Iohannis refuză numirea lui Cucoş la şefia Jandarmeriei până la terminarea anchetei privind violenţele de la mitingul din 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis refuză să supună spre avizare Consiliului Suprem de Apărare a Ţării propunerea de numire a lui Sebastian Cucoş în funcţia de şef al Jandarmeriei Române până după pronunţarea organelor judiciare abilitate în legătură cu reprimarea violentă a protestului de vineri din Piaţa Victoriei.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, Ministerul de Interne i-a trimis şefului statului propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a numirii colonelului Cucoş Gheorghe-Sebastian în funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române. De asemenea, se precizează că documentaţia referitoare la propunerea de avizare a numirii ofiţerului în funcţia menţionată se află în lucru la Secretariatul CSAT.

„Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piaţa Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind numirea colonelului Cucoş Gheorghe-Sebastian în funcţia de inspector general să se realizeze după pronunţarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei şi deciziei CSAT în cadrul unei viitoare şedinţe, luând în considerare şi concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, se precizează în comunicat.

În ceea ce priveşte interimatul funcţiei de şef al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că preşedintele României şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu au atribuţii legale potrivit legislaţiei în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

Cel de-al doilea interimat al lui Cucoş la şefia Jandarmeriei expiră miercuri, 15 august, ceea ce însemană că acesta va trebui să părăsească funcţia.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite