Iohannis la bilanţul MApN: Realitatea în care trăim ne arată importanţa unor alianţe şi parteneriate strategice în materie de securitate şi apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a participat joi la bilanţul MApN pe anul 2015 FOTO David Muntean
Klaus Iohannis a participat joi la bilanţul MApN pe anul 2015 FOTO David Muntean

Ministerul Apărării Naţionale prezintă joi raportul de activitate pe anul 2015. La acest eveniment participă şi preşedintele Klaus Iohannis, dar şi premierul Dacian Cioloş. În cadrul discursurilor, cei doi au felicitat activitatea Armatei.

Preşedintele Klaus Iohhanis a declarat, joi, la bilanţul MApN, că are deplină încredere în Armata Română.

„De fiecare dată când mă aflu în mijlocul dumneavoastră încerc o emoţie specială. Prin patriotismul dumneavoastră, militari şi civili, aţi făcut din Armata României un exemplu. Armata este unul dintre pilonii statului român, o instituţie fundamentală pe care românii o privesc cu apreciere şi mândrie. La fel ca şi concetăţenii noştri, am deplină încredere în Armată, în profesionalismul şi devotamentul ei. Pentru toate acestea şi pentru modul în care vă faceţi datoria în numele României, zi de zi, misiune de misiune, în ţară sau în afara graniţelor, vă mulţumesc”, a spus şeful statului la MApN.

De asemenea, Iohannis a declarat că  2015 a fost un an în care s-au făcut paşi importanţi pentru Armată şi au fost reconfirmate angajamentele în plan internaţional.

„Am arătat că suntem hotărâţi să fim un furnizor de securitate în regiune şi că avem iniţiative în acest scop. În 2015 am reuşit să reaşezăm viziunea noastră strategică pe baze noi şi solide şi am trecut de la bune intenţii la acţiuni concrete”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a declarat că acordul politic cu privire la alocarea, începând cu 2017, a 2% din PIB pentru acest domeniu, precum şi planurile de înzestrare a Armatei şi implementarea Strategiei Naţionale de Apărare.

„Cred că acţiunile noastre în materie de securitate naţională şi apărare, dar şi demersurile în plan intern trebuie să aibă în vedere construcţia României puternice în Europa şi în lume. Indiferent câte provocări avem de înfruntat şi câte evenimente au loc în plan intern sau extern, acesta trebuie să rămână reperul nostru permanent”, a precizat preşedintele României.

Cu privire la anul 2016, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că principala miză trebuie să fie continuarea şi extinderea iniţiativelor din anul precedent, precum punerea în practică a Strategiei, dar şi respectarea angajamentelor internaţionale.

„Va trebui să ne adaptăm continuu la o realitate complexă şi dinamică. Pentru aceasta vom avea nevoie de cunoaştere şi anticipare, de instituţii eficiente şi de colaborare, atât interinstituţională în plan intern, cât şi multinaţională, cu aliaţii şi partenerii. Realitatea în care trăim ne arată permanent importanţa unor alianţe şi parteneriate strategice solide în materie de securitate şi apărare”, a spus Iohannis.

Iohannis despre Summit-ul NATO din iulie

Klaus Iohannis a vorbit şi despre Summit-ul NATO de la Varşovia unde România va trebui să aibă un mandat „puteric şi ambiţios”, care să reflecte calitatea ţării noastre de aliat „responsabil şi credibil”.

„Unul dintre cele mai importante evenimente din acest an îl reprezintă participarea României la Summitul NATO de la Varşovia. Ca preşedinte, intenţia mea este ca împreună cu toate instituţiile responsabile, în special Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Externe, să generăm un mandat puternic şi ambiţios pentru România în cadrul acestui summit, pe măsura calităţii sale de aliat responsabil şi credibil”, a spus preşedintele.

Acesta a continua precizând că poziţia României va fi de susţinere a întăririi rolului NATO în domeniul apărării colective şi acordarea unei atenţii sporite atât provocărilor de pe flancul estic.

„Valenţele strategice ale zonei Mării Negre pentru NATO vor trebui reafirmate şi concretizate prin iniţierea demersurilor de constituire a unei grupări navale multinaţionale. De asemenea, prezenţa aliată pe teritoriul naţional va trebui întărită prin operaţionalizarea şi funcţionarea optimă a structurilor aliate de comandă şi control, respectiv Unitatea NATO de Integrare a Forţelor şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est”, a completat şeful statului statului.

„Aveţi respectul şi aprecierea mea şi a cetăţenilor României pentru tot ceea ce faceţi sub deviza Onoare şi Patrie", a continuat preşedintele.

Cioloş: România poate avea în vedere o revizuire strategică a Apărării

În discursul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că România poate avea în vedere o revizuire strategică a Apărării, şi pe baza unei noi legislaţii, pentru creşterea în continuare a capacităţii operaţionale a Armatei.

„Constituirea pe teritoriul României a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului Diviziei Multinaţionale din Sud-Est sunt menite să întărească postura de descurajare şi de apărare Alianţei Nord-Atlantice. În perioada imediat următoare, va avea loc şi operaţionalizarea Scutului Antirachetă de la Deveselu şi, mai apoi, transferul de autoritate al acestui sistem", a spus Cioloş, citat de news.ro.

De asemenea, el a mai precizat că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii şi apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană au fost şi vor rămâne pilonii fundamentali ai politicii externe a României, în condiţiile în care contextul geo-politic este unul complicat, iar România rămâne o „ancoră de stabilitate” în regiune şi furnizor de securitate la graniţa estică a NATO şi frontiera externă a Uniunii Europene.

Din acest motiv, în opinia prim-ministrului, România trebuie să îşi întărească apărarea naţională, pe baza unui buget prevăzut să crească la echivalentul a minimum 2% din PIB anul viitor, menţinut la acest nivel pe o perioadă de 10 ani, dar şi să contribuie la misiunile colective de apărare din cadrul NATO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite