Ion Iliescu, despre punerea sub acuzare în dosarul Mineriadei din '90: Eu nu am să-mi reproşez nimic din nicio perioadă!

Ion Iliescu, despre punerea sub acuzare în dosarul Mineriadei din '90: Eu nu am să-mi reproşez nimic din nicio perioadă!

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, pentru Digi24, că nu are ce-şi reproşeze legat de Mineriada din 1990, în contextul în care procurorii militari au anunţat vineri că au început urmărirea penală pe numele său şi al altor 13 persoane care aveau funcţii de răspundere în urmă cu 26 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea ţării. Vor oamenii să..., probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă“, a declarat Ion Iliescu pentru Digi24. „Eu nu am să-mi reproşez nimic din nicio perioadă!“, a incheiat fostul preşedinte, răspunzând la o întrebare a reporterului postului TV citat.

Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi Gelu Voican Voiculescu, urmăriţi penal în dosarul Mineriada 1990

Procurorii militari ai Parchetului de pe lângă Curtea Supremă au pus în mişcare acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, împotriva lui Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru şi Florescu Mugurel Cristian.

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale, săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, faţă de:

-Ion Iliescu - la data săvârşirii faptelor, preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României;

-Petre Roman - la data săvârşirii faptelor, prim-ministru al Guvernului  interimar al României;

-Gelu Voican Voiculescu - la data săvârşirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României;

-Nicolae Dumitru, la data săvârşirii faptelor, prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale;

-Virgil Măgureanu, la data săvârşirii faptelor, director al Serviciului Român de Informaţii;

- general (rez.) Cristian Mugurel Florescu - la data săvârşirii faptelor, adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Inculpaţii sunt acuzaţi de reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Atac împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii

Potrivit procurorilor militari, în perioada 11 – 15 iunie 1990, „inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării“.

Atacul a avut drept consecinţe uciderea prin împuşcare a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a trei persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane,

privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane.

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus punerea în mişcarea acţiunii penale pentru infracţiuni contra umanităţii faţă de următorii inculpaţi:

- amiral (rez.) Emil Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne;

- Cazimir Ionescu, la data săvârşirii faptelor, vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională;

- Adrian Sârbu, la data săvârşirii faptelor, şef de cabinet şi consilier al primului ministru;

- Miron Cozma, la data săvârşirii faptelor, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”;

- Matei Drella, la data săvârşirii faptelor, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni;

- Cornel Plăieş Burlec, la data săvârşirii faptelor, ministru adjunct la Ministerul Minelor;

- general (rez.) Vasile Dobrinoiu, la data săvârşirii faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne;

- general (rez.) Petre Peter, la data săvârşirii faptelor, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

Potrivit anchetatorilor, „în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii  au aderat la atacul generalizat şi sistematic lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Bucureştiului, atac în care a fost  implicată participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: