Instanţa supremă a decis că procurorii DNA au administrat corect probele în dosarul lui Sebastian Ghiţă: „Dispune începerea judecăţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghita, plictisit in Parlament FOTO Mediafax
Sebastian Ghita, plictisit in Parlament FOTO Mediafax

Un judecător de Cameră Preliminară de la Curtea Supremă a decis marţi că procesul în care deputatul Sebastian Ghiţă este judecat pentru fapte de corupţie, alături de fostul şef al Poliţiei Judeţene Prahova Viorel Dosaru, fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas şi de Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, foşti procurori-şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, poate începe. Decizia este definitivă.

„Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr.308/P/2015 din data de 28 iunie 2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii”, a decis magistratul.

Judecătorul a admis contestaţia DNA, împotriva nei decizii date pe 6 octombrie, când instanţa supremă a decis să retrimită dosarul la DNA, pentru ca procurorii să stabilească dacă îl mai trimit în judecată pe procurorul Liviu Tudose şi pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, după ce instanţa a anulat o declaraţie de martor care apoi a fost folosită ca probă în acuzarea acestuia.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că, din iunie 2013 şi până în primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauza în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să facă urmărirea penală.

”Concret, folosindu-se de influenţă pe care o avea şi pe care o exercită efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, potrivit DNA.

Promisiunile lui Sebastian Ghiţă

În schimbul informaţiilor pe care le-ar fi obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, şefului Poliţiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, Ghiţă ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţin anchetatorii.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în care Ghiţă a fost inculpat alături de cei doi foşti şefi din IPJ şi DGA Prahova şi de cei doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a pornit de la denunţuri făcute de Răzvan Alexe şi are legătură cu un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, instrumentat de PCA Ploieşti şi trimis în judecată.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite