VIDEO Ioan Talpeş, la Adevărul Live, despre planurile secrete de divizare teritorială a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe şi fost consilier prezidenţial, a fost prezent, vineri, la Adevărul Live, unde a vorbit despre încercările de divizare teritorială a României în perioada 1986-1989, în urma unor planuri susţinute de mai multe puteri occidentale.

„În timpul vizitei pe care a făcut-o în 1979, în Statele Unite, lui Ceauşescu i s-a propus o colaborare între America şi România. Americanii gândeau că-l vor transforma pe Ceauşescu într-un fel de cal troian în interiorul blocului sovietic. Ceauşescu n-a înţeles nimic. Tovarăşa (n.r. – Elena Ceauşescu) nici n-a vrut să audă. În 1979 s-a dus şi Kadar (n.r. – Janos Kadar, conducătorul comunist al Ungariei între 1956 şi 1988) la Washington şi s-a bucurat acolo de o simpatie extraordinară. Kadar, un băiat fin, un băiat cu deschidere, abia aştepta. A înţeles că e pe cai mari din cauza refuzului lui Ceauşescu”, a explicat Ioan Talpeş.

Fostul şef al SIE a continuat afirmând că, prin susţinerea unor strategi americani, „în 1986 s-a creat un program subtil în care se considera că reconstituirea Ungariei înseamnă torpila care va arunca în aer acest sistem din est”.

Talpeş a sugerat că acest plan a fost foarte aproape să fie pus în practică în timpul Revoluţiei din 1989, precizând că Ungaria se bucura şi de sprijinul unor puteri europene în dorinţa de a pune stăpânire pe Transilvania. „Pe 17 decembrie 1989, în Ungaria a făcut o vizită marele cancelar al RFG (n.r. – Helmuth Kohl), care a avut nişte exprimări la adresa României. Tot atunci, domnul Kohl a vorbit despre nedreptăţile Ungariei cu Trianonul. După ce domnul Kohl s-a dus la Budapesta, a mai făcut cineva o vizită, e vorba de domnul Mitterrand, care a afirmat că problema Trianonului trebuie discutată”, a declarat Ioan Talpeş în dialogul cu moderatorul Cristian Unteanu.

Fostul consilier prezidenţial a mai povestit şi un moment petrecut după 1990, când Francois Mitterrand a făcut o vizită la Bucureşti. Întrebat despre afirmaţiile pe care le făcuse la Budapesta cu privire la disensiunile teritoriale dintre Ungaria şi România, preşedintele francez a răspuns: „Nu mi-am schimbat punctul de vedere şi să vă ferească Dumnezeu să se pună în discuţie la nivel internaţional această problemă a frontierei dintre Ungaria şi România”.

Emisiunea s-a încheiat cu promisiunea că subiectul va fi reluat într-o ediţie programată săptămâna viitoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite