Ioana Mihăilă, despre paşaportul COVID: Ordonanţa privind certificatul verde va fi aprobată marţi. Cât va fi valabil documentul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Ordonanţa de Urgenţă privind certificatul verde va fi adoptată în şedinţa de Guvern de marţi, a anunţat, luni, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, în conferinţa de presă susţinută la Cluj.  Ministerul Sănătăţii a vorbit şi despre valabilitatea acestui document.

„Din discuţia pe care am avut-o cu secretarul general adjunct, astăzi s-au obţinut avizele necesare. Mâine este şedinţa de Guvern pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă", a afirmat ministrul, conform Libertatea.ro

Ea a spus că valabilitatea certificatului verde va fi în funcţie de situaţia fiecărei persoane - dacă aceasta a făcut un test, a trecut prin boală sau a fost vaccinată.

"Este în funcţie de situaţia în care ne aflăm. De exemplu, pentru o persoană testată valabilitatea certificatului este de 24 de ore dacă vorbim de un test antigen rapid şi respectiv de 72 de ore dacă vorbim de un test PCR. Dacă este vorba de situaţia în care persoana a trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv înregistrat în CORONAFORMS. Dacă vorbim de vaccinare - valabilitatea este până în luna iunie 2022 pentru o persoană vaccinată cu schemă completă", a explicat ministrul.

De la 1 iulie, românii vor putea să descarce certificatul verde de vaccinare care va fi folosit pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

„O să fie platforma STS, unde ne facem un cont. Contul va fi verificat că aparţine acelei persoane şi o să ne putem alege una din cele 3 situaţii (n.r. – vaccinat, testat sau trecut prin boală). (Platforma – n.r.) o să ne transmită un link pe adresa de e-mail de unde putem fie să printăm acel certificat în format fizic, fie să îl păstrăm pe telefon, sub formă de poză, e-mail sau pdf. Scanăm acest cod QR în dispozitivele de la frontieră”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urmă cu câteva zile.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite