Primarii vor să-şi subordoneze poliţiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Comunelor din România a trimis recent Ministerului de Interne o propunere de schimbare a prevederilor legale, cerând ca primarii să poată evalua activitatea poliţiştilor şi să le dea calificative. Sindicatul poliţiştilor se opune însă cu vehemenţă, argumentând că se vrea politizarea poliţiei. Şi Internele resping propunerea.

„În referire la propunerea lansată, recent, în cadrul celei de-a XXII-a sesiuni a Asociaţiei Comunelor din România, care prevede ca, cităm: ,,(...) premergător evaluării activităţii şi conduitei şefului structurii teritoriale de Poliţie, să se solicite de la primar o fişă de evaluare locală”, propunere transmisă, în scris, Ministerului Afacerilor Interne, de către vicepremierul şi ministrul  Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice , FSNPPC, în calitate de Federaţie cu reprezentativitate juridică recunoscută de către instanţa de judecată competentă, la nivelul sectorului de activitate gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne, în ceea ce priveşte drepturile şi interesele poliţiştilor, face următoarele precizări:

- metodologia de evaluare a poliţiştilor este prevăzută de art. 262 (1) din Legea nr. 360/2002  actualizată - Statutul poliţistului (,,Evaluarea de serviciu se întocmeşte de către şeful nemijlocit şi se aprobă de şeful ierarhic al acestuia. Au competenţe de evaluare a personalului exclusiv şefii care îndeplinesc atribuţiile funcţiilor prevăzute cu salariu de comandă, persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi prefecţii”) şi de Anexa nr. 8 din OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de resurse umane în MAI, acte normative care nu reglementează o asemenea aberaţie;

- raporturile dintre şeful structurii de Poliţie şi conducătorul unităţii administrativ-teritoriale sunt reglementate de Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, act normativ care nu prevede întocmirea unei ,,fişe de evaluare locală”;

- în calitate de conducător al unităţii administrativ-teritoriale, primarul are competenţe de evaluare doar a activităţii Poliţiei Locale, pe care o are în subordine, conform legii.

Având în vedere intenţia făţisă de politizare oficială a structurilor teritoriale ale Poliţiei Române, FSNPPC a intervenit la factorii decidenţi, care au precizat că propunerea lansată de către Asociaţia Comunelor din România nu este agreată, fapt pentru care MAI va da un aviz negativ solicitării MDRAP”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

„MAI nu a iniţiat şi nici nu intenţionează să iniţieze modificări care să impună includerea primarilor de comune în procesul de evaluare a activităţii poliţiştilor din mediul rural. Poliţia Naţională are propriul sistem de evaluare profesională, nefiind necesară vreo imixtiune din partea primarilor. Pentru acest tip de subordonare există Poliţia Locală”, transmite Ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul spune că ”nu s-a pronunţat în nici un fel, ci, din contră, a gestionat transparent această propunere solicitând opinia Poliţiei Române”, dar precizează că propunerea aar fi fost făcută de Asociaţia Comunelor din România şi mai spune că ”îngrijorarea reprezentanţilor sindicali este total nejustificată şi menită a induce o stare de tensiune chiar în rândul personalului propriu pe care aceste organizaţii sindicale ar trebui să îl informeze corect, nu să îl manipuleze pentru interese proprii”. 

adresa
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite