INFOGRAFIE Cum a supt din banul public „mafia silicoanelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Arşi din Bucureşti, o unitate de elită zdruncinată de scandalul intervenţiilor chirurgicale ilegale FOTO Adevărul
Spitalul de Arşi din Bucureşti, o unitate de elită zdruncinată de scandalul intervenţiilor chirurgicale ilegale FOTO Adevărul

Trei medici de la Spitalul de Arşi din Bucureşti au fost arestaţi preventiv şi alţi şase sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că făceau ilegal operaţii estetice. În timp ce chirurgii încasau bani negri, intervenţiile camuflate sub diagnostice false erau decontate din bani publici.

Finalul săptămânii a fost marcat de un scandal care a scos la iveală mafia chirurgiei estetice dintr-un spital de stat, unde medicii operau pe bandă rulantă pacienţi pe care îi internau sub un diagnostic fals şi cărora le făceau diverse intervenţii chirurgicale estetice în schimbul unor sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro.

Ancheta procurorilor, care au descins vineri la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, cea mai mare unitate de profil din România, s-a lăsat cu arestări la vârf. 

Şeful instituţiei medicale, Vitalie Stan, adjunctul acestuia, Nicolae Antohi, şi medicul Cristina Isac îşi vor petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor, după ce Tribunalul Bucureşti a admis duminică propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii de la Parchetul Capitalei, decizia magistraţilor nefiind una definitivă. Ea poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. De altfel, avocatul unuia dintre cei acuzaţi a anunţat încă de duminică că va ataca decizia.

Concret, cei trei medici care au ajuns după gratii sunt acuzaţi de luare de mită şi de fals intelectual, după ce au transformat Spitalul de Arşi într-o adevărată afacere personală.

Nouă pacienţi, urmăriţi penal

În cazul celorlalţi medici de la Spitalul de Arşi implicaţi în scandalul operaţiilor estetice ilegale - Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Aurelia Isac şi angajata unei clinici private -, instanţa a decis cercetarea lor în stare de libertate sub control judiciar.

În urma percheziţiilor de vineri, anchetatorii au găsit în locuinţele celor vizaţi, potrivit unor surse judiciare, nu mai puţin de 500.000 de euro. Ca urmare a acestei acţiuni, anchetatorii au pus sub urmărire penală 26 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals intelectual, dintre care 16 medici din cadrul instituţiei, o asistenţă medicală din sistemul privat şi nouă pacienţi.

Procurorii au avut nevoie de maşină pentru numărat banii la percheziţii

Specialiştii din sistemul de sănătate susţin că scandalul de la Spitalul de Arşi din Capitală arată doar vârful aisbergului, explicând că astfel de situaţii pot fi întâlnite şi în alte unităţi medicale de stat. 

Procurorii au descoperit un adevărat mecanism prin care doctorii de la spitalul de stat declarau diagnostice fictive pentru a deconta operaţii estetice pentru care pacienţii plăteau la „negru”. Pentru toate aceste intervenţii ilegale, medicii foloseau infrastructura unităţii medicale.

Depozite  de 14.900 de euro la câteva zile

Sumele mari de bani găsite la percheziţiile de vineri i-au pus pe procurori în situaţia de a cere maşină pentru numărat banii. Mai exact, anchetatorii au găsit în casa unui doctor 170.000 de euro, iar la un altul, 700.000 de lei. 

Mai mult, procurorii au descoperit în contul unui medic suma de 700.000 de euro. Chirurgul depunea câte 14.900 de euro la interval de câteva zile, iar suma de bani era special aleasă pentru a nu depăşi pragul de 15.000 de euro de la care Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor ar trebui să se sesizeze.

Vedete printre pacienţi

Potrivit unor surse judiciare, printre pacientele operate de medicii anchetaţi s-ar fi numărat şi persoane cunoscute în lumea showbiz-ului, cum ar fi Anda Adam, Daniela Crudu, Mădălina Secuianu şi Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu.

Concret, doctorii internau pacienţi sub un diagnostic fictiv, cu cel mai mare grad de complexitate, pentru a beneficia de cea mai sumă decontată de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti – aproximativ 1.000 de euro, bani care intrau în contul spitalului. De altfel, CASMB  se va constitui parte civilă în proces. 

În schimb, sumele solicitate pacienţilor, ajungând şi la 3.500 de euro de intervenţie, intrau în buzunarele celor implicaţi – la chirurg, la anestezist şi la asistentă. Spre exemplu, o rinoplastie, care în sistemul privat costă 1.600 de euro, era taxată la Spitalul de Arşi cu doar 850 de euro. Un implant mamar la acelaşi spital costa, “la negru”, în jurul sumei de 2.000 – 2.500 de euro.


 
Bănicioiu: „Nu trebuie să generalizăm fenomenul”

În urma scandalului izbucnit vineri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat că vor fi luate măsuri în cazul în care medicii vor fi găsiţi vinovaţi.

„Nu trebuie să generalizăm fenomenul de aici, sunt oameni care îşi fac meseria corect. Sunt şi situaţii mai puţin ortodoxe, cum este şi cea de la Spitalul de Arşi. Orice persoană din ţara asta, în momentul în care face un fals sau ia mită, trebuie să răspundă”, a explicat Bănicioiu.
Potrivit unor surse medicale, o soluţie care ar reduce frauda din sănătate o reprezintă dosarul electronic al pacientului şi cardul de sănătate, variantă susţinută ieri şi de preşedintele Traian Băsescu.

Medicii ar trebui să aleagă între stat şi privat

Sorin Paveliu, expert în probleme de sănătate publică al Societăţii Academice din România (SAR) şi blogger adevarul.ro, atrage atenţia că astfel de falsuri în raportările către casele de asigurări de sănătate se fac în mod curent. “Banii <<negri>> din sistemul medical ajung la 500 de milioane de euro pe an”, susţine Paveliu.

„Obiceiul de a raporta în fals e de foarte foarte multă vreme, din 1999, dar până acum nu a intervenit Parchetul. Ar trebui să nu rămână un caz izolat şi ţine de ministrul Sănătăţii să dea un semnal de alarmă şi să repună lucrurile pe făgaşul normal. Avem acum un sistem scăpat de sub control, care s-a malformat în aşa fel încât şi cei tineri consideră că astfel de practici sunt normale“, este de părere specialistul.

Paveliu spune că una dintre problemele care trebuie rezolvată este conflictul de interese în care se află acum medicii: prestează aceleaşi activităţi şi la stat, şi la privat. Potrivit acestuia, ar trebui creat un mecanism prin care să li se ceară medicilor să aleagă în ce sistem să lucreze.

Preţurile din sistemul privat

infografie dosar silicoane spitalul de arsi dana

Rinoplastie: 1.600 euro
Implant mamar: de la 3.000 de euro în sus
Lifting coapse şi fese: 3.500 euro


Pe aceeaşi temă:

UPDATE Managerul Spitalului de Arşi, Vitalie Stan, şi alţi doi medici, arestaţi preventiv în dosarul operaţiilor estetice ilegale

Trei persoane, printre care şi managerul unităţii medicale, doctorul Vitalie Stan, au fost arestate preventiv în dosarul operaţiilor estetice ilegale, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a admis, dumincă, propunerile anchetatorilor de arestare preventivă doar în cazul acestora.

UPDATE Managerul Spitalului de Arşi şi alţi opt medici, reţinuţi în dosarul operaţiilor estetice. Sute de mii de euro, găsite la percheziţii

Bilanţul reţinerilor în urma audierilor de vineri din dosarul operaţiilor estetice este de zece persoane - nouă medici, printre care şi managerul Spitalului de Arşi din Capitală, Vitalie Stan, dar şi o angajată a unei clinici private. Anchetatorii au cerut aparate de numărat bani în timpul percheziţiilor, după ce în birourile medicilor s-au găsit sume uriaşe. Ministrul Sănătăţii susţine că activitatea spitalului nu e deocamdată afectată.

FOTO Cum funcţiona fabrica de operaţii estetice ilegale, pe bani publici, la Spitalul de Arşi din Capitală. Cinci medici au fost reţinuţi

Mai multe percheziţii au avut loc vineri în Bucureşti, fiind vizate mai multe cadre medicale de la Spitalul de Arşi. Anchetatorii au găsit aproape 250.000 de euro şi 80.000 de lei, bani despre care se bănuieşte că ar fi încasaţi de la pacienţii cărora le-ar fi făcut ilegal operaţii estetice. Activitatea spitalului este paralizată, fiind preluate doar urgenţele, după ce jumătate din medici au fost duşi la audieri.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite