Instanţa: Procurorul care a jucat banii de flagrant la poker ar trebui mai degrabă ajutat şi nu arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul este acuzat că ar fi jucat banii instituţiei la poker Foto Adevarul
Procurorul este acuzat că ar fi jucat banii instituţiei la poker Foto Adevarul

Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei prin care a respins propunerea anchetatorilor de arestare preventivă a lui George Mărgărit, procurorul acuzat că ar fi jucat banii instituţiei la poker, că acesta ar trebui mai degrabă ajutat, întrucât dependenţa de jocuri duce la pierderea logicii.

„Evoluţia profesională a inculpatului a cărui activitate a fost apreciată pe parcursul timpului vine în contradicţie cu pierderea coordonatelor reale, întrucât dependenţa de jocuri duce la pierderea logicii, comportamentul fiind mai curând afectiv, fiind evident că o persoană care perseverează timp de 5-6 ani în jocuri de noroc, trebuie mai degrabă ajutată”, se arată în documentul instanţei.

De asemenea, magistraţii notează că George Mărgărit ar fi transformat percheziţiile la care participa într-o sursă de însuşire a banilor ce aparţineau persoanelor cercetate.

„Inculpatul a comis faptele într-un interval relativ mare de timp, folosind prerogativele funcţiei de procuror în cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău în scopul obţinerii unor avantaje patrimoniale prin transformarea unui instrument legal, respectiv percheziţiile domiciliare, într-o sursă de însuşire a sumelor de bani aparţinând  persoanelor cercetate”, se precizează în motivare.

Totodată, judecătorii notează că acţiunile procurorului sunt de natură să şocheze opinia publică, din perspectiva funcţiei pe care a ocupat-o, însă din cauza dependenţei nu a mai conştientizat acţiunile.

„Sigur că acţiunile inculpatului conturate în presupuse infracţiuni, din perspectiva funcţiei pe care a exercitat-o inculpatul, şochează opinia publică şi creează insecuritate şi neîncredere în instituţia parchetului, însă comiterea acestor fapte s-a produs pe un fond cu totul special grefat pe o formă de dependenţă care l-a determinat pe inculpat să nu mai conştientizeze consecinţele actelor sale şi să îşi distrugă cariera”, se mai arată în motivarea instanţei.

Mai mult, Curtea a apreciat că Mărgărit nu prezintă pericol social, acesta fiind înlăturat odată cu demisia din funcţie.

„Este adevărat că activitatea infracţională a inculpatului denotă nu doar perseverenţă infracţională, ci şi lipsă de responsabilitate şi respect faţă de instituţia parchetului chemată să aplice legea şi să asigure încrederea cetăţenilor în integritatea şi posibilitatea morală a procurorilor investiţi cu asemenea atribuţii, însă starea de pericol concret pentru ordinea publică a fost anihilată prin aceea că inculpatul şi-a dat demisia din funcţie şi dacă încă nu s-a luat act de aceasta, este suspendat din funcţie”, conchid magistraţii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite