Inspectorul judiciar care a condus echipa de inspectori în cazul controlului la DNA din 2017, cercetat disciplinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă/ Sediul CSM
Imagine de arhivă/ Sediul CSM

Inspecţia Judiciară a anunţat exercitarea unei acţiuni disciplinare faţă de inspectorul judiciar Elena Rădescu, magistratul care a condus controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorul încălcând procedura regulamentară, mai eprin faptul că facut "afirmaţii nereale" la un post TV şi că a discutat cu Laura Codruţa Kovesi fără să se consulte cu colegii ei.

În cursul acestei zile, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de inspectorul judiciar Elena Rădescu, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a)[1] şi lit. m)[2] teza a II-a  din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

În ceea ce priveşte abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a), s-a reţinut că inspectorul judiciar cercetat disciplinar a adoptat o conduită contrară demnităţii şi prestigiului funcţiei pe care o exercită prin afirmaţiile nereale, făcute într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune.

„Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) teza a II-a, s-a reţinut că, în calitate de coordonator al echipei de inspectori judiciari care urma să efectueze un control la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorul a încălcat procedura regulamentară prin aceea că a discutat cu procurorul-şef al respectivei unităţi de parchet condiţiile de efectuare a controlului fără ca, în prealabil, să consulte membrii echipei de control şi  solicite comunicarea datelor şi informaţiilor necesare în raport de obiectivele controlului, prin adresă avizată de directorul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori, şi să înştiinţeze conducerea Inspecţiei Judiciare”, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspecţia Judiciară.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

Elena Rădescu a acuzat în septembrie conducerea Inspecţiei Judiciare de imixtiune în efectuarea controlului, printr-o serie de dispoziţii ilegale, şi de prelungirea nejustificată a perioadei de control de natură a perturba activitatea DNA. Ea a susţiut, într-o notă transmisă către CSM, că dispoziţiile date sunt “de natură de a crea condiţii pentru scurgeri de informaţii în cauze aflate în proceduri speciale”.

Controlul Inspecţiei Judiciare a început în 17 iulie 2017, la cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a declarat, în 3 iulie, că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupţie şi că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci şi pe cea negativă, cu oameni arestaţi, condamnaţi, care se dovedeşte ulterior că sunt nevinovaţi, ceea ce înseamnă o tragedie şi o pată neagră pentru justiţie. Toader a precizat că a solicitat Inspecţiei Judiciare o verificare de fond a activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul ICCJ, insituţii care nu au mai fost evaluate de 10 ani.

El spunea că a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice activitatea managerială la DNA şi la Parchetul ICCJ, unde de zece ani nu au mai fost făcute evaluări.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea că în ultimul an şi jumătate Inspecţia Judiciară ar fi făcut în jur de 130 de verificări la parchetul anticorupţie. Între acestea, un control a vizat în acest an întreaga activitate, atât a procurorilor, cât şi a managementului, afirma ea.

Raportul final al IJ concluziona că activitatea conducerii DNA este eficientă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite