Cioloş, moldovenii şi împrumutul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Va duce  binomul Iohannis-Cioloş România către reîntregirea naţională?
Va duce  binomul Iohannis-Cioloş România către reîntregirea naţională?

Multe lucruri i se pot reproşa guvernului Ponta dar acţiunile în Basarabia nu îi pot fi negate. În actuala criză din ambele state, proiectul de suflet al fostului prim-ministru a fost refuzat de către preşedintele Iohannis. Este asta o adâncire a senzaţiei de improvizaţie a politicii României faţă de Republica Moldova, cum zic specialiştii, sau este un semn de putere care prevesteşte Unirea?

Avem bazele unei noi politici româneşti faţă de Republica Moldova, care să schimbe paradigma de la blândul "vă susţinem necondiţionat" şi minciuna cu cele "două state româneşti în Uniunea Europeană" la un ton mai apăsat în care duplicitatea est-vest a clasei politice din Chişinău nu mai este tolerată?

Republica Moldova nu mai poate rămâne într-un "No men's land" iar acreditarea ideii că putem crea o minima prosperitate peste Prut fără să împărţim aceleaşi hotare este greşită. Să vedem ce spun specialiştii...

Expertul Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Petrişor Peiu, consideră că retrimiterea în Parlament a documentului accentuează „senzaţia de improvizaţie în politica României faţă de Republica Moldova”, ceea ce generează concluzia că statului român îi lipseşte o strategie coerentă faţă de Chişinău. În acelaşi timp, Petrişor Peiu subliniază pentru InfoPrut că prin gestul lui Iohannis, care nu are motivaţie internă românească, ci numai o justificare raportată la situaţia politică de la Chişinău, poate fi observat eşecul ideii de sprijin necondiţionat din partea României pentru Republica Moldova.

Un alt expert pe zona Basarabiei, Valentin Naumescu crede că, în sfârşit, relaţiile dintre cele două maluri de Prut intră în era adevărurilor reciproce. "Abia apoi vom şti, şi unii şi alţii, cu cine avem de a face şi cu cine dorim să ne asociem pentru a merge mai departe şi a construi ceva în comun, pe bază de sinceritate şi adevăruri rostite franc.".

Marşul recent prounionist al tinerilor de la Chişinău ne arată că, indiferent cât de supăraţi pe România se vor arăta liderii proeuropeni veştejiţi şi cu multiple feţe, tot va rămâne cineva cu care să putem discuta şi care să merite susţinerea noastră.

mai remarcă Naumescu, al cărui opinie nu a întârziat să fie confirmată de reacţia lui Dumitru Diacov, un experimentat politician de la Chişinău încă din vremuri sovietice, care a calificat ca fiind regretabilă decizia lui Iohannis.

Omul de media, Lucian Mândruţă, scrie sub titlul CE-AŞ FACE EU CU REPUBLICA MOLDOVA, direct: "le-as da moldovenilor 6 luni sa se decida sa se uneasca cu Romania.Le-as spune clar ca oferta expira definitiv in iunie 2016. Si le-as explica simplu ca tara lor e o fictiune si ca de-aia o si duc asa de prost: pentru ca din munca a patru judete trebuie sa tina un aparat de stat si-o capitala ca de tara normala. N-ai cum sa prosperi in felul asta.".

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, şi Vladimir Socor consideră că soluţia este Unirea, făcută în anumite condiţii: "trebuie deja pregătite scenarii cu resursele necesare şi mai ales fără emoţii patriotarde şi fără sentimentalisme. Şi aş vrea să nu mai văd expresia „de suflet” folosită în contextul relaţiilor cu Republica Moldova. Trebuie să fie o politică realistă, modernă, nu inspirată de anii 1930 sau de 1848, dar soluţiile de salvare într-un caz extrem trebuie pregătite încă de pe acum, poate nu e nevoie să le aplicăm."

Se destramă Republica Moldova. A venit timpul Unirii?

Parafrazând dezbaterea Historia de vineri, care a pornit de la declaraţia ministrului Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, care spune că Republica Moldova se destramă ca stat, putem să ne punem întrebarea:

preşedintele şi viitorul premier de la Bucureşti sunt pregătiţi să aducă Basarabia acasă?

Sau vor avea politica struţului cu capul în nisip, vor asculta aceeaşi placă ruginită venită din partea unei părţi a Serviciilor care spune ACUM NU E MOMENTUL - în 1992 era Ioan Talpeş cel care susţinea această teorie- şi vor fi nişte tehnocraţi model, cu pulovăr, precum bravul cuplu Iliescu-Roman...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite