22 aprilie, pronunţarea în dosarul „Referendumul“. DNA a cerut pedepse cu executare atât pentru Liviu Dragnea, cât şi pentru alţi 44 de inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea. FOTO Eduard Enea
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea. FOTO Eduard Enea

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, vineri, ultimul termen din dosarul „Referendumul“, în care, pe fond, Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Magistraţii vor anunţa sentinţa în acest caz pe data de 22 aprilie.

„Pot spune ceea ce am spus şi în aceşti trei ani şi jumătate, de când a început procesul. Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi cred cu tărie în dreptul românilor de a merge la vot“, a declarat preşedintele PSD înainte de începere şedinţei.

Procurorii DNA au cerut pedepse cu executare, la ultimul termen al dosarului "Referendumul", atât pentru Liviu Dragnea, cât şi pentru alţi 44 de inculpaţi. În faţa instanţei, anchetatorii au susţinut că Dragnea i-a tratat pe alegători ca pe "nişte obiecte care trebuie scoase din casă şi aduse la urne" şi că pedeapsa pentru acesta ar trebui să fie între trei şi cinci ani de închisoare cu executare. 

Decizia finală a instanţei în acest dosar va fi anunţată peste 2 săptămână, pe data de 22 aprilie.

Liviu Dragnea a declarat în ultimul cuvânt în faţa instanţei în procesul Referendumului că se consideră nevinovat şi cere achitarea. "Aş vrea să vă rog să nu luaţi în seamă caracterizarea făcută de DNA. Nu aceasta este atitudinea mea faţă de oameni. Mărturie stau cei 20 de ani în serviciul public. Militanţii, nu numai din PSD, ci ai tuturor partidelor îndeamnă lumea la vot pentru că este sensul unei campanii electorale. La referendum a fost o confruntare dură între poporul român şi Băsescu. Niciun partid nu putea obţine foloase necuvenite. Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi solicit achitarea", a spus Liviu Dragnea, vineri, în faţa completului de judecată.


În acest dosar, Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare. Decizia însă a fost contestată atât de preşedintele interimar al PSD, cât şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Procurorii au arătat în motivele de apel depuse la ÎCCJ că pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare aplicată de instanţa de fond lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul“ are un cuantum simbolic în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite, iar pedeapsa a fost greşit individualizată.

„Demersurile inculpatului Liviu Dragnea demonstrează că vocaţia şi pasiunea sa, ca persoană cu poziţie de autoritate şi influenţă a fost de a impune alegătorilor să voteze ...—'mai adu-i p-ăia de pe la ţară!' Libertatea de alegere pe care o au cetăţenii şi dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora şi nu ca un imn al demnităţii umane şi libertăţii de opţiune. Deşi, libertatea votului este un drept care trebuie apărat cu orice preţ, fiind dovada palpabilă a libertăţii individului, inculpatul Dragnea a acţionat şi s-a manifestat ca şi cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane şi zâne sau chiar cu forţa, conform voinţei şi interesului inculpatului: 'Băi, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe'”, susţin procurori în document.

DNA solicită Completului de cinci judecători de la Curtea Supremă desfiinţarea în parte a sentinţei din 15 mai cu privire la soluţiile adoptate faţă de cei 45 de inculpaţi (dintre care 8 inculpaţi au avut calitatea de preşedinţi secţii de votare iar 37 inculpaţi au avut calitatea de membrii secţii votare) şi condamnarea acestora şi faţă de Liviu Dragnea aplicarea unei pedepse în cuantum concordant gravităţii faptelor.

Liviu Dragnea, condamnat. Social-democraţii îi „ţin pumnii“ lui Dragnea 

Vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a declarat, joi, că social-democraţii sunt preocupaţi în ceea ce priveşte sentinţa pe care o va primi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, dar speră ca „deznodământul să fie unul fericit”.

„Suntem toţi preocupaţi, dar îi ţinem pumnii. Îi urăm mult succes, suntem alături de dumnealui. Suntem convinşi că nu a făcut niciun lucru rău, dar aşteptăm ca instanţa să se pronunţe şi să avem în sfârşit o decizie în legătură cu acest dosar şi vă daţi seama că ne-am dori cu toţii şi ar fi de preferat pentru noi toţi (...) ca deznodământul în acest dosar să fie unul fericit”, a spus Gabriela Firea, la Palatul Parlamentului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite