O nouă alertă alimentară: inspectorii au descoperit lapte infestat cu o micotoxină cancerigenă. Primăria Sectorului 2 a decis retragerea laptelui din toate şcolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au găsit la un procesator şi la un comerciant lapte infestat cu aflatoxină, o micotoxină cancerigenă, provenit atât din Ungaria, cât şi din România. Primarul sectorului 2 a anunţat deja că retrage tot laptele din şcolile din sector.

UPDATE 17.10: Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a decis să retragă toate cantităţile de lapte din şcolile de pe raza sectorului, ca măsură preventivă, după anunţul ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

”Toate sticlele de lapte aveau avizul la zi, dar, ca o măsură preventivă, primarul sectorului Neculai Onţanu a dispus retragerea laptelui din şcoli până când va fi gata buletinul de analize”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2, Anatol Albu, pentru adevarul.ro. 


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuţat joi că inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au găsit la un procesator şi la un comerciant lapte infestat cu aflatoxină, o micotoxină cancerigenă, provenit atât din Ungaria, cât şi din România.

Întreaga cantitate de lapte contaminat cu aflatoxină a fost distrusă, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Laptele contaminat a fost descoprit atât la un procesator, cât şi la un comerciant. 

"Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale descoperim noi şi noi lucruri. Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină", a spus Constantin.

"Acest efect (al aflatoxinei - n.r.), din câte înţeleg, se manifestă la consum ceva mai mare şi pentru o perioadă îndelungată, ceea ce nu este cazul. Am descoperit şi imediat am retras produsele de pe piaţă", a menţionat Constantin.

El nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată şi nici zona în care a fost descoperită.

"Până acum s-au făcut analize, dar nu într-un ritm atât de susţinut. Imediat ce facem analize într-un ritm susţinut descoperim tot felul de lucruri", a continuat ministrul.

El a precizat că una dintre cele două cantităţi de lapte a fost descoperită la un procesator, iar cealaltă, cea importată din Ungaria, la un comerciant.

"Înainte ca o cantitate de lapte să fie introdusă pe fluxul de producţie se fac anumite analize. Aşa s-a întâmplat în cazul acelui procesator. În momentul în care a vrut să introducă pe fluxul de producţie laptele respectiv a fost identificat. Ca atare n-a mai fost introdus şi a fost retras de pe piaţă. Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul celui de-al doilea comerciant", a mai spus Constantin.

În acest moment, ministrul Agriculturii se află într-o discuţie de lucru cu reprezentanţii ANSVSA.

În urmă cu două săptămâni, când Ministerul sârb al Agriculturii a decis să retragă de pe piaţă lapte suspectat de contaminare cu aflatoxină, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) s-a autosesizat şi a demarat acţiuni de verificare a sortimentelor de lapte comercializate în România. 

La momentul respectiv, instituţia anunţa, într-un comunicat de presă, că în România nu se comercializează sortimente de lapte din Serbia contaminat cu aflatoxină. 

Aflatoxinele sunt produse de diferite ciuperci şi se pot regăsi în lapte, ouă şi carne, iar consumul acestor alimente contaminate poate conduce la intoxicare şi cancer la oameni şi animale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite