Ioan Niculae, dat în urmărire naţională, a anunţat în direct la televizor unde se află. „Mâine sunt în ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Niculae / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ioan Niculae / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Omul de afaceri Ioan Niculae, condamnat, joi, la cinci ani de închisoare cu executare, a anunţat în direct la televiziune unde se află, după ce nu a fost găsit acasă de poliţiştii care au ajuns la vila sa din Zimnicea.

Ioan Niculae a transmis, în direct, la emisiunea Sinteza zilei , că momentan se află în Italia, dar că după ce a aflat sentinţa magistraţilor a început să se pregătească pentru întoarcerea în România.

„Sunt în Italia la o clinică internat. Trebuia să ies probabil duminică. După primirea veştii din România că am fost condamnat mi-am făcut externarea şi încep să mă pregătesc să vin în ţară. Mâine sunt în ţară”, a declarat Ioan Niculae, la Antena 3.

Ioan Niculae nu a fost găsit la domiciliul său din Zimnicea de poliţiştii veniţi să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare. Poliţia l-a dat în urmărire naţională pe Niculae, urmând să fie emis un mandat de urmărire internaţională dacă acesta nu va fi găsit.

Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare, după ce în primă instanţă fusese condamnat la 3 ani jumătate de închisoare.

Ioan Niculae a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Potrivit acuzaţiilor din dosar, firma controlată de afacerist ar fi încheiat contracte fictive cu altă societate, pentru a reduce masiv contribuţiile datorate bugetului de stat.  Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei, potrivit Digi 24.

În plus, instanţa i-a interzis lui Niculae şi dreptul de a fi acţionar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale, potrivit G4 Media.

Potrivit procurorilor, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. şi SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

Sursa citată precizează că în baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

 „Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeaşi perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au mai susţinut procurorii, conform sursei citate.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

Citeşte şi:

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite