Pricopie despre motivele demiterii şefului de la Institutul Geologic: erori de comunicare şi nerespectarea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Pricopie a lăsat să se înţeleagă că fostul director al institutului ar avea probleme cu legea
Ministrul Pricopie a lăsat să se înţeleagă că fostul director al institutului ar avea probleme cu legea

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că Ştefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic al României, a fost demis de la conducerea instituţiei din cauza unor motive care ţin de comunicarea unor elemente neverificate ştiinţific. Secretarul de Stat Gigel Paraschiv a declarat că Marincea nu a fost schimbat din funcţie ca urmare a declaraţiilor sale despre Roşia Montană

UPDATE: Directorul Institutului de Geologie al României, Ştefan Marincea, nu a fost schimbat din funcţie ca urmare a declaraţiilor, acţiunilor şi manifestărilor sale contra proiectului minier de la Roşia Montană, a declarat, joi, secretarul de stat din MEN Gigel Paraschiv, transmite Mediafax.

Paraschiv a precizat că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) nu a făcut niciun fel de aprecieri ştiinţifice referitoare la raportul pe subiectul Roşia Montană întocmit de Institutul de Geologie al României (IGR) şi transmis Comisiei de analiză tehnică din Ministerul Mediului.

"Nu se pune problema înlocuirii domnului Marincea ca urmarea a poziţiei dumnealui exprimate împotriva proiectului minier Roşia Montană. Menţionăm că această poziţie nu a fost exprimată în cursul acestei săptămâni, ci la data de 8 octombrie, în cadrul Comisiei parlamentare de analiză a proiectului Roşia Montană. Directorul Institului de Geologie al României a fost eliberat din funcţia pe care o ocupa temporar cu delegaţie", a precizat secretarul de stat.

Potrivit lui Paraschiv, în zilele premergătoare întâlnirii de comandament din 15 octombrie, IGR a publicat un raport preliminar, propriu, privind analiza fenomenelor seismice din satul Izvoarele, fără consultarea membrilor comandamentului constituit în acest scop.

Mai mult, IGR, prin directorul general Ştefan Marincea, a transmis presei câteva scenarii posibile, interpretabile în opinia specialiştilor, privind impactul evenimentelor seismice din zona satului gălăţean Izvoarele, a mai spus Gigel Paraschiv.

"Subliniem încă o dată: toate informaţiile au fost făcute de Marincea în nume propriu şi fără a se consulta cu ceilalţi membri ai comandamentului ştiinţific, generând concluzii distorsionate din partea presei şi conducând generând astfel confuzie în rândul opiniei publice", a mai spus Paraschiv.

Secretarul de stat a precizat că toţi membrii comandamentului ştiinţific au susţinut, în şedinţa din 15 octombrie, concluziile stabilite anterior, iar reprezentanţii IGR, respectiv directorul general Ştefan Maricea şi directorul ştiinţific Marcel Mărunţiu, s-au raliat şi ei respectivelor opinii, deşi în declaraţiile de presă anterioare directorul Marincea avusese păreri contrare.

Gigel Paraschiv a ţinut să precizeze şi că există numeroase probleme în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale, care au fost identificate de-a lungul timpului, precum şi deficienţe în actul managerial legate de activitatea directorului Marincea la conducerea IGR.

"În plus, precizăm că în adresa S9397 din 2013 emisă de către Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, domnul Ştefan Marincea a primit aviz negativ privind accesul la informaţii clasificate, IGR fiind o unitate care gestionează informaţii clasificate", a conchis secretarul de stat.


Remus Pricoprie a precizat joi, legat de demiterea directorului Institutului de Geologie, că sunt doar două motive care au dus la această decizie pe care vrea să le comunice, relatează Mediafax.

Ministrul Educaţiei a spus că primul aspect este legat de faptul că atunci când te afli într-o situaţie delicată, poate chiar critică, aşa cum este situaţia cutremurelor din Galaţi, este bine să existe o bună coordonare între toate instituţiile specializate, iar mesajele care se transmit public să fie verificate şi din punct de vedere ştiinţific.

”Mesaje neverificate ştiinţific”

"Din păcate, deşi există un comitet care s-a constituit, domnul Costoiu coordonează acest comitet, au existat din partea domnului director mesaje neverificate ştiinţific şi care au produs şi pot în continuare să producă o serie de probleme la nivelul societăţii", a precizat ministrul Educaţiei.

Pricopie a mai spus că cel de-al doilea lucru care i se reproşează lui Marincea este legat de nerespectarea legii, precizând că nu vrea să comenteze foarte mult acest aspect.

"Legea trebuie să fie respectată de toată lumea, iar domnul director Ştefan Marincea, în acest moment, se pare că are mai multe probleme, nu doar o problemă, legată de legislaţie şi de respectarea legii. Tocmai pentru că problema este foarte delicată, mai întâi trebuie să avem un tablou foarte clar şi după aceea se va comunica în conformitate cu legea", a spus Pricopie.

Demitere prin două ordine

Ştefan Marincea a declarat miercuri că a fost informat "prin două ordine, cu semnături diferite" că, începând de miercuri, a fost demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României şi că intenţionează să facă plângere penală în acest caz. 

"Nu ştiu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite şi am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară", a precizat Ştefan Marincea. Întrebat cine va ocupa postul de director general al Institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunţiu.

Ulterior, Ministerul Educaţiei a explicat decizia printr-un comunicat de presă, transmis miercuri seară.„Directorul Institutului de Geologie al României, domnul Ştefan Marincea, a fost schimbat astăzi, 16 octombrie, din funcţie ca urmare a modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi”, se arată în informarea oficială.

„Deşi a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în judeţul Galaţi, şi, deşi se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei. Maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini, în care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă. Acest lucru contravine rolului şi statutului Institutului de Geologie al României şi poate afecta credibilitatea cercetătorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei”, se mai precizeaza în comunicat.

Raport preliminar contestat

Institutul Geologic al României a dat un raport preliminar privind mişcările de teren din zona Izvoarele, Galaţi, unde localnicii au fost afectaţi de sute de cutremure în ultimele săptămâni, pe o suprafaţă restrânsă.

Cauzele posibile ale fenomenelor de instabilitate a terenului din aceste zone pot ţine de structura geologica a subsolului pe care sunt aşezate localităţile, de exploatarea de petrol şi gaze în regiune sau de recentele inundaţii masive, potrivit raportului preliminar. Săptămâna viitoare va fi prezentată şi analiza completă.

Cutremur de 4,7 grade, în Vrancea

Marţi seara, la 22:33, în Vrancea s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe scara Richter. La o oră distanţă, la 23.41, un seism de 2,8 a avut loc în Galaţi, continuând seria lungă de cutremure din ultima perioadă, resimţite mai ales în comuna Izvoarele.

Specialiştii nu au precizat dacă există vreo legătură între cutremurele din zona seismică Vrancea şi cele care au loc în Galaţi.

Un punct de vedere controversat

Demiterea lui Marincea vine la doar o zi după un controversat punct de vedere oferit de Institutul Geologic Român, care a emis un fel de raport preliminar asupra fenomenelor de instabilitate din zona Izvoarele - Galaţi. 

Motivele principale expuse de cercetătorii care au realizat punctul de vedere vin din trei părţi: activităţi umane care au provocat mişcările pământuli, componenţa geologică deja ştiută a zonei, dar şi activarea unor falii seismice ca urmare  a mişcărilor de până acum.

Punctul de vedere al Institutul Geologic al României menţionează că fenomenul de instabilitate din zona Izvoarele-Slobozia Conachi poate avea cauze naturale, dar şi antropice. „Dintre cauzele antropice se evidenţiază clar posibile fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi“, se arată în documentul redactat de IGR. Potrivit surselor „Adevărul“, nu se poate vorbi de o perforare a domurilor, aşa cum s-a speculat pe alocuri, deşi zona este una sensibilă pentru astfel de exploatări.

IGR menţionează că localitatea Izvoarele este amplasata deasupra unor straturi de sol care nu sunt propice construcţiilor. De altfel, cel mai bine ar fi fost să nu se construiască pe aşa ceva. Nisipurile şi pietrişurile sunt relativ neconsolidate şi alcătuiesc partea superioară a pachetului de depozite. Punctul de vedere menţionează că evenimentele din ultimele săptămâni pot fi puse pe seama unei sufoziuni mecanice, care poate determina modificări ale suprafeţei terenului, ce pot duce la apariţia unor pâlnii de sufoziune.

Aceste seisme ar fi putut cel mult să deschidă, prin reactivare, o falie sau un sistem din arealul văii Suhu, ceea ce a permis apelor de suprafaţă să se infiltreze în zone mai adânci, până atunci uscate, ceea ce ar fi dus la modificarea structurii solului şi provocarea evenimentelor de mai sus. Aşadar, nu vorbim de surse profunde pentru cutremurele din Galaţi, ci infiltrarea apei în anumite zone ar fi putut provoca fenomene de sufoziune şi umezeală.


Ştefan Marincea, directorul Institutului Geologic, a fost demis

Ştefan Marincea spune că a fost informat "prin două ordine, cu semnături diferite" că, începând de miercuri, a fost demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României. El intenţionează să facă plângere penală în acest caz. Ministrul Educaţiei susţine că decizia este legată de deficienţe de comunicare şi nerespectarea legii de către director.

Cutremurul din Vrancea a fost urmat de două cutremure mai mici în Galaţi

Un cutremur de 4,7 pe scara Richter a avut loc marţi seara, la ora 22.33, în Vrancea, şi s-a simţit în tot sudul ţării. În aceeaşi seară, în judeţul Galaţi au avut loc alte două cutremure, cu magnitudini de2,8 şi 2,6 pe scara Richter.

Cine mişcă Izvoarele din Galaţi? Ploile, solul prost şi reactivarea unei falii - posibile cauze identificate de specialişti

Institutul Geologic al României a oferit un punct de vedere preliminar privind mişcările de teren din zona Izvoarele, Galaţi, unde localnicii au fost afectaţi de sute de cutremure în ultimele săptămâni, pe o suprafaţă restrânsă. Din start, acesta nu este un raport propriu-zis, fiind realizat foarte rapid. Din acest motiv, necesită şi studii amănunţite care să confirme anumite teorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite