Iohannis, către Şuteu: „E nevoie de reformă, nu de reformită sau impunere cu cizma“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, revocarea lui Vlad Alexandrescu şi numirea Corinei Şuteu în funcţia de ministru al Culturii. Miercuri seară, aceasta a depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul privind revocarea din funcţia de ministru al Culturii a lui Vlad Tudor Alexandrescu. De asemenea, preşedintele a semnat decretul pentru numirea Corinei Şuteu în funcţia de ministru al Culturii.

Ceremonia depunerii jurământului a avut loc la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea săptămânală dintre Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş.

Iohannis despre „reformită“

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după depunerea jurământului de către noul ministru al Culturii, că acest domeniu are nevoie "de reformă, nu de reformită" şi de măsuri clare, precizând că situaţia este complicată în acest moment, cum ar fi în cazul Operei Bucureşti, unde trebuie găsite soluţii.

"Preluaţi portofoliul într-o perioadă foarte dificilă, într-o perioadă când există - şi, pe bună dreptate, trebuie să recunoaştem - o inflamare în spaţiul public în legătură cu ce se întâmplă în domeniul de care se ocupă Ministrul Culturii. Există aşteptări mari, instituţiile de Cultură româneşti au nevoie de cineva care cu fermitate, dar şi cu foarte multă înţelegere, dar şi cu simţul a ce trebuie şi ce poate fi făcut, să vină să conducă acest minister", a spus preşedintele.

Iohannis i-a transmis noului ministru al Culturii, Corina Şuteu, că este nevoie de energie, dar şi de tact şi "indulgenţă" pentru a rezolva multiplele probleme din domeniu.

"Cred că domeniul de care se ocupă domeniul culturii (...) are nevoie de reformă, nu de reformită. Are nevoie de decizie, dar nu de impunere cu cizma şi vă doresc să reuşiţi să schimbaţi lucrurile în sensul aşteptat de artişti, de public, dar şi specialiştii din domeniu. Complicată ecuaţie", a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a dat ca exemplu "situaţia de la Operă", care trebuie rezolvată, însă afirmă că aceasta este doar una din situaţiile unde "este nevoie de cineva la conducerea ministerului care cunoaşte profund cultura românească, instituţiile de cultură româneşti".

O numire care-asigură continuitatea

În cursul zilei de 28 aprilie, Vlad Alexandrescu o propusese deja la portofoliul Culturii pe Corina Şuteu, secretar de stat la minister, unul dintre managerii culturali apreciaţi în mediile intelectuale, după ce a condus ICR New York vreme de câţiva ani, în timpul directoratului lui Horia-Roman Patapievici, până la „lovitura de stat“ din vara anului 2012.

Corina Şuteu era, într-adevăr, numirea cea mai probabilă la şefia ministerului, în locul demisionarului Vlad Alexandrescu. O astfel de mişcare din partea premierului Dan Cioloş rezolvă simultan două probleme: ar asigura continuitatea viziunii manageriale a lui Vlad Alexandrescu, Corina Şuteu fiind până acum, cum s-ar spune, „mâna sa dreaptă“, şi ar potoli spiritele printre susţinătorii intelectuali ai ministrului demisionar, care afirmă că vor ieşi în stradă până când Vlad Alexandrescu va fi readus înapoi.

Corina Şuteu este prima femeie ministru al Culturii de la demisia din 2005 a Monei Muscă încoace.

Expert în politici culturale

Premierul Dacian Cioloş îl revocase, marţi, pe Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii şi o propusese pe Corina Şuteu pentru numirea în această funcţie. Corina Şuteu, în vârstă de 55 de ani, este expert şi consultant în domeniul managementului cultural şi al politicilor culturale europene şi fost director al Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 2006 - 2012, mandat care a fost marcat de scandalul „Poneiul roz“.

În luna ianuarie a acestui an, Corina Şuteu a fost numită de prim-ministrul Dacian Cioloş în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, pentru a se ocupa de politici şi strategii pentru cultură.

Corina Şuteu, noul ministru al Culturii, este expert în politici culturale şi fost director al Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 2006 - 2012. În luna ianuarie, a fost numită de prim-ministrul Dacian Cioloş în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, pentru a se ocupa de politici şi strategii pentru cultură. Corina Şuteu s-a implicat în numeroase proiecte culturale, "Bucureşti - Capitală Europeană a Culturii 2021" fiind unul dintre ele. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), fiind la bază critic de teatru, iar în 1995 a devenit preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene. În 1998, Corina Şuteu a fondat Asociaţia Ecumest.

Rancea, propusă de Dâncu la Operă

Vicepremierul Vasile Dâncu s-a întâlnit din nou, marţi, cu reprezentanţi ai angajaţilor Operei Naţionale Bucureşti (ONB), iar printre priorităţile discutate s-au numărat numirea urgentă a unui interimar ”competent” şi separarea instituţională, prin Hotărâre de Guvern, a Operei Naţionale din Bucureşti de Teatrul Naţional de Operetă ”Ion Dacian”.

Conform unui comunicat de presă al ONB, publicat pe site-ul adevaruldelaopera.wordpress.com, „în seara zilei de 3 mai 2016 a avut loc o întâlnire între Vicepremierul Vasile Dâncu şi reprezentanţi ai colectivelor Operei Naţionale din Bucureşti. În urma discuţiilor au rezultat următoarele priorităţi: 1. Numirea în regim de urgenţă a unui management interimar corect şi competent. 2. Separarea instituţională, prin Hotărâre de Guvern, a Operei Naţionale din Bucureşti de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”. 3. Activitatea celor două instituţii rezultate va fi axată pe o politică repertorială. 4. Terminarea în regim de urgenţă a lucrărilor de infrastructură efectuate la clădirea Operei Naţionale din Bucureşti şi finalizarea construcţiei Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Părţile implicate şi-au exprimat speranţa de a ajunge la o situaţie de normalitate instituţională propice unei vieţi artistice puse în primul rând în beneficiul publicului nostru“.

Referindu-se la conducerea ONB, Dîncu a scris pe facebook că-i va propune noului ministru al Culturii „un profesionist de excepţie“, Beatrice Rancea, în prezent director al Operei din Iaşi.

„Am discutat cu mai multe personalităţi importante ale scenei din ţară şi din străinătate, printre care maestrul şi profesorul Andrei Şerban (Columbia University). Domnia sa a vorbit despre nevoia unui nou proiect la Operă, neexcluzând chiar participarea sa la un asemenea proiect, aceasta fiind însă o problemă de viitor, condiţionată de negocieri şi de unele schimbări necesare cu caracter legislativ.

Maestrul Andrei Şerban mi-a făcut recomandarea pentru doamna Beatrice Rancea, actualmente director al Operei din Iaşi, un profesionist de excepţie şi un manager de succes. Am vorbit cu Beatrice Rancea şi nu a refuzat, de principiu, această propunere. Voi face această propunere viitorului ministru al Culturii.

Sper că şi angajaţii Operei române vor găsi căi de comunicare pentru a susţine această propunere a domnului Andrei Şerban şi că vor participa alături de conducerea nouă la un nou proiect al Operei. Iar noi, Guvernul, vom sprijini toate componentele acestui proiect“, a adăugat el.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite