DECIZIE Învăţătoarea de la Şcoala 10 abonată la banii părinţilor a fost demisă. Ministrul Educaţiei: „Este lăudabilă atitudinea mamei care a făcut sesizarea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectoratul Şcolar Bucureşti a  stabilit ca decizia privind o 
eventuală suspendare a învăţătoarei Dana Blându să fie luată de 
conducerea Şcolii 10      FOTO: Adevărul
Inspectoratul Şcolar Bucureşti a  stabilit ca decizia privind o eventuală suspendare a învăţătoarei Dana Blându să fie luată de conducerea Şcolii 10      FOTO: Adevărul

Comisia de anchetă a Şcolii Gimnaziale Nr. 10 „Maria Rosetti” a decis în unanimitate vineri să o demită pe învăţătoarea Dana Blându, care a fost filmată de părinţi în timp ce le cerea bani pentru cadourile de Crăciun ce urmau să fie împărţite angajaţilor şcolii. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat la puţin timp de la această hotărâre că salută atitudinea mamei care a sesizat acest caz.

UPDATE Remus Pricopie, ministrul Educaţiei: „este lăudabilă atitudinea mamei care a semnalat acest caz. Cred că din această situaţie negativă trebuie să luăm puterea exemplului, curajul de a spune şi de a furniza informaţii exacte. Numai aşa putem să acţionăm imediat. De exemplu chiar azi am mai primit o astfel de informaţie şi am declanşat o nouă anchetă, dar la o altă şcoală”. 

Pricopie a adăugat că în ultima perioadă s-a vorbit mult de fondul clasei şi despre banii care circulă în şcoli.

"Nu este o noutate şi se ştie că fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal. Nimeni din şcoală nu are voie să primească, să gestioneze astfel de bani. În acelaşi timp, este dreptul oricărui cetăţean din România să contribuie de bunăvoie la o anumită activitate. Dacă se doreşte acest lucru, în şcoala românească acest lucru trebuie făcut numai şi numai prin asociaţiile de părinţi şi numai cu chitanţă şi cu justificarea sumelor respective. Aici asociaţia de părinţi nu poate impune vreo sumă", a precizat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a mai declarat că legea trebuie schimbată de urgenţă pentru ca dascălii care încalcă regulamentele să nu se mai poată întoarce niciodată la catedră.

Totodată, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a cerut inspectorilor şcolari să transmită directorilor de şcoli că vânzarea de cărţi şi auxiliare în unităţile de învăţământ, susţinută de unele edituri, este ilegală, iar profesorii nu au voie să devină agenţi comerciali. 

„Ca părinte, le cumpăr din magazin, nu din şcoală. Am abordat şi acest subiect. Directorii au obligaţia să meargă în şcoală şi în toate şcolile să se discute această problemă", a mai explicat ministrul Educaţiei.

UPDATE Decizia de sancţionare a învăţătoarei Dana Blându este corectă, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

"Asemenea persoane, care îşi vând demnitatea şi onoarea pentru diverse sume de bani, nu fac cinste profesiei de dascăl, nu îşi au locul în sistemul educaţional şi împotriva lor trebuie adoptate măsuri aspre de sancţionare", a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Sindicaliştii mai susţin că pentru stoparea problemelor din învăţământ ar trebui adoptate măsuri urgente de modificare a legislaţiei, în special a Legii Educaţiei, în vederea simplificării procedurii de sancţionare disciplinară a personalului didactic, a institutirii, prin lege, a unor măsuri de protecţie a personalului din unităţile de învăţământ împotriva violenţei verbale şi fizice a părinţilor şi elevilor, manifestată din ce în ce mai des, potrivit sindicaliştilor, şi regândirea sistemului de salarizare a personalului din învăţământ.

UPDATE Comisia de anchetă a şcolii a decis cu unanimitate de voturi ca dascălul să fie demis pentru abateri grave.

"Având în vedere evenimentele petrecute în unitatea noastră, Şcoala Gimnazială «Maria Rosetti», referitoare la activitatea doamnei profesor Blându Florina Dana, Consiliul de Administraţie întrunit în 10.01.2014 a hotărât desfacerea contractului de muncă pentru doamna învăţătoare Blându Florina Dana, în conformitate cu articolul 280, alineatul 2, litera f din Legea educaţiei naţionale, Legea 1/2011, şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă al doamnei Florina Dana Blându, sesizarea Parchetului pe aspectele penale ale cazului şi întocmirea unui plan de măsuri la nivelul şcolii pentru combaterea unor astfel de fenomene pe viitor", a declarat Camelia Maria Fercu, directoarea şcolii.

Avocatul învăţătoarei, Bogdan Răducanu, susţine că vor contesta în instanţă decizia conducerii unităţii de învăţământ.

"Suntem consternaţi, decizia e ilegala. Am atacat deja această hotarare”, a precizat avocatul care a adăugat că: „din păcate, ca urmare a sancţiunii, învăţătoarea nu îşi mai poate exercita profesia. Consideram că trebuie să respecte decizia până când instanţa de judecată va dispune. Ulterior se va integra din nou în învăţământ”, a susţinut acesta, precizând că Dana Blându "indubitabil va căştiga procesul", în condiţiile în care este vorba despre o "totală lipsă de probe".

Răducanu a mai spus că va verifica în instanţă „veridicitatea şi legalitatea” înregistrărilor video.

UPDATE La şedinţa de vineri participă şi Gabriel Ispas, secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei, care face parte şi din Corpul de Control al ministerului. 

Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei a anunţat că tot vineri, la ora 12.30, ministrul Remus Pricopie va susţine o videoconferinţă cu toţi inspectorii din ţară.

UPDATE Poliţiştii Secţiei 6 Poliţie vor audia vineri mai mulţi părinţi ai unor copii din clasa învăţătoarei Dana Blându.

Audierile la Secţia 6 Poliţie au început joi seara, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Femeia a venit la poliţie de bunăvoie, fără ca în prealabil să fie citată, după ce, joi, poliţişti ai Secţiei 6 au mers la domiciliul acesteia şi i-au cerut să pună la dispoziţia anchetatorilor înregistrările video şi audio pe care le avea cu învăţătoarea Dana Blându.

Inspectoratul Şcolar Bucureşti a stabilit ca decizia privind o eventuală suspendare a învăţătoarei Dana Blându să fie luată de conducerea Şcolii 10, în condiţiile în care directoarea instituţiei va fi suspendată începând din 13 ianuarie. Până atunci, conducerea şcolii va trebui să ia propria decizie privind dascălul acuzat că strângea bani de la părinţi, dascăl care va rămâne la catedră în continuare.

Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunţat, joi, că o decizie în cazul învăţătoarei de la Şcoala 10 va fi luată după hotărârea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, acesta urmând să se întrunească vineri.

Mama care a înregistrat-o pe învăţătoarea Dana Blându când le cerea părinţilor bani pentru cadouri a declarat după ce a fost audiată de poliţişti, că atunci când s-a adresat secretariatului şcolii i s-a spus că învăţătoarea nu poate fi înlăturată şi să-şi ducă copilul la altă şcoală.

La ieşirea de la Secţia 6 de Poliţie, unde s-a prezentat joi pentru a fi audiată în cazul învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 din Capitală, femeia le-a spus jurnaliştilor că a predat înregistrările ce conţin discuţiile în care învăţătoarea le cere părinţilor bani de cadouri de Crăciun.

Ea a precizat că a luat decizia să dea presei înregistrarea, făcută într-o şedinţă cu părinţii, după ce iniţial s-a adresat secretariatului. "Mi s-a spus că doamna nu poate fi înlăturată, că este o personalitate, să-mi mut eu copilul", a spus femeia.

De la începutul anului şcolar, mama a plătit 500 de lei pentru achiziţionarea de rechizite, mobilier şi alte bunuri care ţin de activitatea şcolară, precum şi pentru cadouri de Crăciun, potrivit spuselor acesteia.

Anchetă condusă de directoarea suspendată

Trăistaru a confirmat, pe de altă parte, că ISMB i-a suspendat contractul de detaşare pe funcţie a directoarei de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.

Inspectorul general a precizat că directoarea Camelia Fercu va prezida şedinţa CA de vineri, mandatul ei la conducerea şcolii urmând să se încheie luni, 13 ianuarie.

Constantin Trăistaru a mai spus că ISMB va monitoriza instituţiile de învăţământ cu privire la eventuale acte de corupţie. De asemenea, vor fi organziate întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ, pentru a discuta aspecte legate de corupţie, şi va fi elaborat un plan de măsuri pentru combatarea acesteia.

Purtătorul de cuvânt al ISMB, inspectorul Marian Banu, a explicat pentru adevarul.ro că „inspectoratul nu se poate atinge de niciun fir de păr al învăţătoarei”, motivând lipsa unei eventuale propuneri de suspendare a dascălului.

„Noi nu avem dreptul potrivit legii să luăm vreo decizie vizavi de un cadru didactic sau să intervenim în ancheta consiliului de administraţie al şcolii, noi am luat decizia legată de director, care este în coordonarea noastră. În rest, monitorizăm ancheta şcolii şi putem să le cerem să respecte legislaţia în cazul în care apar probleme, altfel, nu putem să luăm nicio decizie noi referitoare la învăţătoare, nu ne permite legea, riscăm să fim daţi în judecată”, a explicat Banu.

Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor, într-o nouă înregistrare

Părinţii au scos la iveală o nouă înregistrare în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, îi face "săraci sau nesimţiţi", nemulţumită că au îndrăznit să ofere doar câte o ciocolată şi o cafea personalului din şcoală. 

Cum a decurs discuţia despre ciocolată şi cafea:

”Învăţătoare: O cafea din aia şi o ciocolată daţi? Nu, eu nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi, pe bune. Ca şi clasă. Zi, măi, cum o să te poţi duce, măi, la bibliotecară şi la secretară cu o cafea şi o ciocolată? Doamne...
Părinte: Nu, că mai sunt...
Învăţătoare: Unde mai sunt?
Părinte: Trebuie să fie nişte coşuri, probabil mai vin cu ele mâine...
Învăţătoare: Nu, eu cred că coşurile alea sunt...
Părinte: Nu, alea sunt pentru bodyguarzi.
Învăţătoare: N-are cum...
Părinte: Şi astea sunt pentru femeile de serviciu...
Învăţătoare: Nu...
Părinte: Vă spun sigur...
Învăţătoare: Nu te cred. Aş vrea să fie aşa.
(...)
Învăţătoare: Măi, clasa ta a dat Savon la... că am văzut nişte pungi...
Altă învăţătoare: Particular. O mămică din clasa mea a dat, atât. Dar în mod normal ar trebui să dea toată clasa.”

Învăţătoarea şi părinţii, văzuţi ca ”sabotorii” sistemului balcanic al şpăgii

”Învăţătoare: Cine are putere, care din voi aveţi putere să vă duceţi la clasă cu o cafea şi o ciocolată... cu un cadou de 5 lei? Eu vreau doar să ştiu cine se duce? Vreau să-mi spuneţi un nume în plen la şedinţă să văd şi eu cine comentează şi cine efectiv sabotează evenimentul... Eu nu ştiu cine are curaj să se ducă cu un asemenea cadou.
Părinte: Eu.
Învăţătoare: Te duci tu?
Părinte: N-am o problemă. Cu toate că eu sincer să vă spun, mi se pare un pic...
Învăţătoare: Aşa. Ia zi, ce ţi se pare?
Părinte: Un pic exagerat.
Învăţătoare: Adică ce? De ce exagerat?
Părinte: Prea multe persoane...
Învăţătoare: Stai şi uită-te la mine. Este o poveste... Ai putere să te lupţi cu un vânt, cu un sistem, cu o orientare? Eu la asta te întreb?
(...)
Părinte: Şi am mai vorbit şi cu alte clase şi cred că suntem singurii care onorăm toate femeile de serviciu, toţi bodyguarzii, tot personalul...
Învăţătoare: Eu nu cred. Mai găseşti o altă clasă care nu a dat cadouri? Că eu nu am văzut decât...
Părinte: Nu am stat să fac cercetări...
Învăţătoare: Eu nu am văzut decât cadourile care merg cu sticle de whisky si cu cozonaci Panettone. Asta este şcoala de fiţe, da?”, se arată în înregistrarea audio.

De asemenea, părinţii s-au plâns din nou că învăţătoarea Blându le-a cerut să-şi înscrie copiii la cele două centre ale propriului afterschool, din nordul Capitalei şi fiindcă a fost refuzată, s-a înfuriat.

"Am fost mustrată individual, chiar şi la şedinţă am fost mustraţi toţi. Doamna ne stia si adresele, chiar traseul, stia clar ca din zona in care locuim treceam exact pe langa acel afterschool si ne-ar fi fost mai usor sa il ducem la afterschool-ul dumneaei. Noi nu am fost receptivi si tocmai de aceea am fost chiar mustrati si a spus ca o sa o ia personal", a povestit mama unui copil, citată de Realitatea TV.

Caz sesizat de Crăciun

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul unei învăţătoare de la Şcoala nr. 10, care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii.

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.


ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea

Autorităţile sunt aşteptate joi să decidă dacă învăţătoarea de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut bani de Crăciun pentru personalul şcolii, mai rămâne în sistem.

Ancheta de la Şcoala 10 continuă. Avocata învăţătoarei: înregistrarea a fost scoasă din context, discuţia era despre ambalajul „micilor” atenţii de Crăciun

Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.

VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?

Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?


 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite