Instanţa: Mihai Stoica a ajuns după gratii pentru trei infracţiuni neprescrise. Gică Popescu a primit pedeapsă mai mică datorită carierei sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Stoica a fost condamnat la închisoare pentru trei infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală care nu s-au prescris. Asta arată judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei din dosarul „Transferurilor” în care opt „grei” din fotbalul românesc au fost aruncaţi în spatele gratiilor.

Astfel, Instanţa a constatat că trei dintre infracţiunile de spălare de bani şi evaziune fiscală comise de Mihai Stoica nu s-au prescris şi a decis condamnarea acestuia, chiar dacă avocaţii şi procurorii au arătat la ultimul termen de judecată că toate faptele de care a fost acuzat managerul echipei Steaua s-au prescris.

„Vor fi aplicate pedepse cu închisoarea pentru cele trei infracţiuni rămase, de evaziune fiscală (o faptă) şi de spălare de bani (două infracţiuni) într-un cuantum orientat spre minimul special prevăzut de lege, de 2 ani, pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi de câte 3 ani, pentru cele două infracţiuni de spălare de bani, plus pedepse complementare. Aşadar, potrivit Codul penal redat anterior, se aplică pedeapsa de 3 ani, la care se adaugă un spor obligatoriu de o treime din 5 ani, totalul celorlalte două pedepse aplicate, respectiv, un an şi opt luni, rezultând pedeapsa finală de 4 ani şi 8 luni închisoare”, se percizează în motivarea deciziei de condamnare a oamenilor de fotbal.

Mai mult, magistraţii au considerat că legea penală mai favorabilă, în cazul lui Mihai Stoica este vechiul Cod Penal.

„Curtea constată că legea penală mai favorabilă, în cazul inculpatului Mihai Stoica este Codul penal din 1969 (vechiul cod penal n.r.), în ceea ce priveşte cuantumul pedepselor, concursul de infracţiuni şi incidenţa cauzei care înlătură răspunderea penală - prescripţia şi a circumstanţelor atenuante”, se arată în motivare 

Pe Gică Popescu l-a salvat cariera

De asemenea, judecătorii au arată în document că singurii pentru care se pot reţine circumstanţe atenunante sunt Gică Popescu şi Jean Pădureanu, motivând cariera sportivă, respectiv, starea de sănătate precară.

„În virtutea noului Cod penal, Curtea constată că singurii în privinţa cărora se pot reţine circumstanţe atenuante, prin eforturile depuse de inculpaţi pentru diminuarea consecinţelor infracţiunii, prin acoperirea parţială a prejudiciului, sunt Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu”, mai precizează judecătorii.  

În privinţa lui Popescu, judecătorii au ţinut seama de cariera sportivă, iar în cazul lui Pădureanu, instanţa a reţinut starea de sănătate „şubredă”.

„Curtea va ţine seama şi de faptul că inculpatul Pădureanu Jean are o vârstă înaintată şi o stare de sănătate şubredă – împrejurări, de altfel, existente şi la data faptelor, a acoperit o parte din prejudiciu, iar prin depoziţiile sale, a contribuit la stabilirea situaţiei de fapt, chiar dacă nu a recunoscut săvârşirea faptelor. Iar în cazul lui Gheorghe Popescu,  Curtea reţine cariera sportivă de excepţie a acestuia, faptul că a acoperit o parte din prejudiciu şi că a fost atras, în activitatea infracţională, de către inculpatul Becali Ioan”, se mai arată în document.

image


Desen Vali Ivan

Fraţii Becali şi Cristi Borcea au primit pedepse mari pentru „multitudinea de infracţiuni săvârşite”

Ioan Becali, Cristi Borcea şi Victor Becali au primit pedepse mai mari pentru că instanţa a avut în vedere, printre altele, perioada foarte întinsă a activităţii infracţionale.

„În privinţa inculpaţilor Becali Ioan, Borcea Cristian şi Becali Victor, Curtea are în vedere perioada foarte întinsă a activităţii infracţionale, numărul mare al actelor materiale cu referire la toate infracţiunile săvârşite în formă continuată, multitudinea de infracţiuni săvârşite în concurs real, valoarea extrem de mare a prejudiciului infracţional cauzat şi modalitatea şi împrejurările concrete de comitere a faptelor – forma extrem de elaborată în care inculpaţii au conceput şi au pus în aplicare planul infracţional, faptul că inculpatul Becali Ioan a fost iniţiatorul şi principalul beneficiar, împreună cu inculpatul Becali Victor, al acestei activităţi ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuţie esenţială, determinată de funcţiile de conducere deţinute în cadrul clubului Dinamo Bucureşti”, se mai notează în documentul instanţei.

Copos, Neţoiu, Stoica şi Pădureanu - au avut activitate infracţională mai redusă

George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu au primit pedepse puţin mai mici datorită faptului că au avut o „activitate infracţională mai redusă”.

„George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu au deţinut poziţii importante în cadrul cluburilor de fotbal pe care le-au prejudiciat prin faptele de înşelăciune, însă aceştia, ca şi inculpatul Gheorghe Popescu, au avut o activitate infracţională mai redusă decât cea a inculpaţilor Ioan Becali, Cristian Borcea şi Victor Becali”, mai notează judecătorii.  

Mai mult, în ceea ce îl priveşte pe Gheorghe Neţoiu, „Curtea reţine activitatea infracţională redusă a acestuia, prin raportare la ceilalţi inculpaţi din cauză,participând doar la realizarea unui singur transfer, dar şi că inculpatul a deschis un cont cu suma de 116.064 lei asupra căreia s-a instituit măsura popririi în vederea recuperării prejudiciului”.

Totodată, Curtea de Apel a ţinut cont în aplicarea pedepselor şi de faptul că cei implicaţi în acest dosar nu au antecedente penale, chiar dacă Gheorghe Copos şi Cristi Borcea sunt cercetaţi şi în alte dosare.

„Curtea are în vedere timpul îndelungat scurs de la comiterea infracţiunilor, imputabil, deopotrivă şi inculpaţilor, împrejurarea că sumele de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunilor ar putea fi recuperate parţial prin valorificarea bunurilor asupra cărora s-au instituit măsuri asigurătorii, faptul că inculpaţii nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale, deşi inculpaţii Gheorghe Copos şi Cristian Borcea sunt cercetaţi şi în alte dosare penale, faptul că aceştia nu au recunoscut săvârşirea faptelor, dar s-au prezentat, în mod constant, în faţa autorităţilor”, se mai precizează în motivarea magistraţilor.

Judecători: „Greu de înţeles cum Ajax Amsterdam plăteşte o sumă importantă de bani unui jucător care nu are nicio valoare”

Tot în motivarea deciziei, magistraţii arată, că declaraţiile lui Victor Becali sunt „necredibile” şi că nu înţeleg cum un club de fotbal precum Ajax Amsterdam preferă să plătească o sumă importantă de bani unui jucător care „nu are nicio valoare”. 

„Curtea constată că afirmaţiile lui Victor Becali sunt necredibile şi au fost infirmate de probatoriul administrat în cauză. Astfel, este greu de înţeles cum un club renumit de fotbal, precum este Ajax Amsterdam, preferă totuşi să plătească o sumă de bani importantă unui jucător care nu are nicio valoare aşa cum încearcă susţine inculpatul”, potrivit motivării.

Mai mult, judecătorii constată că Mitea a disputat 66 de meciuri, marcând 12 goluri şi a fost selecţionat în echipa naţională a României de nouă ori, marcând pentru aceasta de două ori.

Tot lipsită de credibilitate apare, în opinia Curţii şi afirmaţia lui Victor Becali, legată de înţelegerea cu clubul Dinamo de a transfera gratis jucătorul în condiţiile în care, anterior transferului cu doar patru luni clubul respectiv semnase, prin intermediul lui Cristian Borcea, un memorandum cu firma olandeză pentru 125.000 USD, de unde reiese intenţia clară de transfer a jucătorului.

Potrivit unor surse oficiale, Ioan şi Victor Becali, dar şi Cristian Borcea au fost mutaţi la Penitenciarul Slobozia unde îşi vor executa, în regim închis, pedepsele primite în dosarul „Transferurilor”. Mihai Stoica, Gică Popescu şi Gheorghe Copos vor rămâne la Penitenciarul Rahova, Gigi Neţoiu la Craiova. Jean Pădureanu a rămas internat la Spitalul Penitenciarului Jilava.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Mihai Stoica în ofensivă. Managerul a contestat şi la Curtea de Apel Bucureşti pedeapsa primită în dosarul „Transferurilor”

Liga lui Mititica. Opt grei din fotbal, aruncaţi după gratii pentru corupţie

Cei mai puternici şi influenţi oameni din fotbalul românesc au ajuns după gratii. Judecătorii Curţii de Apel au fost necruţători chiar şi cu Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, pentru care procurorii anticorupţie ceruseră la ultimul termen al procesului închisoare cu suspendare.

Graţierea lui Gică Popescu rupe România în două

Politicieni, oameni din fotbal, jurnalişti şi oameni de rând cer graţierea lui Gică Popescu, fost căpitan al echipei naţionale a României, în vreme ce mare parte a opiniei publice crede că „Baciul“ trebuie să-şi ispăşească pedeapsa. Specialiştii nu sunt de acord cu o graţiere, care ar arăta că persoanele publice sunt deasupra justiţiei

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu relatează în exclusivitate pentru „Adevărul“ cum a deschis dosarul în care nume grele din fotbalul românesc au fost trimise la închisoare.

Fraţii Becali s-au predat. Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali sunt în custodia Poliţiei Constanţa. Este aşteptat Cristian Borcea

Fraţii Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali s-au predat la Poliţia Constanţa. Este aşteptat în continuare Cristian Borcea. Cei trei se află la Constanţa, oraş în care şi-au stabilit de curând reşedinţa în acte. Cristian Borcea, Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali şi-au făcut buletine de Constanţa pentru a beneficia de executarea pedepsei la Penitenciarul Poarta Albă, unde îşi ispăşeşte condamnarea Gigi Becali.

Tristeţea lui Sebastian Bodu: „Toţi au uitat că Dosarul Transferurilor a pornit de la mine“

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu aminteşte că el este cel care a dat semnalul demascării corupţiei din fotbalul românesc. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sebastian Bodu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), împărtăşeşte tristeţea că lumea a uitat că el a declanşat procesul din Dosarul Transferurilor.
 

FOTO „Erare humanum est“. Motto-ul Penitenciarului Poarta Albă, noua casă a greilor din fotbal

Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa devine reşedinţa unor nume grele din fotbalul românesc. După Gigi Becali, verii Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali, precum şi finul Cristian Borcea, vor să-şi ispăşească pedeapsa la Poarta Albă. Puşcăria situată la 23 kilometri de municipiul Constanţa are motto-ul „Erare humanum est“ - „A greşi este omeneşte“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite