Ioan Talpeş, despre evenimentele de la Tg. Mureş, din martie ‘90: presa din Canada, Germania şi Franţa ştia deja ce se va întâmpla. Erau acolo de câteva zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpeş, fostul şef al SIE, a vorbit despre provocările din martie '90 de la Târgu Mureş FOTO Adevărul
Ioan Talpeş, fostul şef al SIE, a vorbit despre provocările din martie '90 de la Târgu Mureş FOTO Adevărul

Generalul Ioan Talpeş a explicat evenimentele sângeroase de la Târgu Mureş care au avut loc în martie 1990. În emisiunea „Amintiri din viitor“, difuzată de Prima TV, Talpeş a vorbit despre mai multe televiziuni şi radiouri străine care şi-au trimis echipele la Târgu Mureş cu câteva zile înainte de evenimente. „Nu poţi trimite echipe acolo sau oriunde în lume, decât dacă ştii că urmează să se întâmple ceva“, consideră Ioan Talpeş.

Ioan Talpeş a vorbit la Prima TV, în emisiunea „Amintiri din viitor“, despre evenimentele din martie ’90 de la Târgu Mureş, acolo unde a izbucnit un conflict major între populaţiie maghiară şi română.

„Una dintre cele mai false abordări vis-a-vis de evenimentele din martie 90 de la Târgu Mureş a fost aceea că Securitatea a provocat această confruntare. Este una dintre cele mai false abordări. Nu poţi spune că Securitatea a provocat, pentru că nu mai exista. La începutul anilor ‘90 exista o mare penetrare în zona maghiară din afara ţării, mai ales din Ungaria, dar cu acoperire din SUA, Canada, Germania“, a explicat generalul Talpeş.

„Eu, la data aceea, eram şeful grupului de consilieri a ministrului Apărării Naţionale. Tot ce se întampla în România în acele vremuri erau atenţionări care trebuiau să mă facă să sesisez despre ce e vorba. Se ajunsese la nişte jocuri care depăşeau problematica unei schimbări politice“, povesteşte Talpeş contextul acelor vremuri.

Ei urmau să transmită ce vroiau ei să se vadă

Fostul şef al SIE spune că erau provocări în România, dar era dificil de aflat cine este în spatele lor, mai ales că erau făcute „în numele democraţiei“.

„Începuse să pară că e posibil orice. Era ceva de neînţeles. Cei care le alimentau, se justificau că o făceau în numele democraţiei. Era dificil să îţi dai seama cine din afară provoca. În apropierea zilei naţionale a maghiarilor, aveam o serie de info despre declanşarea unei confruntări în Transilvaniei, în special în zona celor 3 judeţe. Nu aveam însă informaţii din teritoriu, nu mai aveam un sistem de informaţii din zonă. Am încercat o formă aproape de infiltrare în zonă. Cu 3-4 zile înainte de sărbătoarea zilei naţionale a Ungariei, am reuşit să observăm că la Târgu Mureş, şi nu numai, erau nişte grupuri de profesionişti în materie de tv şi radio. Erau două televiziuni şi patru radiouri. Erau din Canada, Germania şi Franţa. Nu poţi trimite echipe acolo sau oriunde în lume, decât dacă ştii că urmează să se întâmple ceva. Noi eram în dezavantaj total pentru că ei vor transmite ce vroiau ei să transmită“, dezvăluie Ioan Talpeş.

Generalul a încercat atunci să contracareze şi avorbit cu Răzvan Theodorescu, directorul Televiziunii Române, să trimită echipe de televiziune acolo, dar nu au fost bani pentru asta. „Atunci, cu aprobarea lui ministrului Stănculescu, am dat ordin ca de la secţia de televiziune militară să se împartă şi să meargă în cele trei judeţe, Harghita, Covasna şi Târgu Mureş. Aşa am reuşit să trasmitem paralel evenimentele. Dacă noi nu am fi avut şi celălalt probatoriu, şi astăzi evenimentele de la Târgu Mureş ar fi fost percepute ca o acţiune a românilor împotriva maghiarilor“, crede generalul Talpeş. Acesta mai spune că imaginile au şocat Europa, dar până la urmă a reuşit să arate că acel Cofariu, desfigurat în luptele de stradă, nu era un maghiar, era un român.

„În 1990 nu am reuşit să publicăm în Europa caseta noastră cu evenimentele. Toţi primeau galan, frumos, dar când să se publice, nu se publica“, povesteşte Talpeş ce s-a întâmplat cu filmările televiziunii militare.

Cum au fost induse în eroare elitele din România

Ioan Talpeş spune că planul a fost şi mmai amplu decât atât. „Înaintea evenimentelor de la Târgu Mures, elitele româneşti dovedite deja că văd calea României spre Europa, care promovau democraţia, au fost invitate în Ungaria, la un forum maghiaro-român. Cred că aici este o problemă de conştiinţă a personajelor respective. Nu îi voi numi. Cred că va veni un moment când se vor exprima şi vor spune că au fost induşi în eroare. Chiar în ziua în care a început disputa, tot ce ştiau era primit prin filiera maghiară: că românii vor să lichideze populaţia maghiară. Iar oamenii ăştia au transmis nişte apeluri din Ungaria, iar vinovăţia era a românilor. Întotdeauna vina aparţine majorităţii. Nimeni nu percepe faptul că o majoritate poate fi manipulată“, a explicat fostul şef al SIE.

Problema maghiarimii există doar dacă cineva doreşte să o creeze

Ioan Talpeş susţine că nu există o problemă a maghiarimii, ci doar o problemă creată de anumite grupuri de interese. „Nu cred că există o problemă a maghiarimii, decât dacă cineva doreşte să creeze o problemă. Maghiarimea este conştientă, în afara unor spirite aventuroase care îşi doresc răzbunări, recuperări istorice. Pe fondul discuţiilor Diasporei maghiare pe tema Trianonului, s-a menţinut o tensiune. Diaspora era convinsă că se va pune în discuţie această problemă a hotărârilor după cel de-al Doilea Război Mondial.

Noi va trebui să facem o analiză aprofundată, dar şi maghiarii, asupra lucrurilor care ne separă şi a celor care ne apropie. Acum ne aflăm într-o altă greografie temporală şi materială“, a mai spus Talpeş.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite