Infracţiunea de abuz în serviciu va fi modificată prin introducerea unui prag minim al prejudiciului, anunţă Ministerul Justiţiei

Infracţiunea de abuz în serviciu va fi modificată prin introducerea unui prag minim al prejudiciului, anunţă Ministerul Justiţiei

Tudorel Toader, ministrul Justitiei Foto Gov.ro

Infracţiunea de abuz în serviciu va fi redefinită, în sensul introducerii unui prag valoric al prejudiciului, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justitiei (MJ), dat publicităţii marţi, în urma deciziei CCR privind excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constituţională (CCR) a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal şi a constatat că „acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii”, scrie în comunicatul Ministerului Justiţiei.
 
În esenţă, în motivarea deciziei, Curtea a statuat că „neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundară care vin să detalieze legislaţia primară se realizează doar în limitele şi potrivit normelor care le ordonă. Curtea reţine că ilicitul penal este cea mai gravă formă de încălcare a unor valori sociale, iar consecinţele aplicării legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel că stabilirea unor garanţii împotriva arbitrariului prin reglementarea de către legiuitor a unor norme clare şi predictibile este obligatorie”.
 
În decizia dată marţi, în Dosarul nr.1328D/2017,  referitor la excepţiile ridicate de Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, CCR „s-a pronunţat asupra aceloraşi dispoziţii legale, din perspectiva criticilor vizând inexistenţa unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensităţi a vătămării rezultate din comiterea faptei“, continuă comunicatul amintit.
 
Ministerul Justiţiei spune că, „potrivit comunicatului de presă al Curţii Constituţionale din data de 6 iunie 2017, respingând ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.297 alin.(1) din Codul penal, Curtea a reţinut că, «dată fiind natura omisiunii legislative relevate, instanţa constituţională nu are competenţa de a complini acest viciu normativ, întrucât şi-ar depăşi atribuţiile legale, acţionând în sfera de competenţă a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligaţia de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu.»

MJ mai precizează că deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial, iar de la data publicării deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
 
„Faţă de cele statuate, conţinutul infracţiunii de abuz în serviciu urmează a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric“, se spune în încheierea comunicatului Ministerului Justitiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările