Ion Iliescu: "Nu am fost coleg de facultate cu Gorbaciov, ci cu Li Peng"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu a înroşit telefonul care făcea legătura cu Moscova
Ion Iliescu a înroşit telefonul care făcea legătura cu Moscova

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat miercuri că nu l-a cunoscut pe fostul lider rus Mihail Gorbaciov (1985-1991) în timpul studenţiei sale de la Moscova, spunând că zvonurile care circulă pe această temă sunt doar "o altă fabulaţie".

"Am fost colegi de facultate, spun unii. N-am fost! Dacă am fi fost, n-am avut această plăcere să ne cunoaştem. Întâmplător, eu am făcut studii de inginerie, de hidroenergetică, la Institutul Energetic din Moscova, în perioada anilor 50-54. În aceeaşi perioadă Mihail Sergheevici Gorbaciov era student la Universitatea Lomonosov. N-am avut prilejul să ne întâlnim", a spus Iliescu, citat de Mediafax,  care a menţionat că totuşi a fost coleg cu fostul premier chinez Li Peng. "Eu am avut un coleg celebru, care a devenit premierul Chinei, Li Peng. Am fost coleg de grupă şi m-am întâlnit cu el şi anul trecut, la Beijing", a zis Iliescu.

"Dar cu Mihail Sergheevici am avut prima convorbire telefonică pe 27 decembrie 1989. Eram reuniţi în CFSN pentru prima oară cei 39 puteam să ne întâlnim că trăiserăm sub tensiune permanentă. Şi, cu acest prilej, Mihail Sergheevici a sunat. Eram în clădirea Guvernului de la Piaţa Victoriei. Ne-a transmis felicitări pentru succesul Revoluţiei române şi ne-a anunţat că va veni în România Sevardnadze, ministrul de Externe, care a şi venit în ianuarie 1990. Prima noastră întâlnire a avut loc în iunie 1990, la Moscova, la reuniunea Comitetului Politic al Tratatului de la Varşovia, unde am discutat despre încetarea activităţii acestei alianţe militare", şi-a adus aminte Iliescu.

"Se vehiculează tot felul de idei că Iliescu, FSN-ul ar fi cerut URSS să trimită trupe în România. Că Iliescu a vorbit cu Gorbaciov să-i ceară să trimită trupe în România. Este un fals istoric care n-are niciun temei", a mai zis Iliescu.

Iliescu declara în iulie 2007 pentru un cotidian central: "În 1941, maică-mea a reuşit să mă înscrie la Liceul Industrial Polizu. Pe mine şi pe alţi doi colegi ne-a remarcat un profesor de matematică, fiind mai răsăriţi ca pregătire, nişte copii dotaţi.
Ca să nu rămânem simpli maiştri, am trecut la un liceu teoretic. Primul an l-am facut seral, pe lângă Colegiul Naţional "Sfântul Sava". Dupa 23 august 1944 m-am înscris la "Spiru Haret", unde am învăţat până-n 1948. Ultimul an l-am făcut la "Sava".
Când am terminat, m-am pregătit pentru Politehnica. Când am ajuns în anul II la Moscova, m-a atras ideea de "hidroenergetică", şcoala rusă fiind foarte puternică, deoarece ei atunci construiau cele mai mari hidrocentrale din lume, pe Volga. Pentru mine era o profesie interesantă, eu fiind născut pe malul Dunării
".

FOTO Întrebat despre prezenţa agenţilor sovietici la evenimentele din '89 din România, Gorbaciov răspunde: "Niet"

Gorbaciov - Iliescu, nostalgii tovărăşeşti

Iliescu susţine că soarta României nu s-a decis la Malta / Cartea lui Gorbaciov îl contrazice

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite