Inspecţia Judiciară a pus tunurile pe şefa DNA: cere pentru a treia oară sancţionarea Laurei Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a treia oară de la începutul acestui an Inspecţia Judiciară a exercitat o acţiune disciplinară faţă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, de această dată fiind invocat refuzul acesteia de a se prezenta în faţa Comisiei Parlamentare de anchetă cu privire la fraudarea alegerilor din anul 2009.

Inspecţia Judiciară anunţă că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de şefa DNA Laura Codruţa Kovesi pentru „manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004”.

În motivarea acestei acţiuni instituţia Inspecţiei Judiciare susţine că „procurorul şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta  în faţa  Parlamentului României - Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009”. În plus, se arată în comunicatul menţionat „prin poziţia publică a procurorului şef al DNA, manifestată ulterior Deciziei Curţii Constituţionale, a fost afectată onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat”.

Aceasta este a treia sesizare disciplinară pe care Inspecţia Judiciară o înaintează Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, primele două sesizări fiind încă pe rol. Prima sesizare, înaintată în data de 9 ianuarie, viza o înregistrare apărărută în spaţiul public a unei şedinţe a procurorilor DNA, sesizare în care i se reproşa şefei DNA limbajul folosit. Cea de a doua sesizare a fost făcută săptîmâna trecută şi viza modul de organizare a unor controale la secţiile teritoriale ale DNA. 

Procedura prin care membrii Secţiei de procurori a CSM vor decide dacă sesizarea este întemeiată este secretă, iar orice decizie a acesteia poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite