INTERVIU cu Marin Gherman despre activităţile culturale de la Cernăuţi, Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pofida dificultăţilor de ordin social-politic, economic, a pandemiei COVID-19 şi unor provocări noi, în 2020 Centrul Media BucPress – asociaţia jurnaliştilor români din Ucraina, cu sediul la Cernăuţi şi o filială în regiunea Transcarpatia, a realizat atât proiecte de presă, cât şi activităţi ştiinţifice, culturale, de instruire, de expertiză şi cercetare.

Mihaela Toader – Domnule Marin Gherman vă mulţumesc că aţi răspuns invitaţiei de-a ne răspunde la câteva întrebări. Aş dori să vă întreb în calitate Dumneavoastră de preşedinte şi coordonator de proiecte al Centrului Media BucPress care face parte din Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina şi care a continuat în 2020 demersul de consolidare a spaţiului informaţional românofon din Ucraina cum şi când şi a început activitatea? Şi care au fost principalele activităţi în anul care tocmai a trecut?

Marin Gherman – Agenţia de ştiri BucPress, cel mai cunoscut organ de presă al ONG Centrul Media BucPress şi a început activitatea la 27 iulie 2014. A publicat prima ştire pe website-ul bucpesss.eu, iar începând cu 1 decembrie 2015 zilnic, 24 de ore din 24, au fost difuzate emisiuni în limba română la Radio Cernăuţi. Au apărut, rând pe rând, televiziunea online BucPress TV şi revista de gândire românească „BucPress“ din Cernăuţi. Pas cu pas, proiectele de presă au început să fie completate cu activităţi ştiinţifice şi culturale, o parte dintre acestea – realizate în anul 2020.

Mihaela Toader – Care ar fi acestea?

Marin Gherman – Aş aminti, în primul rând, Agenţia BucPress din Cernăuţi, o agenţie de presă a românilor din Ucraina, care face parte din trustul BucPress, fiind destinată românilor din Ucraina şi de peste hotare. Aceasta a funcţionat fără întreruperi în 2020, iar echipa implicată în acest proiect de media a crescut., s-a dezvlotat. În anul 2020, echipa BucPress a transmis ştiri zilnice cititorilor, iar filiala din Transcarpatia, fondată în 2018, a informat despre situaţia românilor din Maramureşul din dreapta Tisei. Pe lângă ştiri au fost publicate tot mai multe analize, investigaţii jurnalistice, eseuri şi editoriale. Apoi, Radio Cernăuţi, unicul post de radio din Ucraina care emite 24 de ore din 24 doar în limba română, şi-a sărbătorit 5 ani de activitate în 2020. Prin parteneriatele şi colaborările inedite acest post de radio a bucurat comunitatea românească cu emisiuni zilnice, ştiri, muzică, interviuri şi reportaje. Radio Cernăuţi şi-a perfecţionat în 2020 aplicaţiile pentru dispozitive mobile (Android şi iOS), care pot fi descărcate gratuit. În 2020 a avut loc, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, o modernizare a acestui post de radio. Zilnic, în afară de ediţiile informative şi cultural-muzicale ale Radio Cernăuţi, transmitem emisiuni ale partenerilor noştri (RRI, RFI România, RUI, Radio Tisa) în cadrul unui sistem informaţional integru. Menţionez, BucPress TV care reprezintă televiziunea online, platformă video de actualitate şi cultură românească din Ucraina. Sute de reportaje şi interviuri, colaborări internaţionale privind evenimentele româneşti din Cernăuţi au fost realizate în 2020, fiind retransmise de posturile de televiziune din România, Republica Moldova şi alte state. În cadrul unui protocol de colaborare cu TVR Internaţional şi TVR Moldova vocea românilor din regiunea Cernăuţi a fost auzită de telespectatori din întreaga lume.


Foto: Marin Gherman, Preşedintele Centrului Media BucPress 

image

Mihaela Toader – Ce colaborări sau parteneriate de colaborare aţi reuşit să încheiaţi în anul 2020?

Marin Gherman – Centrul Media BucPress a încheiat în 2020 un nou acord de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Acordul a prevăzut prelungirea înţelegerilor anterioare de retransmitere de Radio Cernăuţi a unor emisiuni în limbile română şi ucraineană produse de Radio România Internaţional, respectiv publicarea pe pagina Agenţiei BucPress de articole, realizate de jurnaliştii de la Bucureşti, colaborare pentru realizarea unor producţii radio în comun, preluarea de către Radio România Internaţional a unor ştiri şi reportaje produse de Agenţia BucPress şi Radio Cernăuţi. Acordul de parteneriat este o prelungire a protocolului de colaborare semnat în 2018 şi 2019, primul de acest gen încheiat între SRR şi o asociaţie de presă de limba română din Ucraina. Pe parcursul anului 2020 jurnaliştii de la Radio Cernăuţi au realizat emisiuni în comun cu colegii lor de la Radio România Internaţional, dar şi de la Radio România Actualităţi consacrate situaţiei românilor din Ucraina. Tot în 2020 au continuat schimburile de emisiuni şi informaţii între organele de presă ale Centrului Media BucPress şi RFI România în cadrul contractului de colaborare încheiat în 2017. Jurnaliştii BucPress au reflectat diferite evenimente din Ucraina şi regiunea Cernăuţi pentru RFI România, în special în cadrul emisiunii „40 de minute“. Părţile vor colabora şi în viitor pentru difuzarea gratuită a programului RFI Romania, prin internet la Radio Cernăuţi (online) şi preluarea de ştiri pe pagina Agenţiei de ştiri BucPress. Experţii BucPress în mod sistematic sunt invitaţi la RFI România pentru a informa ascultătorii despre realitatea social-politică şi culturală din Ucraina. Este un contract de colaborare inedit pentru presa de limba română din Ucraina.

De asemenea, în 2020, a continuat cooperarea Centrului Media BucPress cu Agenţia naţională de presă AGERPRES, care acordă din octombrie 2017 un flux de ştiri cu titlu gratuit Agenţiei de ştiri BucPress din Cernăuţi. Fluxul a fost solicitat de jurnaliştii români din Cernăuţi cu scopul de a consolida poziţiile agenţiei de ştiri BucPress în spaţiul informaţional naţional şi internaţional. Datorită fluxului, care este accesat gratuit de jurnaliştii BucPress, a avut loc diversificarea conţinutului ştirilor şi editorialelor de pe bucpress.eu, şi în viitor vor fi preluate noutăţi de ultima oră pentru a informa corect, obiectiv şi la timp românii din Ucraina despre evenimentele din statul lor, Ucraina, din Patria-Mamă – România, dar şi despre românii de pretutindeni, pentru a asigura prezenţa românofonă informaţională în spaţiul online din Ucraina.

Anul trecut, la invitaţia Asociaţiei „Casa Mării Negre“ din Constanţa experţi ai Centrului Media BucPress au participat la evenimente de geopolitică în format online / offline din România, de asemenea experţi ai Asociaţiei „Casa Mării Negre“ din Constanţa au participat la acţiuni organizate în regim online de BucPress. Este o continuare logică şi firească a acţiunilor din cadrul protocolului de colaborare cu Asociaţia „Casa Mării Negre“ din Constanţa, semnat în 2018.

Mihaela Toader – Colaborări media cu TVR Moldova aţi avut?

Marin Gherman –Desigur! Societatea Română de Televiziune prin Departamentul TVR Internaţional a încheiat în 2020 un acord de parteneriat cu Centrul Media BucPress. Acordul prevede consolidarea şi dezvoltarea colaborării între BucPress TV din cadrul Centrului Media BucPress din Cernăuţi şi TVR Internaţional / TVR Moldova. Este un acord de parteneriat încheiat în premieră de Societatea Română de Televiziune cu un trust de presă românească din Ucraina. Acordul are drept obiect retransmiterea de BucPress TV din cadrul Centrului Media BucPress a unor emisiuni produse de TVR Internaţional / TVR Moldova, respectiv publicarea pe pagina Agenţiei BucPress de ştiri şi articole, realizate de TVR Internaţional / TVR Moldova; colaborare pentru realizarea unor producţii tv în comun; preluarea de către TVR Internaţional / TVR Moldova a unor ştiri, reportaje, emisiuni produse de Centrul Media BucPress.

Pe parcursul ultimilor ani echipa BucPress TV şi TVR Internaţional au avut o colaborare fructuoasă. Pe parcursul anulilor 2019-2020 BucPress TV a colaborat cu redacţia „Matinalii“ de la TVR Moldova, iar de la 1 martie 2020 jurnaliştii români din capitala Bucovinei istorice realizează reportaje pentru ediţia de ştiri de la TVR Moldova, cu posibilitatea difuzării celor mai importante noutăţi din Cernăuţi pe celelalte posturi tv ale Societăţii Româneşti de Televiziune. În decembrie 2020 TVR Internaţional, în colaborare cu BucPress TV, a finalizat seria de documentare „Amintiri din infern – Transnistria“ – mărturii ale supravieţuitorilor deportărilor, originari din Bucovina.

Am avut bucuria ca în lunile iunie-iulie 2020 studenţi de la Catedra de Informaţie Internaţională din cadrul Facultăţii de Istorie, Politologie şi Relaţii Internaţionale, Universitatea Naţională din Cernăuţi, au scris articole, reportaje şi editoriale în cadrul unui stagiu de practică în jurnalism pentru Agenţia BucPress şi Radio Cernăuţi. Centrul Media BucPress va oferi şi în 2021 studenţilor interesaţi: experienţă alături de un jurnalist profesionist, o perspectivă nouă asupra pieţei new-media, dezvoltarea unui portofoliu de articole care va reprezenta un atu la angajare, dezvoltarea unor relaţii profesionale cu reprezentanţii mediului ONG-istic şi universitar, dar şi cu angajatori din diferite domenii de specializare, lucrul intr-o echipa tânără şi entuziastă. Centrul Media BucPress, cu sprijinul ICR prin Compartimentul Comunităţi Istorice, a încheiat în 2020 cea de a doua ediţie a Şcolii jurnalistului român, dedicată dicţiei, managementului editorial şi combaterii ştirilor false. Cursurile sprijinite de ICR în cadrul proiectului „Ateliere de perfecţionare pentru jurnalişti la Cernăuţi“ s-au desfăşurat în regim online timp de 2 săptămâni, participând peste 30 de jurnalişti, blogeri, studenţi şi elevi. Trainerii Carmen Ivanov şi Mihai Crăciun au coordonat atelierele de dicţie, învăţând cursanţii cum se prezintă ştirile de televiziune şi radio, cum se pronunţă corect şi cu intonaţie, cum putem să ne stăpânim emoţiile în momentele dificile. În a doua săptămână a cursurilor, la solicitarea jurnaliştilor români din Ucraina, expertul media Marian Voicu a prezentat o serie de prelegeri pe tema politicilor editoriale şi tehnicilor de identificare / combatere a ştirilor false, fiind autorul unei lucrări de referinţă în spaţiul românesc „Matrioşka mincinoşilor. Fake news, manipulare, populism“. Centrului Media BucPress aduce mulţumiri ICR, echipei Dicţie.ro (Carmen Ivanov şi Mihai Crăciun), jurnaliştilor Marian Voicu (TVR) şi Andreea Orosz (RFI România) pentru sprijinul oferit în cadrul desfăşurării atelierelor de perfecţionare pentru jurnaliştii români la Cernăuţi.


Echipa Centrului Media BucPress din Cernăuţi

image

Centrul Media BucPress din Cernăuţi, în perioada 2020.2021, a implementat în regiunea Cernăuţi, alături de Liga Tineretului Român „Junimea“ din regiunea Cernăuţi, proiectul „Tezaurul Etnic Special al Bucovinei“, ENI - CBC 2 SOFT/2.1/46, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun Romania-Ucraina 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI). Obiectivul general al proiectului este: „Dezvoltarea turismului cultural în Bucovina istorică, prin facilitarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor conlocuitoare din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi“. Lider al proiectului este Fundaţia „Ana“ din Suceava. În cadrul proiectului au loc 2 activităţi de cercetare, documentare şi conservare a patrimoniului cultural imaterial al 7 etnii din judeţul Suceava şi al 5 etnii din regiunea Cernăuţi; vor fi propuse şi dezvoltate 5 produse şi servicii turistice culturale tradiţionale multietnice comune din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi, vor fi publicate 2 baze de date cu patrimoniul cultural imaterial potenţial turistic, va fi difuzat filmul documentar “Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi, element inedit în dezvoltarea turismului transfrontalier“, 12 filme documentare de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi; organizarea în Suceava şi Cernăuţi a 2 mese rotunde cu tema “Valorificarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi prin produse şi servicii turistice comune“, organizarea unui târg interetnic şi a unui festival interetnic în Cernăuţi şi Suceava, desfăşurarea unei ample campanii de promovare în presă şi reţelele de socializare. Lansarea proiectului a avut loc la Cernăuţi la 27 iulie 2020.

Mihaela Toader –  Ştiu că în 2020,, Centrul Media BucPress a încheiat acorduri de parteneriat pentru sprijinirea unor proiecte culturale şi de presă importante. BucPress a sprijinit organizatoric, financiar, prin consultanţă sau prin resurse umane următoarele proiecte ale asociaţiilor partenere. Îmi puteţi spune despre ce acorduri de parteneriate este vorba?

Marin Gherman – Aşa este! Este vorba despre revista „Prichindeii“, editată de Liga Tineretului Român „Junimea“ din Cernăuţi, singura publicaţie dedicată elevilor şi preşcolarilor români din Ucraina; revista „Glasul Bucovinei“, revistă de istorie şi cultură, editată la Cernăuţi şi tipărită la Bucureşti; concursul de eseuri „România din biblioteca mea“, organizat de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană din România (AICC) şi platforma digitală Haisalut.ro. 

Aş preciza buna colaborare cu preşedintele Asociaţiei, domnul Florin Pîrlea şi un membru al echipei haisalut.ro, istoricul Mihai Floroiu. Au fost premiaţi elevi români din Ucraina cu tablete şi cărţi pentru eseurile trimise la concurs. În ianuarie 2021 se va încheia ediţia II a acestui concurs. 

Aş menţiona, în acest context, Biblioteca de carte românească „Glasul Bucovinei“ a Editurii Alexandru cel Bun din Cernăuţi. În 2020 a avut digitizarea tuturor celor peste 100 de numere ale revistei „Glasul Bucovinei“ (din 1994), care vor fi publicate pe pagina BucPress, pe pagina Glasul Bucovinei şi care pot fi deja accesate pe portalul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (Rădăuţi). Mulţumim pentru sprijin Asociaţiei Rădăuţiul civic.

Mihaela Toader – O activitate interesantă şi lăudabilă desfăşurată într-un an dificil. Ce aţi dori să transmiteţi în încheierea interviului.

Marin Gherman – Vă mulţumesc. Aş dori să subliniez că echipa BucPress a fost partener media la o serie de evenimente culturale şi ştiinţifice, organizate de comunitatea românească din Ucraina. Au fost reflectate problemele reale ale românilor din comunităţile rurale, jurnaliştii noştri s-au deplasat în zeci de localităţi româneşti, arătând întregii lumi cum se păstrează valorile naţionale şi ce obstacole politice, economice, sociale noi apar în fiecare an. Mulţumim Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ICR Bucureşti, Consulatului General al României la Cernăuţi, partenerilor noştri instituţionali, presei de limba română din Cernăuţi, în special ziarelor „Monitorul bucovinean“ şi „Gazeta de Herţa“, mulţumim tuturor prietenilor, ascultătorilor, cititorilor, telespectatorilor noştri pentru că au fost alături de noi în 2020.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite