Instanţă: Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, încearcă să desfiinţeze DNA şi să schimbe din funcţii unele persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu Foto Adevarul
Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu Foto Adevarul

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost lăsat în libertate, sub control judiciar, pentru că are cancer de prostată, cu risc ridicat, şi necesită tratament intensiv. Asta arată judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei, care avertizează totuşi că baronul constănţean încearcă să desfiinţeze Direcţia Naţională Anticorupţie şi să schimbe unele persoane din funcţii.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au arătat, în motivarea deciziei că, din analiza înscrisurilor medicale depuse la dosarul rezultă că Nicuşor Constantinescu "a fost diagnosticat cu o afecţiune extrem de severă, respectiv, cancer de prostată cu risc ridicat, care necesită un tratament intensiv combinat de terapie prin radiaţii şi terapie cu hormoni".

"Existenţa acestei afecţiuni extrem de grave este demonstrată în actualul stadiu al cercetărilor prin scrisoarea Spitalului din Stanford - Secţia de Radioterapie Oncologică din data de 04.02.2014", se precizează în documentul instanţei.

Nicuşor Constantinescu face presiuni pentru desfiinţarea ANI

Însă magistratul mai spune că din convorbirile telefonice aflate la dosar, reiese intenţia preşedintelui CJ Contanţa de a modifica anumite acte normative sau structuri de combatere a corupţiei.

”În motivarea referatului întocmit de organul de urmărire penală s-a mai arătat că periculozitatea inculpatului este dată şi de atitudinea sa după descoperirea de către autorităţile statului a unor situaţii de incompatibilitate în care se află (situaţii identificate de ANI) sau a unor indicii privind săvârşirea unor infracţiuni (cazul dosarelor deschise în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa). În aceste împrejurări, în loc să îşi modifice comportamentul astfel încât să se înscrie în dispoziţiile legale, inculpatul a ales să facă demersuri şi presiuni pentru modificarea unor legi astfel încât acestea să se potrivească propriului comportament sau pentru desfiinţarea unor instituţii/schimbarea din funcţie a unor persoane", se arată în documentul citat.

Relevante în acest sens, potrivit instanţei, sunt discuţiile purtate de Nicuşor Constantinescu cu persoane având diverse poziţii de autoritate, prin care încearcă să le determine pe acestea "să modifice legea privind incompatibilităţile funcţionarilor publici (legea ANI), să desfiinţeze Direcţia Naţională Anticorupţie sau să schimbe din funcţie unele persoane".

"Deşi procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice demonstrează o atitudine criticabilă a inculpatului Constantinescu Nicuşor, acestea nu au legătură directă cu faptele pentru care s-a propus dispunerea măsurii arestării preventive. Or, din acest punct de vedere, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei apreciază că gradul de pericol concret se impune a fi demonstrat în primul rând prin raportare la faptele pentru care este efectuată activitatea de urmărire penală", potrivit motivării.

Magistratul Tribunalului Bucureşti mai arată în motivare că tendinţele "extrem de autoritare" care rezultă din interceptările telefonice ataşate la dosar, precum şi intenţia de a modifica anumite acte normative sau de a desfiinţa anumite structuri pentru prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie "sunt de neacceptat din partea unei persoane care deţine calitatea de preşedinte al unui consiliu judeţean".

"Însă gradul de pericol concret la care fac referire dispoziţiile art. 223 alin. 2 Cpp se impune a fi demonstrat în primul rând cu privire la o anumită faptă pentru care sunt efectuate cercetări, şi nu doar în general prin raportare la modul de conduită al persoanei. Or, din acest punct de vedere, mijloacele de probă administrate în cazul inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel nu demonstrează acelaşi grad de pericol concret ca în cazul persoanei cercetate în calitate de autor, respectiv în cazul inculpatului Gâmbuţeanu Adrian George. În măsura în care actele reţinute în sarcina inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel ar fi putut fi calificate pe baza mijloacelor de probă drept acte de participaţie sub forma instigării, cu certitudine gradul de potenţial criminogen ar fi impus luarea măsurii preventive faţă de instigator", a mai notat judecătorul în documentul citat.

Totodată, judecătorul a menţionat că preşedintele CJ Constanţa poate fi suspectat de "complicitate morală" în ceea ce îl priveşte pe Adrian Gâmbuţeanu, directorului Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Gîmbuţeanu a fost arestat preventiv, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Decizia Tribunalului Bucureşti în cazul lui Nicuşor Constantinescu a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel, care va judeca vineri cauza.

Preşedintele CJ Constanţa, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Nicuşor Constantinescu este urmărit penal de DNA pentru 24 de infracţiuni de abuz în serviciu, fiind acuzat că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis sau prelungit autorizaţii de construite a unor centrale eoliene.

Concret, procurorii îl acuză pe Nicuşor Constantinescu de 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Astfel, din ordonanţa de reţinere a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2011 - 2013, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii.

În acest fel, spun anchetatorii, a fost tulburată grav activitatea Curţii de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice.

"Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi", mai precizează DNA.

Potrivit DNA, Nicuşor Constantinescu a împiedicat, în mod repetat, efectuarea controlului programat în cursul anului 2011, condiţionând prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi.

"Potrivit dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992 Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. După ce informaţiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să refuze efectuarea controlului, invocând faptul că nu i-a fost transmisă o copie a întregului program. Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi", mai arată DNA.

Controlul programat în cursul anului 2013, adaugă anchetatorii, nu s-a putut efectua din cauza dispoziţiilor exprese ale preşedintelui CJ Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.

Pe de altă parte, precizează DNA, în perioada 2007-2014, preşedintele CJ Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 de euro.

Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive pronunţate în perioada 2008 - 2011 ca preşedintele CJ Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, susţin procurorii.

"Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească", mai precizează DNA.

Citiţi mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Casa lui Nicuşor Constantinescu, percheziţionată cu mascaţii la uşă

Locuinţa lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost percheziţionată de procurorii DNA! După şase ore, el a fost băgat în dubă şi dus la audieri.

Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Constanţa, reţinut de procurori: „Normal că mi-e frică” de o eventuală arestare

Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut, miercuri seara, de procurorii anticorupţie. El este acuzat de abuz în serviciu. La intrarea în sediul DNA acesta a precizat că se teme de o eventuală arestare. De asemenea, a fost adus la audieri şi şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu.

SENTINŢĂ Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu va fi cercetat în libertate sub control judiciar

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în libertate sub control judiciar. Aşa au decis judecătorii Tribunalului Bucureşti. Şeful Regiei de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost însă arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă.

VIDEO Magnatul George Pădure, păţit cu Nicuşor Constantinescu: „Deocamdată avem alte proiecte. La Constanţa, cine ştie...“

George Pădure, protagonistul scenei din filmul „Kapitalism - reţeta noastră secretă“, în care dezvăluie practicile din administraţia Mazăre-Constantinescu, s-a abţinut de la comentarii pe marginea subiectului reţinerii lui Nicuşor Constantinescu.

45.000 euro - „Atenţia“ pentru o eoliană în „Republica Nicuşor Constantinescu“

Nu există aviz de construcţie care să nu treacă pe la Consiliul Judeţean Constanţa sau pe la instituţiile subordonate acestuia. Dobrogea este zona unde parcurile eoliene s-ar fi extins exponenţial dacă departamentele şi regiile care ţin de Consiliului Judeţean nu ar fi blocat sistematic proiectele.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost eliberat

Judecătorii au respins cererea DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui CJ Constanţa. El va fi cercetat în libertate sub control judiciar. „S-a făcut dreptate pentru mine!“, a spus Nicuşor Constantinescu.

EXCLUSIV Denunţătorul lui Nicuşor, Marian Turbatu: „Am câştigat 30 procese în instanţă şi Constantinescu nu le-a pus în aplicare“

Omul de la care a pornit reţinerea lui Nicuşor Constantinescu face primele declaraţii. Marian Turbatu a fost cel menţionat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa la puţin timp după reţinere. Turbatu susţine că a câştigat zeci de procese împotriva lui Constantinescu şi şeful judeţului nu a respectat hotărârile judecătoreşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite