Interceptorul folosit de Pentagon pentru  distrugerea rachetei intercontinentale în spaţiul extraatmosferic, similar celor folosite de Scutul de la Deveselu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interceptorul Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA s-a dovedit foarte performant   FOTO Raytheon
Interceptorul Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA s-a dovedit foarte performant   FOTO Raytheon

Pentru distrugerea unei rachete intercontinentale în spaţiul extraatmosferic,  Agenţiei pentru Apărare Antirachetă (MDA) din Statele Unite a utilizat un interceptor similar celor pe care le lansează şi Scutul de la Deveselu. Este vorba de o rachetă SM-3 Block IIA, care a fost lansată de un distrugător, a anunţat firma Raytheon, producătorul interceptorului.

De asemenea, agenţia MDA a comunicat că “un distrugător echipat cu sistemul de apărare antirachetă Aegis (BMD) a interceptat şi distrus o ţintă reprezentând o rachetă balistică intercontinentală cu o rachetă Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA în timpul unui test în zona oceanică aflată la nord-est de Hawaii, pe 16 noiembrie”. Este pentru prima dată în istorie când o rachetă antibalistică lansată de o navă reuşeşte să distrugă o rachetă intercontinentală.

Un astfel de sistem, dar în varianta terestră, este amplasat şi la Deveselu, România, fiind echipat cu 44 de rachete interceptoare SM-3. După lucrările de modernizare finalizate anul trecut, sistemul de la Deveselu poate lansa inclusiv varianta Block IIA. 

Imagine indisponibilă

Adevărul“ a intrat în baza SUA de la Deveselu Foto Elena Stolerciuc

Echipamentele de la Deveselul sunt asemanatoare cu cele de pe distrugătoarele americane, dar adaptate pentru fi utilizate la sol. De fapt chiar şi designul centrului de comandă (Deckhouse) de la Deveselu aminteşte de turnul de comandă al unei nave militare, declara cu ceva timp în urmă pentru „Adevărul” John Fitzpatrick, ofiţerul american care comandă efectiv sistemul antibalistic din România.

O rachetă costă 20 de milioane de dolari

Racheta SM-3 Block IIA costă în jur de 20 milioane de dolari şi are o rază de acţiune de 2.500 de kilometri, de aproape trei ori mai mare în comparaţie cu generaţia mai veche. Cu 4,5 kilometri pe secundă (de 13 ori mai rapid decât viteza sunetului) interceptorul de ultimă generaţie are şi o viteză net superioară celor care au fost în dotarea bazei de la Deveselu şi care atingeau numai 3 kilometri pe secundă. La fel ca şi  variantele mai vechi, interceptorii SM-3 block IIA  nu au încărcătură explozivă sau periculoasă (nucleară, biologică sau chimică) şi sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile la impact, prin forţă cinetică. În afară de rachete balistice, sistemul de la Deveselu poate intercepta şi sateliţi inamici aflaţi în raza de acţiune a rachetelor. Sistemele SM-3 block IIA  sunt proiectate să rămână în serviciu până cel puţin în anul 2022, atunci când vor fi demarate testele cu o altă generaţie de rachete, SM-3 block IIB.

   

VIDEO Sistemul de la Deveselu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite