Ioana Băsescu, Elena Udrea şi Gheorghe Nastasia, puşi sub control judiciar în dosarul finanţării campaniei lui Băsescu din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Băsescu iese de la DNA FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ioana Băsescu iese de la DNA FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, a plecat de la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce a fost audiată aproximativ patru ore. Elena Udrea şi Dan Andronic sunt audiaţi de procurorii anticorupţiee.

UPDATE Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte al României Traian Băsescu, a fost pusă, joi, sub control judiciar de către procurorii DNA, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Ea este acuzată de instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani. În acelaşi dosar au fost puşi sub control judiciar şi fostul ministru Elena Udrea, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Gheorghe Nastasia, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al unei soceităţi cu capital de stat şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.

Detalii despre ancheta DNA în acest caz, în articolul: Ioana Băsescu a fost pusă sub control judiciar. Acuzaţiile DNA: „Instigare la abuz în serviciu şi instigare la spălare de bani”

Elena Udrea: Sunt patru acuzaţii de spălare de bani

Elena Udrea a declarat, joi, la ieşirea din sediul DNA, unde a fost audiată timp de patru ore de procurori, că împotriva ei sunt patru acuzaţii de spălare de bani şi că miza dosarului este terfelirea lui Traian Băsescu în perioada de precampanie electorală, astfel încât şansele fostului preşedinte de a deveni prim-ministru să fie reduse.
 "Pe de o parte este perioada de precampanie şi cred că numele lui Traian Băsescu trebuia terfelit pentru că am văzut cu toţii ce campanie fabuloasă cu conturi false pe Facebook avem în favoarea domnului Cioloş, spre exemplu. Deci un posibil contracandidat la funcţia de prim-ministru, cum este Traian Băsescu, trebuie redus din start şi şansele PMP la fel. Pe de altă parte, acest dosar înţeleg că este pornit din 2015 şi totuşi chemarea noastră are loc fix acum înainte de campanie", a spus deputatul Elena Udrea după întâlnirea cu procurorii DNA.

Ea a precizat că anchetatorii au formulat patru acuzaţii de spălare de bani împotriva ei, în legătură cu finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009.

"Cât priveşte acuzaţiile, sunt patru acuzaţii de spălare de bani, dar vă spun domnii procurori cu siguranţă", a declarat Udrea.

Deputatul a comentat ironic decizia procurorilor de a o pune sub control judiciar, spunând că viaţa i se simplifică mult, pentru că are deja trei liste lungi de persoane cu care nu are voie să vorbească.

"Apropo de controlul judiciar, viaţa mea se simplifică foarte mult pentru că am deja trei liste lungi de persoane cu care nu am voie să vorbesc, mai rămâne mama, probabil, domnul avocat şi sper că şoferii mei. Am voie să vorbesc şi cu Traian Băsescu, uitaţi, am mai găsit o persoană cu care pot vorbi", a spus Elena Udrea.

Ea a precizat că a fost audiată pentru că s-a ocupat "neoficial" de o parte din campania lui Traian Băsescu.

"În calitate de persoană care mă ocupam neoficial de o parte din campania preşedintelui aveam cunoştinţă de cum s-au semnat nişte contracte de publicitate", a adăugat Udrea.

"Poţi fi fericit şi cu un control judiciar” Deputatul a mai spus că bani din afacerea Microsoft au fost folosiţi în finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009 a PDL, "dar nimeni nu întreabă nimic". "Eu ştiu un singur lucru, că există declaraţii oficiale, într-un dosar care se apropie de final la ICCJ, şi anume dosarul Microsoft, că bani din afacerea Microsoft au mers la domnul Blaga şi la cei care au condus campania PDL din 2009 pentru prezidenţiale şi că nimeni nu întreabă nimic. Dar trebuie să întrebăm ceva care are legătură cu Elena Udrea şi Ioana Băsescu pentru că spectacolul este legat de numele acestea. Sigur, cei care erau implicaţi în conducerea campaniei de la Modrogan 22, domnul Blaga şi restul, astăzi sunt oamenii domnului Iohannis, nu trebuie să le afectăm cumva imaginea înainte de campania electorală", a delcrat Udrea. Ea a adăugat că poate fi fericită şi sub control judiciar şi a spus că se aştepta să fie chemată la DNA, chiar dacă nu reprezintă o miză în dosar. "Poţi fi fericit şi cu un control judiciar, venea campania electorală şi mă aşteptam, deşi eu am spus că nu candidez, de aici deduc că nu eu sunt miza acestui dosar, mai am altele", a mai spus Elena Udrea. Întrebată dacă mai dă acatiste pentru Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, Elena Udrea a răspuns afirmativ. "Da, de ce nu? Şi vă rog să nu o luaţi în glumă. Nu mă refer la dânsa în mod special. Cu cât faci mai mult bine, cu cât ajungi să poţi să te rogi pentru cei care îţi sunt adversari, mai bine îţi este ţie. Că te rogi pentru prieteni şi familie este obişnuit, dacă ajungi să te rogi pentru adversari înseamnă că ai ajuns la o credinţă superioară", a spus Udrea.

Surse: Este vizată finanţarea campaniei lui Traian Băsescu

Potrivit unor surse judicare, ancheta în acest dosar  vizează finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Traian Băsescu. Potrivit surselor citate, în acest caz mai este vizat şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia. Denunţătorul din acest dosar ar fi susţinut că ar fi cheltuit 1 milion de euro, care ar fi fost derulaţi prin mai multe firme. Pe de altă parte, surse judiciare, citate de Agerpres, arată că  valoarea sponsorizărilor din campania electorală s-ar ridica la câteva sute de mii de euro.

Ce spune avocatul lui Nastasia

Avocatul lui Ghoerghe Nastasia, Vasile Pleşa,  a declarat că clientul său a fost pus sub control judiciar în această cauză. Vasile Pleşa a spus că în cazul lui Gheorghe Nastasia, clientul său, procurorii au luat măsura controlului judiciar, în legătură cu o luare de mită, potrivit News.ro.

"Sunt evenimente din anul 2009. Da, s-au impus măsuri preventive. Deocamdată pot să vă spun că pentru domnul Nastasia, care este clientul meu, s-a impus măsura controlului judiciar în legătură cu o luare de mită, în legătură cu campania, cu evenimente din 2009”, a spus Vasile Pleşa, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Avocatul a precizat că în această cauză sunt denunţuri în care se arată că structuri din acea perioadă care aveau legătură cu unităţile administrativ-teritoriale ar fi participat, la un moment dat, cu sume de bani la campania electorală din 2009.

Vasile Pleşa a precizat că este vorba de un denunţător care a avut în acea perioadă mai multe contracte cu Ministerul Turismului.Avocatul a mai spus că nu ştie ce amestec ar avea Ioana Băsescu, precizând că nu i-a văzut numele în dosar.

Ioana Băsescu, 4 ore de audieri

Ioana Băsescu a ieşit de la DNA, după ce a fost audiată timp de aproape patru ore. La ieşirea de la DNA, Ioana Băsescu nu a făcut nicio declaraţie despre dosarul în care a fost audiată sau dacă este martor ori suspect.

Avocatul Ioanei Băsescu a însoţit-o până la maşina care o aştepta în faţa sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar după plecarea acesteia, s-a întors la DNA.

Elena Udrea, însoţită de avocat

Deputatul Elena Udrea s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiată într-un dosar de corupţie.

elena udrea dna foto inquam photos  / octav ganea

Elena Udrea a venit însoţită de un avocat. La intrarea în sediul DNA, Udrea a declarat că a primit telefonic citaţia pentru a se prezenta la DNA.

Întrebată în ce dosar şi în ce calitate a fost citată la DNA, Udrea a spus: "Ce mai contează dacă mă aşteptaţi să ies?”.

Dan Andronic: „Sunt citat ca martor”

Patronul ziarului „Evenimentul Zilei” Dan Andronic (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea) a venit joi la Direcţia Naţională Anticorupţie, el declarând că a fost citat pentru a fi audiat ca martor într-un dosar din 2015.

dan andronic dna foto inquam photos  / octav ganea

Dan Andronic a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 10.00, la intrare spunând că va da declaraţii în calitate de martor.
 

Ioana Băsescu, însoţită de avocat

Fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a ajuns în jurul orei 8.10 la sediul DNA pentru a fi audiată de procurori. Nu se ştie în ce dosar au loc audierile şi nici care este calitatea acesteia - suspect sau martor, însă Ioana Băsescu a venit însoţită de avocat.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că şi alte persoane vor fi audiate în această cauză pe parcursul zilei.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat, miercuri seară, acuzaţii dure la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, acuzând-o că a format un grup de procurori care se va ocupa de arestarea uneia dintre ficele sale.

”Am aflat prin DNA că este un mic grup de procurori care se jură că mă va face să cer custodia copilului, unuia din nepoţi, adica va aresta părinţii. Sunt câţiva procurori apropiaţi doamnei Kovesi pe care i-a cărat şi i-a pus consilieri după ce au rezolvat nişte dosare. Nu o să spun nume, dar vă spun acest adevăr, va veni şi acea zi când voi face publice numele”, a spus Traian Băsescu la România TV.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite