenite în timpul evenimentelor, această obligaţie decurgea oricum din faptul că astfel de infracţiuni sunt astăzi imprescriptible ca urmare a altei cauze CEDO, respectiv dosarul Revoluţiei (Asociaţia 21 Decemberie 1989 v. România). Acum, trebuie întrepinse cercetări eficiente, apte să ducă la tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi la aflarea adevărului de către întreaga societate, cu privire la ansamblul evenimentelor din iunie 1990, indiferent că este vorba despre decese sau persoane care au fost supuse unor violenţe şi privări de libertate”, spunea Hartneanu în 2014.

CEDO preciza atunci că „toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutile ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”.

„Este în sarcina statului respectiv să îşi îndeplinească obligaţia internaţională şi să îi aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili pentu atacul extins şi sistematic asupra populaţiei române civile, în special pe cei care au comis aceste crime în exerciţiul autorităţii lor civile sau militare. Mai mult, pentru a implementa în întregime decizia Marii Camere, statul ar trebui şi să stabilească un mecanism oficial eficient de compensaţii pentru cei care au căzut victime violărilor drepturilor omului şi familiile lor în timpul perioadei de tranziţie, dat fiind numărul mare de cazuri în curs de soluţionare la Curte şi a numărului considerabil al altor victime ale aceloraşi evenimente”, arăta CEDO.

Curtea mai preciza că „timpul nu exonerează nici statul român, nici pe făptaşii individuali de răspundere”.

Valentin Mocanu, a plecat până la serviciu şi s-a întors acasă în coşciug

Valentin Mocanu nu era un protestatar, el se dusese pe 13 iunie până la serviciu pentru a rezolva o problema. Pentru că nu se mai întorcea acasă, soţia sa l-a căutat încontinuu, însă Mocanu a fost adus acasă, după trei zile, în coşciug. Acesta fusese împuşcat în cap, lângă sediul fostului Minister de Interne.

Soţia acestui a povestit clipele prin care  a trecut în momentul în care a văzut sicriul.

„Când au venit acasa mi-au pus un coşciug în bătătură. Şi când au venit şi mi-au pus coşciugul, nu vreau să spun ce a fost în sufletul meu. Deci, toată lumea mea s-a dărâmat. Să te gândeşti ca n-ai casă, n-ai masă, n-ai serviciu, că eu stăteam acasă. Şi doi copii... Atunci chiar a fost lovitura vieţii mele. Zici că anii au trecut, că uiţi, dar sunt lucruri care te marchează, sincer”, a povestit Anca Mocanu, soţia lui Valentin Mocanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite