Motivare. De ce este comisarul Marius Maghiari în libertate: Faptul că şi-a dus victima la spital după accident diminuează gradul de pericol social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria sectorului 1 a dat, miercuri, publicităţii motivarea deciziei prin care a respins propunerea de arestare preventivă a lui Marius Maghiari, fostul şef de la Serviciul accidente grave din Brigada Rutieră a Capitalei, şi a altor şapte poliţişti, acuzaţi că ar fi încercat să muşamalizeze un accident rutier provocat de Maghiari în care a fost rănită o femeie.

Exces de zel din partea procurorilor sau indulgenţă din partea Judecătoriei sectorului 1, care a decis cercetarea în libertate a comisarului Marius Maghiari, de la Brigada Poliţiei Rutiere, din Capitală, şi a altor şapte poliţişti.

Aceasta este dilema la care trebuie să răspundă magistraţii Tribunalului Bucureşti, care vor judeca contestaţia făcută de procurori la măsura Judecătoriei sectorului 1 care a respins cererea de arestare preventivă a lui Maghiari, care este acuzat că a lovit o femeie pe trecerea de pietoni, a părăsit locul faptei şi ar fi încercat să muşamalizeze totul.

În motivarea sentinţei, judecătorul de drepturi civile a arătat faptul că Marius Maghiari şi-a transportat imediat victima la spital şi i-a urmărit evoluţia iar acest lucru diminuează într-o anumită măsură gradul de pericol social al faptei autorului.

“Trebuie avut în vedere că inculpatul Maghiari Marius a transportat victima la cel mai apropiat spital imediat după producerea accidentului în vederea acordării de îngrijiri medicale şi s-a interesat ulterior permanent de starea acesteia”, se arată în sentinţă. Judecătorul a mai constatat că Maghiari nu are antecedente penale, ceea ce denotă faptul că pretinsa încălcare a dispoziţiilor legale de care este acuzat are un caracter izolat.

Poliţiştii nu au greşit

În ceea ce priveşte poliţiştii care i-au măsurat alcoolemia lui Marius Maghiari, la o oră după ce a fost identificat ca autor al accidentului, judecătorul arată că nu au greşit. „Trebuie precizat că din actele dosarului nu rezultă cu exactitate care este intervalul de timp scurs de la momentul la care aceştia au ajuns la Secţia 2 Poliţie, unde se afla inculpatul Maghiari Marius, şi până la momentul la care l-au testat cu aparatul etilotest", constantă judecătorul. În motivare însă nu este precizat faptul că poliţistul a susţinut ore bune că femeia pe care a accidentat-o a avut de fapt un accident casnic, drept urmare ca autor al accidentului rutier a fost identificat foarte târziu.

Pe altă parte, arată magistratul, acuzaţiile conform cărora Daniel Piştea, adjunctul Brigăzii Rutiere al Capitalei, l-ar fi favorizat pe Marius Maghiari prin prezenţa sa la Secţia 2 de Poliţie, sunt simple speculaţii. Prezenţa lui Piştea acolo era justificată de faptul că şeful său Constantin Crai îl trimisese pentru a-I raporta ce s-a întâmplat. Totodată, arată magistratul, “faptul că inculpatul s-a prezentat la sediul Secţiei 2 Poliţie îmbrăcat în uniforma de serviciu nu poate în niciun caz să reprezinte nici măcar un indiciu în sensul că acesta ar fi vrut să-şi folosească autoritatea în vederea deturnării sensului anchetei, insinuarea parchetului în acest sens fiind lipsită de orice suport, reprezentând o simplă speculaţie incompatibilă cu rigoarea dreptului penal, care presupune formularea unor acuzaţii clare, precise, lipsite de echivoc, ceea ce nu este cazul în situaţia de faţă”.

Maghiari, cercetat sub control judiciar 

Sâmbătă, Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Marius Maghiari, care ar fi provocat un accident rutier, şi a altor şapte poliţişti, printre care şi un şef de la Rutieră, toţi fiind lăsaţi în libertate, doar Maghiari fiind sub control judiciar.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 i-au reţinut, joi noapte, pe Marius Maghiari, şef în cadrul unui serviciu de la Brigada Rutieră a Capitalei, pe Daniel Piştea, adjunct al aceleiaşi instituţii, pe colegii acestora Liviu Daniel Cânea şi Auraş Eugen Ţuţui, precum şi pe Ion Daniel Bocan, şeful Secţiei 2 Poliţie, Mihăiţă Georgică Anghel, Ovidiu Gheorghe Sanfira şi Marian Lupu Pasăre, toţi de la Secţia 2, iar vineri au cerut Judecătoriei Sectorului 1 arestarea lor preventivă.

Surse judiciare precizat că poliţistul Marius Maghiari ar fi accidentat cu maşina o femeie, dar incidentul ar fi fost încadrat ca accident de muncă. Ceilalţi şapte poliţişti sunt suspectaţi că l-ar fi ajutat pe Maghiari, astfel încât fapta să nu fie încadrată ca accident rutier.

La ieşirea din sediul Judecătoriei Sectorului 1, Maghiari a declarat că nu înţelege de ce lucrurile au luat o astfel de turnură şi a arătat că nu a făcut decât să îndrepte în cel mai corect mod situaţia pe care a produs-o. 

De asemenea, el a mai precizat că, după accident, a dus-o pe femeie de urgenţă la spital, iar aceasta a fost conştientă tot timpul. Maghiari a adăugat că, în timpul discuţiilor cu femeia, a încercat să stabilească o înţelegere, astfel încât să nu se ajungă la deschiderea unui dosar penal.

A vrut să ajungă la o înţelegere cu victima

Întrebat de ce s-a ajuns ca accidentul rutier să fie transformat într-un accident de muncă, respectiv ca femeia să susţină că a căzut de pe schela unei clădiri, Maghiari a arătat doar că a dorit să meargă pe calea medierii cu aceasta, astfel încât să evite situaţii de cercetare penală. 

Acesta a mai precizat că a ajuns la o înţelegere cu femeia, însă după ce aceasta a fost chemată la să dea declaraţii, a renunţat la înţelegere.

Întrebat dacă s-a pus problema oferirii unor sume de bani, chiar şi sub forma unor daune materiale şi morale, Maghiari a spus că, la un moment dat, până ca femeia să fie chemată de către procurori la audieri, a fost contactat de avocaţi ai acesteia, pentru a se stabili o sumă de bani cu titlu de daune, reafirmând că înţelegerea a căzut după ce femeia a dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Potrivit unor surse judiciare, accidentul a avut loc pe 8 iunie, în jurul orei 14.30, în zona unei treceri de pietoni de la Fântâna Mioriţa, arată Mediafax.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cronica unei muşamalizări poliţieneşti. Cum acopereau urmele accidentelor poliţiştii de la Rutieră

Opt poliţişti din Bucureşti ar putea plăti cu libertatea după ce au încercat să muşamalizeze un accident rutier, comis de unul dintre ei. Doi dintre aceştia, comisarii Marius Maghiari şi Daniel Piştea, erau prezenţe obişnuite „la televizor”, unde relatau despre accidente şi dădeau sfaturi pentru şoferi.

Poliţiştii de la Rutieră anchetaţi că au muşamalizat un accident, eliberaţi din arest

Opt poliţişti, printre care şi adjunctul şefului Poliţiei Rutiere, Daniel Piştea, au fost eliberaţi din arest, după ce vineri noapte au fost reţinuţi pentru că ar fi încercat să muşamalizeze un accident care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite