Fostul consilier Ioan Talpeş, audiat în dosarul sauditului care reclamă detenţia într-o închisoare CIA în România

Fostul consilier Ioan Talpeş, audiat în dosarul sauditului care reclamă detenţia într-o închisoare CIA în România

Ioan Talpeş, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Fostul consilier prezidenţial Ioan Talpeş s-a prezentat marţi la Parchetul General, unde a fost chemat în calitate de martor în legătură cu plângerea depusă de cetăţeanul saudit Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care reclamă că a fost deţinut într-o închisoare CIA din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

La intrarea în sediul Parchetului, Talpeş a spus că nu ştie despre ce este vorba şi că va da mai multe explicaţii la ieşire.

La data de 29 mai 2012, avocatul lui Abd al-Rahmin Nashiri a înaintat o plângere penală procurorului general al României în care reclamă detenţia secretă în România, rele tratamente aplicate clientului său, precum şi procedura de extrădare.

În august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă) a depus la CEDO o reclamaţie împotriva României, în numele lui Abd al-Rahmin Nashiri, în care reclamă faptul că sauditul a fost deţinut într-un centru CIA din România.

Cu referire la plângerea depusă în numele lui Abd al-Rahmin Nashiri la CEDO, MAE a precizat pe 5 februarie 2013 că această plângere a fost comunicată Guvernului, care a formulat, în termenul acordat de Curte în acest sens, observaţii cu privire la admisibilitatea şi fondul cauzei faţă de acele capete de cerere comunicate de instanţa europeană.

De asemenea, pe 7 februarie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a comunicat că plângerea se află în faza actelor premergătoare.

„Cercetările continuă în dosarul constituit ca urmare a plângerii formulate de numitul Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, cauză aflată în faza actelor premergătoare. Alte informaţii nu pot fi furnizate la acest moment, întrucât, în conformitate cu prevederile art. 12 lit. e din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, publicitatea acestora ar putea periclita bunul mers al anchetei”, a transmis PÎCCJ, potrivit Agerpres.

Abd al-Rahmin Nashiri, considerat un apropiat al fostului lider Al-Qaida Osama Ben Laden, este deţinut la Guantanamo, fiind cercetat de autorităţile americane pentru atentatul împotriva USS Cole din 2000 din Yemen, soldat cu 17 morţi şi pentru cel împotriva petrolierului francez MV Limburg din 2002 de la Aden, soldat cu un mort.

 


Citeşte şi:

INTERVIU AUDIO Fostul şef al SIE, Ioan Talpeş: Pacepa a avut misiunea de a discredita România, din ordinul Moscovei

Fostul şef al SIE, Ioan Talpeş, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul în care discută despre adevăratele motivaţii din spatele celui mai controversat episod din istoria spionajului din România: fuga generalului Ion Mihai Pacepa în Statele Unite ale Americii.

VIDEO Fostul şef SIE Ioan Talpeş: László Tőkés a fost agent al Securităţii maghiare

Generalul Ioan Talpeş, fost şef al SIE, şi jurnaliştii Cristian Unteanu şi Diana Rusu au discutat, la Adevărul Live, tehnicile de manipulare şi dezinformare practicate de serviciile de informaţii în societatea actuală, dar şi strategia de dezinformare din Războiul Rece care a izolat România de toate celelalte ţări.

Ioan Talpeş: „Ruşii nici nu acceptă ca altcineva, implicit România, să facă parte din discuţiile lor privitoare la Transnistria“

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, generalul Ioan Talpeş, a conturat câteva opinii despre vizita Secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, la Bucureşti.

Fostul şef SIE Ioan Talpeş: Pacepa e în continuare în război cu România

Pacepa e în continuare în război cu România. Pentru el, ţara asta a fost cel mai mare duşman. Aşa susţine generalul Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), care a subliniat că Pacepa ar fi putut fi un catalizator al schimbării din poziţia pe care o deţinea în America, însă a refuzat să se implice.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: