Iohannis: Doresc să mulţumesc Germaniei pentru susţinerea principială şi pentru apărarea şi consolidarea statului de drept în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOOT: presidency
FOOT: presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit, miercuri seară, Germaniei pentru "susţinerea principială" pentru eforturile ferme şi consecvente pe care le-a depus în ultimii ani, inclusiv în ultima perioadă, pentru apărarea şi consolidarea statului de drept în România.

Klaus Iohannis a afirmat, miercuri seară, la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane şi împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, că reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, a creat premisele unui viitor prosper, definit de valorile libertăţii şi democraţiei, dar şi ale reunificării întregii Europe.

„Statele Europei sunt menite să fie împreună şi vor creşte numai împreună. Acesta este fundamentul proiectului european. De aceea, primul mandat al României ca Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene s-a desfăşurat sub motto-ul „Coeziunea, o valoare europeană comună”, punând în prim-plan necesitatea menţinerii unităţii europene, cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu provocări importante, interne şi externe", a declarat Iohannis.

El a amintit că, în urmă cu un an, la celebrarea Zilei Unităţii Germane, a subliniat angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european.

„România şi-a asumat pe deplin responsabilitatea de a face Uniunea mai puternică şi, în ciuda provocărilor, aportul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene la obţinerea consensului statelor membre a fost însemnat, având ca obiectiv aprofundarea integrării europene", a adăugat şeful statului.

El a amintit şi că, în ianuarie, a reprezentat România la semnarea noului Tratat de cooperare şi integrare germano-francez la Aachen, moment cu semnificaţie pentru cooperarea dintre Paris şi Berlin, precum şi pentru viitorul Uniunii Europene.

„Cu acel prilej, am asigurat în legătură cu fermitatea şi hotărârea României de a rămâne în continuare alături de Germania şi Franţa în urmărirea obiectivului de consolidare a proiectului european. Am dovedit acest angajament al României prin Summitul pe care l-am găzduit la Sibiu, pe 9 mai. „Spiritul de la Aachen”, cum l-am numit atunci, la Aachen, ne-a însoţit pe drumul care a dat naştere „Spiritului de la Sibiu” – spiritul unei Uniuni care doreşte să-şi protejeze cetăţenii şi să investească în viitorul noilor generaţii, rămânând unită şi solidară în faţa numeroaselor provocări", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, cooperarea noastră în cadrul Uniunii Europene, dar şi în alte organizaţii internaţionale, este susţinută de relaţia bilaterală privilegiată, construită de-a lungul timpului, care s-a dezvoltat dinamic şi armonios.

„În ultimii ani, relaţiile politice dintre cele două ţări s-au dezvoltat semnificativ, prin contacte frecvente şi substanţiale la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar, dar şi regional şi local, astfel încât să putem vorbi astăzi de o relaţie cu adevărat specială cu Germania, cu caracter strategic. Dar dincolo de acţiunea politicienilor, contribuţia determinantă la excelenţa relaţiei bilaterale actuale au adus-o cetăţenii celor două ţări", a afirmat Klaus Iohannis.

El a spus că această relaţie are la bază o importantă componentă economică: Germania se situează pe primul loc în topul partenerilor noştri comerciali, fiind totodată în top trei investitori în România. Iohannis a menţionat că investiţiile germane în economia noastră, de peste 10 miliarde de euro, demonstrează angajamentul pe termen lung pe care companiile germane l-au asumat, devenind partenerii noştri de încredere. În planul formării profesionale colaborăm prin preluarea modelului dual german de succes, cu efecte benefice asupra tinerei generaţii şi asupra pieţei muncii din România, a mai spus el.

Potrivit lui Iohannis, prietenia dintre cele două ţări este clădită însă şi pe dialogul nostru constant şi consistent care are în centrul său minoritatea germană din România şi comunitatea de români din Germania.

„Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii ţării noastre, reprezentând şi un liant deosebit al relaţiei bilaterale. Am avut plăcerea să reconfirm acest lucru cu prilejul întâlnirii cu semnificaţie simbolică pe care am avut-o, împreună cu doamna Cancelar Merkel, în luna mai, în marja Summitului de la Sibiu, cu reprezentanţii comunităţii germane din România. La rândul lor, numeroşii cetăţeni români stabiliţi în Germania contribuie amplu la dezvoltarea relaţiilor strânse dintre ţările noastre, inclusiv în plan economic, fiind una dintre comunităţile cel mai bine integrate pe piaţa germană a forţei de muncă", a afirmat Iohannis.

El a făcut referire şi la referendumul privind justiţia.

„Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc Germaniei pentru susţinerea principială pe care a manifestat-o constant pentru eforturile ferme şi consecvente pe care le-am depus în ultimii ani, inclusiv în ultima perioadă, pentru apărarea şi consolidarea statului de drept în România. Societatea românească rezonează profund şi cu maturitate faţă de acest obiectiv, iar succesul covârşitor al referendumului privind justiţia, pe care l-am convocat, şi câştigat, pe 26 mai, împreună cu aproape 6,5 milioane de români, a dovedit-o cu prisosinţă", a subliniat Iohannis.

Potrivit acestuia, ziua de 3 octombrie reprezintă un bun moment de evocare şi reflecţie asupra însemnătăţii pe care o are unitatea pentru stabilitatea, progresul şi prosperitatea unei naţiuni, dar şi a întregii Europe.

„Vă asigur că România va rămâne ferm angajată pentru aprofundarea strânsei cooperări dintre ţările noastre, cu scopul de a servi cât mai bine interesele cetăţenilor noştri într-o Europă unită, mai eficientă şi mai puternică", a mai spus Iohannis.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite