Iohannis - şah la Dragnea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult mai şocant decât anunţul prin care preşedintele Klaus Iohannis a informat naţiunea că desemnarea unui premier se amână până după Crăciun, mi s-a părut calmul (resemnarea?) cu care a primit vestea preşedintele PSD, dl. Liviu Dragnea

Care în cele câteva cuvinte rostite la nepermis de multe minute după secul anunţ prezidenţial a justificat cum nu se poate mai împăciuitorist decizia d-lui Iohannis. Preşedintele, da, are nevoie de ceva mai mult timp (fiecare cu ritmul lui, a şuguit precum nea Mărin, olteneşte, dl. Dragnea) pentru a purta discuţii, dacă nu cumva chiar spre a se lămuri cine este cu adevărat d-na Sevil Shhaideh. Cam asta era ideea explicaţiei d-lui Dragnea. Numai că depinde, fireşte, ce se înţelege prin aceste lămuriri, care le vor fi natura şi conţinutul, tot la fel cum depinde şi cine e persoana sau organismul ce pune la dispoziţia primului om în Stat informaţii în privinţa cvasi-necunoscutei doamne. „Soţul doamnei Shhaideh a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc, asta e tot ce vă pot spune”, a comunicat cu puţină vreme neobositul matelot Traian Băsescu.

Cert e că starea de non-combat în care s-au situat de joi, după ora 14, nu doar dl. Liviu Dragnea, ci şi dl. Călin Popescu-Tăriceanu poate fi cu uşurinţă interpretată, şi nu doar de răuvoitorii de profesie, şi nu fără îndreptăţire, drept o recunoaştere implicită a scăzutului grad de notorietate al viitorului prezumtiv premier. Mai departe sunt doar speculaţii pure pe mintea şi gustul domnilor Băsescu, Cristoiu şi a celor din anturajul lor.

Ceea ce, pentru moment, înseamnă doar o simplă amânare a formulării unui răspuns ferm al Cotroceniului la mutarea surpriză a d-lui Liviu Dragnea, demonstrează că viaţa politică din România nu mai este dominată de raţionalitate, ci de o bezmetică luptă între orgolii. O tristă joacă de copii. Nimic mai mult.

A jucat până ieri el, Liviu Dragnea, cartea învingătorului, a omului ţanţoş, îmbătat de propria putere, a liderului căruia nici un politician din România nu i se poate defel opune fără a-şi asuma anumite riscuri nicidecum minore, însă de azi a venit rândul preşedintelui Iohannis să interpreteze personajul în mâna şi în stiloul căruia stă cu adevărat puterea.

Practic, în cursul unei alocuţiuni de nici cinci minute, preşedintele a anulat fără nici o milă toate planurile măreţe şi rapide, tot atâtea posibile câştiguri de imagine, deja făcute publice de şeful PSD. Care era convins că Moş Crăciun îi va aduce în traistă guvernul lui, dar şi că la o săptămână după Bobotează majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR va vota disciplinat, pe repede înainte, după modelul răposatei Mari Adunări Naţionale, Bugetul de stat pe 2017. Însă, iată, dl. Iohannis a zis nein şi nein rămâne. Cel puţin deocamdată.

Numai că acest nein şi această victorie de etapă poate să reprezinte punctul de plecare al unui război între Preşedinte şi majoritatea parlamentară care, prin comparaţie cu starea de beligeranţă dintre fostul preşedinte Traian Băsescu şi premierul Tăriceanu, nu va reprezenta decât o simplă joacă de copii.

Joi după ora 14 a început cu adevărat partida de şah, pe viaţă şi pe moarte, Iohannis-Dragnea. Preşedintele României i-a dat şah în văzul lumii şi a camerelor de televiziune fudulului preşedinte al PSD: Care sunt gata să pariez că nu îi va rămâne nici cu un leu dator d-lui Iohannis.

Viitorul meci va avea loc mai mult ca sigur înainte de Anul Nou.     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite