Inspecţia Judiciară a făcut public propriul protocol de colaborare cu SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Judiciară a trimis la Consiliul Superior al Magistraturii protocolul de colaborare încheiat cu Serviciul Român de Informaţii.

Protocolul este semnat de actualul şef al Inspecţiei Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru şi fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea.

Inspecţia Judiciară susţine că în niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activităţii şi conduitei judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, derulate în intervalul în care Protocolul a fost în vigoare, nu a solicitat şi nu a transmis Serviciului Român de Informaţii date şi informaţii şi nici nu a fost exercitată nici o acţiune disciplinară ca efect al protocolului.

"Inspecţia Judiciară a solicitat, la data de 28 martie 2018, declasificarea „Protocolului privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii”, încheiat la data de 29 februarie 2016. Protocolul şi-a încetat efectele la 8 martie 2017. În niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activităţii şi conduitei judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, derulate în intervalul în care Protocolul a fost în vigoare, Inspecţia Judiciară nu a solicitat şi nu a transmis Serviciului Român de Informaţii ,date şi informaţii.

De asemenea, în acelaşi interval nu a fost exercitată nici o acţiune disciplinară ca efect al protocolului. Subliniem că toate acţiunile disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară au fost întemeiate exclusiv pe situaţii de fapt constatate nemijlocit de inspectorii judiciari, fără alte date şi informaţii furnizate în temeiul Proctocolului ori a vreunei colaborări cu alte entităţi", a precizat Inspecţia Judiciară.

Protocolul arată modalitatea de colaborare dintre instituţii şi cum Inspecţia Judiciară trebuie să anunţe ce a făcut cu informaţiile primite.

"Cooperarea se realizează în temeiul legii şi al prezentului Protocol, cu respectarea strictă a atribuţiilor şi competenţelor Părţilor, prin valorificarea eficientă a posibilităţilor pentru identificarea anticipată, prevenirea şi combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraţilor şi înlăturarea în tip util a unor fapte care ar putea afecta înfâptuirea justiţiei sau realizarea securităţii naţionale.

Serviciul Român de Inforrmaţii transmite: a) la solicitare, orice informaţie referitoare la lucrurile aflate pe rolul Inspecţiei Judiciare b) din oficiu, orice informaţie în legătură cu acte sau fapte susceptibile a fi încadrate ca fiind abateri disciplinare săvârşite de magistraţi.

Articolul 4 al protocolului prevede ca „Inspecţia Judiciară, în urma efectuării verificărilor prealabile proprii, potrivit legii, va comunica în termen rezonabil utilitatea datelor şi informaţiilor transmise de SRI şi, respectiv, modul lor de valorificare”. În plus, articolul 5 al documentului citat menţionează că „transmiterea de date şi informaţii de către părţi se realizează cu respectarea legislaţiei în vigoare privind protecţia informaţiilor clasificate şi numai cu aprobarea conducerii părţilor".

Inspecţia Judiciară este instituţia care se ocupă cu cercetarea posibilelor abateri disciplinare săvârşite de procurori şi judecători.

IJ_SRI protocol1
IJ_SRI protocol2
IJ_SRI protocol3
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite