Iohannis şi Cioloş cer clemenţă în cazul românului condamnat la moarte în Malaysia pentru trafic de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Gologan a fost condamnat la moarte FOTO Adevărul
Ionuţ Gologan a fost condamnat la moarte FOTO Adevărul

Oficialii români au încercat, sâmbătă, să îl scape de pedeapsa capitală pe tânărul Ionuţ Gologan, care a făcut trafic de droguri în Malaysia. În acest sens, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit la Kuala Lumpur cu oficiali ai Malaysiei, cărora le-a transmis scrisori oficiale de la preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş.

În documente, aceştia fac apel la clemenţă în cazul Gologan. „Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit azi, 12 martie 2016, la Kuala Lumpur, cu ministrul de externe al Malaysiei, Dato' Sri Anifah Aman, şi Hajah Nancy Binti Haji Shukri, ministru la cabinetul prim-ministrului responsabil pentru justiţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Ministerul Afacerilor Externe. 

„Demnitarul român efectuează o vizită de lucru în statul asiatic pentru a discuta cu autorităţile din Malaysia rezolvarea cazurilor celor patru cetăţeni români arestaţi pentru trafic de droguri. În calitate de emisar special al preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş, ministrul delegat a transmis scrisorile oficiale din partea celor doi înalţi demnitari români, în care se face apel la clemenţă din partea autorităţilor malaysiene în cazul pedepsei cetăţeanului român Ionuţ Gologan, pentru a-i putea salva viaţa", notează sursa citată. 

Stoenescu a discutat cu oficialii din Malaysia inclusiv despre situaţia altor trei români care sunt acuzaţi de fapte similare. Oficialul român a vizitat, totodată şi închisoarea în care sunt încarceraţi românii şi a discutat cu unul dintre aceştia cu privire la condiţiile de detenţie precum şi despre modul în care avansează cazul său, se mai arată în comunicat. 

Negocieri privind transferarea persoanelor condamnate

La începutul acestei luni, Guvernul a aprobat trei memorandumuri privind negocierea tratatelor dintre România şi Malaysia privind transferarea persoanelor condamnate, extrădarea şi asistenţa judiciară în materie penală.

Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală în cazul Gologan printr-o decizie definitivă, urmând ca avocaţii cetăţeanului român să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta, anunţa MAE la sfârşitul lunii ianuarie.

Potrivit sursei citate, conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE a precizat că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

Cine este Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte 

image

Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului 2012, cu o lună înainte de a fi arestat, a declarat , pe 16 octombrie 2013, primarului localităţii, Ilie Gheorghe precizând că tânărul Ionuţ Alexandru Gologan a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanţi de droguri.

Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată şi bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulţi ani. „Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulţi ani din localitate. El a rămas cu tatăl şi cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcţionar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învăţătură, dar ştiţi cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el", a declarat primarul Ilie Gheorghe.

Prins cu metamfetamină în bagaje

FOTO

casa traficant

El a precizat că tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului 2012, când a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogându-l drept „un băiat foarte muncitor". „După aceea a plecat către Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupă şi cu aşa ceva, şi a fost trimis ca transportator, încotro nu pot să vă spun", a afirmat Ilie Gheorghe.

Primarul a spus că, la o lună după ce l-a văzut pe tânăr în localitate, în vara anului 2012, a aflat că el a fost arestat şi trimis în judecată în Malaezia pentru trafic de droguri. Ilie Gheorghe a spus că bunica tânărului a venit la Primărie pentru a fi îndrumată ce să facă să îl ajute pe băiat în timpul procesului, iar Primăria a făcut o anchetă socială şi recomandări care să îl ajute în faţa instanţei. În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.

Pe aceeaşi temă

Povestea prahoveanului condamnat la moarte în Malaezia: de la premiant la traficant

Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna prahoveană Telega. Vecinii îl ştiau de băiat bun

Cine este românul condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite