Iohannis participă la funeraliile de la Ierusalim. Lideri din întreaga lume îşi iau rămas bun de la fostul preşedinte israelian Shimon Peres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de lideri ai lumii se întâlnesc, vineri, la Ierusalim, pentru funeraliile laureatului premiului Nobel pentru Pace, Shimon Peres, intrat in istorie după o carieră politică de aproape şapte decenii. Preşedintele Klaus Iohannis, cel american, Barack Obama, omologii lor francez şi german, prinţul Charles, regele Spaniei, dar preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, vor asista la înmormântare.

Conform presei israeliene, şi-au mai anunţat prezenţa la funaralii şi secretarul de stat, John Kerry, dar şi candidata democrată la preşedinţia SUA Hillary Clinton şi soţul ei, fostul preşedinte american Bill Clinton.

Este aşteptat, de asemenea, şi Papa Francisc.

Dintre politicienii români a anunţat deja că va pleca la Ierusalim preşedintele Senatului, Călin Popescu -Tăriceanu. De altfel, acesta a invitat liderii grupurilor politice din Senat şi liderii partidelor politice reprezentate în Parlament să participe la această ceremonie „ca un gest de preţuire pe care noi suntem obligaţi să îl aducem unor adevăraţi oameni de stat”.  

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a decedat în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.

Shimon Peres, va fi înmormântat în această dimineaţă la Ierusalim, pe Aleea Marilor Personalităţi ale Statului, lângă locul de veci al fostului premier Yitzhac Rabin. Pregătirile pentru înmormântare s-au făcut în conformitate cu dorinţa exprimată de Shimon Peres.

De la înmormântarea fostului premier Yitzhac Rabin, în 1995, nu a mai fost un aflux atât de mare de lideri din lumea întreagă. 80 de delegaţii din 70 de ţări din Europa, America, Asia sau Africa şi-au anunţat prezenţa la funeralii, potrivit autoritătilor.

La ceremonia de pe Muntele Herzl vor vorbi preşedintele statului, Reuven Rivlin, premierul Benjamin Netanyahu, preşeditele Knesset-ului, Yuli Edelstein, copiii lui Shmon Peres, scriitorul Amos Oz, preşedintele american, Barack Obama. 

Serviciul de Securitate Internă Shin Bet s-a pregătit pentru cea mai mare operaţiune din istoria unităţii. Şeful Poliţiei a declarat că forţele de ordine sunt pregătite să intervină, dacă va fi necesar, pentru menţinerea ordinii. 8000 de poliţişti vor supraveghea ceremonia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite