Interzicerea drogurilor care prăjesc creierul, în discuţie la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
etno

Propunerea de modificare legislativă care prevedea legalizarea consumului de etnobotanice, cele mai periculoase şi în acelaşi timp cele mai ieftine droguri, ce trebuia aprobată ieri în Senat, a fost trimisă pentru reexaminare Comisiei de Sănătate

Legea care modifică reglementările privind drogurile şi etnobotanicele ar fi trebuit ieri să primească votul final, iar prin aprobarea ei ar fi venit cu un adevărat dezastru în lumea dependenţilor de stupefiante deoarece se pregăteşte relaxarea legii pentru cei care deţin etnobotanice. Cel puţin momentan, deznodământul a fost amânat pentru că USR a cerut retrimiterea către Comisia de Sănătate din Senat, pentru reexaminarea proiectului legislativ pentru „modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a Legii nr.194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte”.

Pericolul adus de această modificare legislativă a fost semnalat de judecătorul Cristi Dănileţ. „Simpla deţinere a acestor substanţe trebuie încriminată pentru că aceste «legale» sunt foarte periculoase pentru sănătate. Mai grav este că sunt şi foarte ieftine, preţul unui pliculeţ cu 1 gram este de 25 de lei, la jumătate faţă de cannabis. Astfel, ajung la îndemâna oricui, mai ales că pe internet sunt anunţuri de vânzare cu duimul. În plus, conform specialiştilor cu care am discutat, produc dependenţă aproape instantaneu. Cei care le fabrică folosesc diverse substanţe amestecate: mătrăgună, acetonă, detergent de geamuri, otravă de şoareci. Efectele sunt ameţeli, vărsături, halucinaţii, liniştire, amorţirea membrelor şi paralizie temporară”, a subliat judecătorul pentru „Adevărul”. 

De la pedepse mai mari, la neîncriminare

Cristi Dănileţ a explicat şi cum s-a ajuns la o astfel modificare a legii care poate aduce dezastrul în rândul tinerilor. „Ani de-a rândul, DIICOT a prins şi tribunalele au condamnat nu doar vânzatorii, ci şi cumpărătorii de etnobotanice. Numai că, la un moment dat, a apărut decizia nr. 10/2018 a ICCJ care a declarat că textul de lege nu e clar şi, din acel moment, deţinerea de etnobotanice nu a mai fost considerată infracţiune. Pur şi simplu, celor care fumează aceste substanţe pe stradă nu ai ce le face. Aţi văzut pe net filmuleţe cu tineri înţepeniţi de efectul «zombi» pe stradă sau în parcuri. (…) În anul 2019, un grup de parlamentari au vrut să îndrepte situaţia. A fost promovat un proiect de lege prin care cresc pedepsele pentru trafic de droguri, pentru trafic de etnobotanice. În plus, s-au introdus pedepse pentru deţinere de etnobotanice. Legea aprobată a fost criticată de mulţi care nu ştiau ce scrie în ea, ba chiar s-au temut că vor creşte pedepsele pentru deţinerea de cannabis. Am salutat noua lege, care prevedea pedepse mai mari pentru faptele cele mai grave, nu şi pentru deţinerea de droguri pentru consum propriu. Cu privire la etnobotanice, s-a prevăzut atunci că este infracţiune deţinerea lor în vederea consumului propriu. Doar că acum, la reexaminare, constat că se renunţă la această infracţiune. Practic, se va permite cumpărarea şi consumul etnobotanicelor, lucru foarte periculos. Vreau să relatez un caz soluţionat de mine... Patru indivizi mergeau cu maşina. Au început să fumeze o ţigară cu «legale». La un moment dat, şoferul a înţepenit cu mâinile pe volan, de la ceea ce inhala. S-au izbit toţi într-un zid. Acum, întreb pe cei care vor să voteze această lege: cum ar fi dacă ei sau rudele lor s-ar nimeri pe direcţia spre care se îndreaptă o maşină cu astfel de indivizi?”, a subliniat judecătorul.

Droguri de mare risc

Medicul infecţionist specializat în toxicodependenţă Adrian Abagiu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, spune că o astfel de modificare a legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri este de-a dreptul catastrofală. „Eu, ca specialist, consider etnobotanicele, am şi demostrat acest lucru, droguri de mare risc. Plastic spus, prin comparaţie, heroina este mic copil pe lângă etnobotanice. 

Or să apară din nou oameni cu sechele grave, cu «creierii prăjiţi» Adrian Abagiu  medic infecţionist specializat în toxicodependenţă

Pacienţii or să fie din nou «mai în cap», aşa cum spun ei. Cei bătrâni, care s-au «fript» deja, în trecut, cu etnobotanicele, se vor abţine, probabil, de la consum, dar cei tineri nu sunt convins că vor face acest lucru pentru că vorbim de droguri foarte ieftine. Şi or să apară din nou oameni cu sechele grave, cu «creierii prăjiţi», cum, la fel, spun chiar ei”, precizează medicul.

Adrian Abagiu mai spune că această modificare legislativă va mai avea şi unele efecte colaterale. „O să crească din nou brusc numărul celor nou infectaţi cu HIV, pentru că dependenţii nu prea ştiu de seringile de unică folosinţă sau de alte măsuri de protecţie. Oricum, eu cred că se doreşte, într-un viitor apropiat, redeschiderea «magazinelor de vise», nu de alta, dar acestea produc 4.000 de euro pe zi, sumă care nu este de neglijat”, a subliniat medicul specialist. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite