Intelectualii români cer Parlamentului recunoaşterea oficială a genocidului contra armenilor din anul 1915. Alătură-te!

Publicat:
Ultima actualizare:
Genocidul Armean
Genocidul Armean

„Recunoaşterea printr-un act oficial al Parlamentului din România a genocidului contra armenilor ar veni firesc în continuarea unei istorii în care România a fost leagăn de refugiu pentru mulţi dintre supravieţuitorii masacrului; un adevărat pământ al făgăduinţei, cum s-a dovedit apoi.”

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Stimată doamnă preşedintă Anca Dragu,

Stimate domnule preşedinte Ludovic Orban,


Subsemnaţii ne adresăm celui mai înalt for democratic din România într-o problemă importantă pentru spiritul de dreptate românesc. Este vorba despre recunoaşterea genocidului săvîrşit împotriva populaţiei de origine armeană în timpul primului război mondial.. După precedentele masacrele împotriva acestei populaţii sub sultanul Abdulhamid la sfârşitul secolului al XIX-lea, în anul 1915 până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi pe teritoriul de atunci al Imperiului Otoman printr-o politică oficială deliberată de expulzare forţată şi execuţie în masă. Statele Unite ale Americii, prin preşedintele Joseph Biden s-au alăturat în aceste zile celor 32 de state, printre care Germania, Franţa, Italia, sau Canada, care au condamnat acest genocid.

Deşi evenimentele din anul 1915 au fost oficial obiectul a mai multe anchete internaţionale şi rapoarte ONU şi răspunderea a fost atribuită guvernului de atunci al Turciei, deţinut de organizaţia Junilor turci, ajunsă la putere, moştenitorii defunctului imperiu otoman, ca şi o parte a statelor aliate, nu recunosc sau trec sub tăcere existenţa acestui genocid. Timpul a dovedit însă cât de periculos este negaţionismul sau uitarea faţă de crimele de masă, oriunde s-ar petrec ele şi în ce măsură această atitudine poate duce la perpetuarea discriminării unor minorităţi.  De aceea este pilduitoare iniţiativa statelor civilizate, care prin recunoaşterea oficială a existenţei acestui genocid îşi afirmă hotărârea ca ca niciodată astfel de crime odioase să nu se mai petreacă. E momentul ca România să li se alăture.

Recunoaşterea printr-un act oficial al Parlamentului din România a genocidului contra armenilor ar veni firesc în continuarea unei istorii în care România a fost leagăn de refugiu pentru mulţi dintre supravieţuitorii masacrului; un adevărat pământ al făgăduinţei, cum s-a dovedit apoi. Contribuţia istoricei comunităţi a armenilor din România, care a s-a îmbogăţit numeric  în urma acestei migraţii, a sporit în beneficiul  culturii şi civilizaţiei româneşti. Iată de ce suntem convinşi că aleşii de azi ai poporului român vor onora datoria istorică pe care o au faţă de pilduitoarea generozitate dovedită de înaintaşii noştri faţă urgisitul popor armean.

Semnează:

Gabriel Andreescu, Vartan Arachelian, Haik Azarian, Bedros Horasangian, Alina Mungiu Pippidi, Adrian Niculescu, Andrei Pippidi, Cristian Pîrvulescu, Ioan-Aurel Pop, Liviu Rotman, Andrei Timotin, Andrei Ursu, Liviu Antonesei, Stelian Tănase.

Vă puteţi alătura semnatarilor pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite