Dan Voiculescu, eliberat condiţionat din spital: „Mie mi-au fost furaţi trei ani. Aceşti trei ani nu mi-i mai dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la închisoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Omul de afaceri Dan Voiculescu, care execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, a declarat, marţi după-amiază, după decizia instanţei de eliberare condiţionată a sa, că i-au fost furaţi trei ani din viaţă, pe care nu îi va mai da nimeni, chiar dacă Traian Băsescu va ajunge la închisoare. El a mai spus că trei ani a trăit într-un „acvariu“.

UPDATE Dan Voiculescu a fost eliberat din detenţie, condiţionat, în timp ce se afla internat la Spitalul Central Universitar. După pronunţarea deciziei definitive a magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, Voiculescu a făcut primele declaraţii, la ieşirea din spital.  „Nimeni nu-mi poate da cei trei ani furaţi”, „Voi continua să lupt cu abuzurile, la orizont văd o luptă cu abuzurile”, „Decizia din 2014 va fi demontată de justiţie”, „Indiferent de vorbe, mie mi-au fost furaţi trei ani. Aceşti trei ani nu mi-i mai dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la închisoare, au fost o parte dintre declaraţiile acestuia.

Dan Voiculescu a început prin a explică ziariştilor ce problema medicală a provocat internarea să la Spitalul Universitar, ocazie cu care i-a mulţumit şi lui Sorin Oprescu. "Cred că am datoria să vă spun adevărul, pentru că au fost fel de fel de bâlbâieli. Că am fost operat, că nu am mai fost operat, că am murit, că nu am murit. Lucrurile stau în felul următor: am avut un sindrom de ocluzie intestinală. Aceste episoade sunt foarte periculoase, pentru că, dacă nu eşti operat în 6-8 ore, se sparge intestinul şi practic tot ce este în intestin intră în organism. Vreau pe această cale să-i mulţumesc şi public doamnei Petrescu de la puşcăria Rahova şi, evident, domnului profesor Sorin Oprescu. Doamna doctor aproape m-a obligat să vin la spital. Eu nu voiam să vin. Şi domnul Oprescu a reuşit printr-un coctail de No-Spa să mă liniştească pentru câteva zile. Eu sigur voi fi operat, pentru că o recidivă poate să fie fatală", le-a precizat Voiculescu jurnaliştilor la ieşirea din spital.

Exerciţiile telepatice

După care Dan Voiculescu le-a cerut ziariştilor să închidă ochii pentru un exerciţiu de "telepatice". "Mi-au fost furaţi trei ani din viaţă. Aceşti trei ani nu mi-i dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la închisoare. Cât am stat în puşcărie, am avut două sentimente deosebite, profunde, care au iesit în evidenţă. Primul sentiment a fost unul de durere a pleoapelor, pentru faptul că stăteam cu ochii închişi mai mult de jumătate de zi. Mi-am creat un fel de acvariu în care am încercat şi am reuşit să trăiesc. Am trăit trei ani într-un acvariu", a afirmat Dan Voiculescu, după ce instanţa a decis definitiv eliberarea sa condiţionată.

Voiculescu le-a cerut în continuare ziariştilor să se "teleporteze" în biroul lui Traian Băsescu, "să auzim cum spunea Coldea mâine luăm judecătorul x, o băgăm pe Camelia Bogdan, spuneau cu câteva zile înainte o să îi dăm zece ani şi cât de mult regretă că nu am putut să îi dăm 20 de ani".

În final, Dan Voiculescu le-a cerut ziariştilor să ţină "ochii mari deschişi" şi să "ne uităm spre orizont": ”La orizont eu văd în continuare o luptă pe viaţă şi pe moarte, pe puşcarie, pe orice risc cu abuzurile, mai ales ale celor puternici împotriva celor care nu se pot apăra singuri, a celor care au dorinţa de a se apăra şi nu au puterea de a o face. Voi continua cu toate forţele, mai ales că determinarea mea acum e întărită de cei trei ani de puşcarie să lupt cu abuzurile”, a afirmat Voiculescu, marţi după-amiază, la ieşirea de la Spitalul Universitar, unde a fost internat de vineri.

„Decizia de condamnare, demontată de justiţie”

Voiculescu a fost întrebat marţi după-amiază, despre prejudiciul stabilit în dosarul privatizării frauduloase a ICA, iar el a răspuns: ”Nu este niciun prejudiciu acolo, pentru că decizia 888 din 8 august 2014 va fi demontată de justiţie”.

Magistratul Camelia Bogdan, preşedintele completului de judecată care a dat decizia definitivă în cazul ICA-Dan Voiculescu a reacţionat. „Nu am nimic sa-mi reproşez, bineinţeles! Şi nimic de comentat! E o decizie definitivă, executorie, la fel ca şi măsurile de recuperare a produsului infracţiunii (confiscare şi reparare a prejudiciului) dispuse! Acestea nu se prescriu, urmând a fi restituite la bugetul de stat, cu titlu de creanţe infracţionale, pentru garantarea principiului «Crime does not pay».”, a declarat Bogdan pentru ştiripesurse.ro. În acest moment, judecătoarea este suspendată din magistratură.
 


 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Carmen Uţoiu, a declarat, marţi, că, dacă până la comunicarea deciziei instanţei Dan Voiculescu va fi externat din spitalul public unde se află, punerea în libertate se va face de la Penitenciarul Rahova, potrivit Agerpres.ro.

„În urma comunicării deciziei de către instanţă privind punerea în libertate, administraţia Penitenciarului Rahova ia toate măsurile necesare pentru punerea în libertate a persoanei în cauză. În acest moment, persoana custodiată se află internată într-un spital public (...). Locul efectiv de unde va fi pus în libertate va fi stabilit în urma unui act medical, în sensul că, dacă până la primirea tuturor documentelor de la instanţa competentă deţinutul se află internat în continuare într-un spital public, se va deplasa la spitalul public un lucrător al Biroului de evidenţă din Penitenciarul Rahova pentru îndeplinirea formalităţilor necesare de punere în libertate. Dacă până la comunicarea deciziei instanţei de judecată către Penitenciarul Rahova deţinutul e externat şi revine în custodia acestui penitenciar, va fi pus în libertate de la sediul Penitenciarului Rahova", a menţionat Uţoiu.

Cu referire la formalităţile care trebuie îndeplinite, ea a precizat că orice deţinut are un dosar individual cu elemente precum acte medicale, toate fişele întocmite în baza activităţilor de reintegrare, bunuri personale la penitenciar şi trebuie să intre în posesia lor; se face identificarea deţinutului, se mai completează nişte documente specifice, ulterior are loc punerea în libertate.

UPDATE Tribunalul Bucureşti a decis liberarea condiţionată a lui Dan Voicuescu. Decizia este definitivă.

„Respinge contestaţia Parchetului. Dispune punerea de îndată în libertate”, este minuta Tribunalului Bucureşti.

A executat 1.076 de zile

Voiculescu a stat după gratii aproape trei ani, din 8 august 2014 până în 18 iulie 2017, în total 1.076 de zile.  Mogulul era internat de vineri după-amiază sub pază la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, fiind suspect de o ocluzie intestinală. Surse medicale au declarat că acestaurma să fie supus unei intervenţii chirurgicale.

Principalul motiv pentru care procurorii DNA s-au opus liberării condiţionate este neachitarea prejudiciului de aproape 60 de milioane de euro. „Condamnatul nu a achitat prejudiciul şi nici măcar cheltuielile judiciare către stat”, a arătat procurorul. În plus, nici Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate de la Penitenciarul Rahova nu a fost de acord cu eliberarea lui Voiculescu, pe motiv că acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.

Avocatul mogului a arătat că clientul său: „Nu are un leu disponibil, în afară de pensie.” Pe de altă parte, Voiculescu are de recuperat mai multe împrumuturi pe care le-a oferit apropiaţilor. În unele cazuri este vorba de sume considerabile: 2,7 milioane de dolari de la soţia sa, Elena Voiculescu, 12, 4 milioane de lei de la fiica sa, Camelia Voiculescu, 295.000 de euro de la deputatul Daniel Constantin sau 695.000 de lei de la realizatorul TV, Mihai Gâdea.

Potrivit unei adrese ANAF, la solicitarea „Adevărul”, statul a recuperat în dosarul ICA-Dan Voiculescu, până la data de 30 iunie 2017,  suma totală de 39,1 milioane de lei, aproximativ 8,6 milioane de euro. Banii sunt de la toţi cei implicaţi în acest caz. Fostele imobile care au aparţinut ICA au fost confiscate, iar în acest moment se află în faza de valorificare. Printre acestea: Grivco Tower şi fostul sediu al Antenei 3.

Fără imobile

De când a intrat în penitenciar şi până la eliberare, statul i-a vândut un apartamentul cochet pe care-l avea pe şoseaua Kiseleff. De asemenea, Fiscul a mai fost vândut o vilă de lux, poziţionată în apropierea Parcului Herăstrău din Capitală, care era pe numele fiicei sale Corina Voiculescu. Este vorba de fostul sediu al offshore-ului Crescent. Voiculescu locuieşte în comuna Corbeanca într-o vilă impunătoare, proprietatea actualei sale soţii, Elena Voiculescu. Famila sa a mai pierdut şi acţiunile pe care le deţinea la firma Sanagra, care avea ca obiect de activitate „creşterea bovinelor de lapte”.

Televiziunea Antena 3, perla trustului fondat de Voiculescu, şi-a mutat sediul într-un imobil închiriat în cartierul Pipera. Situaţia în mass-media s-a complicat, după ce unul dintre oamenii săi de încredere, Sorin Alexandrescu, fost director general al Antena TV Group SA, a fost încarcerat, în iunie 2017, în penitenciarul Rahova. Sorin Alexandrescu a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul de şantaj. Societatea Antena Group a fost condamnată pentru şantaj la plata unei amenzi de 200.000 de lei. În acelaşi caz, Voiculescu a fost achitat pentru complicitate la şantaj, iar fiica sa, Camelia Voiculescu, a fost condamnată la un an şi şase luni cu suspendare.

Cum a pierdut Partidul Conservator

Atunci când Voiculescu a intrat pe uşa celulei de la Rahova, premier al României era Victor Ponta. Acesta era sprijiit de o alianţă formată din PSD, UDMR, PC, UNPR  şi PLR. PC, partidul fondat de Dan Voiculescu, îl avea în guvern pe preşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, care ocupa funcţiile de ministru al Agriculturii şi vicepremier. Preşedinte al României era Traian Băsescu.  În decembrie 2014, alegerile prezidenţiale au fost câştigate de Klaus Iohannis (PNL). Asta după ce trustul de presă al lui Dan Voiculescu lansase împotriva acestuia o campanie de presă şi l-a susţinut pe contracandidatul acestuia, Victor Ponta (PSD).

În iunie 2015, PC dispare ca formaţiune politică după fuziunea cu Partidul Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu, formând ALDE (Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor). Au loc schimbări şi în guvern, în noiembrie 2015, Ponta şi-a depus depus demisia, iar premier este numit Dacian Cioloş. În decembrie 2016, alegerile parlamentare au fost câştigate de alianţa PSD şi ALDE, susţinută de trustul de presă a lui Dan Voiculescu. Cele două partide au format două guverne Sorin Grindeanu (ianuarie-iunie 2017) şi Mihai Tudose (iunie 2017-prezent). În mai 2017, conducerea ALDE a decis excluderea lui Daniel Costantin din partid.

Ce s-a întâmplat cu magistraţii din dosarul ICA

Trei dintre magistraţii implicaţi în acest dosar au fost implicaţi în scandaluri mediatice. Procurorul Emlian Eva, cel care a făcut ancheta, în perioada 2007-2008,  în cazul privatizării ICA, a fost arestat în 2015 pentru fapte de corupţie. Faptele de care este acuzat au legătură cu activitatea de procuror la Parchetul Tribunalului Iaşi, unde s-a mutat după ce a plecat din structura centrală a DNA. Emilian Eva a fost arestat mai multe luni în acest caz, iulie –octombrie 2015, şi este judecat în prezent în stare de libertate.

Fostul procuror-şef al Secţiei a II_a din DNA, Doru Ţuluş, cel care a avizat rechizitoriu lui Emilian Eva, a fost revocat de CSM, în iulie 2017, din funcţia de procuror DNA. Motivul: nu ar mai îndeplini condiţiile bunei reputaţii. La rândul său, Ţuluş a făcut plângere la CSM împotriva actualei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului de judecată care a dat sentinţa definitivă în cazul ICA, a fost exclusă în februarie 2017 de CSM din magistratură pentru incompatibilitate. Camelia Bogdan a contestat la Curtea Supremă decizia, dar până la soluţionarea procesului ea este suspendată din magistratură.  Motivul excluderii: judecătoarea a participat la un seminar unde a predat cursuri de anticorupţie funcţionarilor publici. Evenimentul era finanţat din banii Băncii Mondiale, dar era organizat de Ministerul Agriculturii, parte civilă în dosarul ICA.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite