INFOGRAFIE Cum a ieşit România din scandalul cărnii de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezii au strigat că hoţii sunt românii. Ancheta a arătat că hoţul a strigat, de fapt, „Hoţii!" FOTO Reuters
Francezii au strigat că hoţii sunt românii. Ancheta a arătat că hoţul a strigat, de fapt, „Hoţii!" FOTO Reuters

Scandalul cărnii de cal servită drept carne de vită în Marea Britanie părea că va îngropa România în ruşine. Finalul isteriei ce a cuprins Europa a scos la iveală vinovatul: tocmai firma care  ne acuza.

România a fost atrasă într-un scandal monstru săptămâna trecută, după ce britanicii au descoperit lasagna preparată cu carne de cal, etichetată drept carne de vită. Imediat, firma franceză Spanghero, cea care a livrat carnea tocată pentru produsul finit lasagna, a anunţat că a fost înşelată de către abatoarele din România, de la care ar fi achiziţionat carne de vită. Scandalul părea că ne va scădea credibilitatea pe piaţa europeană, dar reacţia promptă a autorităţilor, investigaţiile jurnalistice şi ancheta oficialilor de la Bruxelles au arătat contrariul: România nu are nicio vină în acest caz şi a fost învinovăţită pe nedrept. Vinovatul a fost identificat: chiar firma Spanghero.

Totul a început la finalul săptămânii trecute, cand autorităţile britanice au verificat carnea din lasagna vândută în supermarketuri sub marca Findus. Concluziile analizelor i-au şocat: carnea de vită din lasagna era de fapt carne de cal. Incidentul a luat amploare foarte mare, deoarece britanicii consideră calul drept prieten al omului şi nu îi consumă carnea. Britanicii au arătat cu degetul către firma franceză Comigel (cea care a produs lasagna sub marca firmei suedeze Findus), dar şi spre cealaltă firmă din Hexagon, Spanghero (cea care a preparat carnea pentru Comigel).

infografie carne cal

Fără să stea prea mult pe gânduri, francezii au dat vina pe abatoarele din România, care i-ar fi înşelat. „Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român“, declara săptămâna trecută Barthélémy Aguerre, preşedintele Spanghero.

Chiar dacă nu era vorba despre o problemă legată de sănătatea populaţiei, simplul fapt că era vorba despre o fraudă „românească“ împotriva britanicilor a creat o adevărată isterie. Imediat s-a activat şi Sistemul de Alertă Rapidă din cadrul Comisiei Europene, care a transmis notificări către statele implicate. În Franţa, supermarketurile Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix si Picard au retras şi ele de la vânzare lasagna produsă sub marca Findus.

TOŢI OCHII PE ABATOARELE NOASTRE

După primul val de acuzaţii la adresa românilor, autorităţile de la Bucureşti au cerut detalii de la firma franceză pentru a efectua propriile verificări la abatoarele de la care se presupunea că ar fi în culpă. Nu au primit niciun răspuns oficial.

Cu toate acestea, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a declanşat controale la două abatoare despre care avea informaţii că export carne de cal. La scurt timp după începerea verificărilor, autorităţile române au avut reacţii prin care au încercat să explice europenilor că nu la noi este problema. În zadar, însă, pentru că francezii o ţineau pe-a lor: vor da în judecată abatoarele din România.
Verificările ulterioare au scos la iveală şi intermediarii afacerii - o firmă din Olanda şi o alta din Cipru. Ultima, fiind un offshore, a ridicat cele mai multe semne de întrebare şi părea că acolo se află cheia scandalului.

În acelaşi timp, firma suedeză Findus, sub sigla căreia s-a vândut lasagna cu carne de cal, a dat publicităţii primele date din investigaţia pe care au întreprins-o: carnea de cal era certificată chiar de către medicii veterinari francezi că ar fi de vită. „Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poată comercializa carne de cal cu ştampila veterinară franceză «carne de vită»?“, a declarat Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

VINOVATUL-SURPRIZĂ: FURNIZORUL FRANCEZ

Ancheta declanşată de autorităţile franceze a scos la iveală vinovatul-surpriză: tocmai firma Spanghero, care striga în gura mare că a fost înşelată de abatoarele româneşti, este cea care a falsificat etichetele şi a transformat pe hârtie carnea de cal în carne de vită. „Compania ştia că revindea carne de cal etichetată drept vită“, a declarat Benoît Hamon, ministrul francez pentru Protecţia Consumatorului.
În vizor s-a aflat şi compania olandeză Draap Trading Ltd. Firma este, de fapt, înregistrată în Cipru, la Limasol, dar cu sediul în Belgia. Presa britanică susţine că Draap Trading se află acum în centrul investigaţiilor declanşate la nivel european, devenind suspectul principal în cazul reetichetării cărnii de cal. Draap Trading Ltd a livrat carne companiei franceze Spanghero, care a aprovizionat, la rândul ei, compania franceză Comigel. Porţiile de lasagna Findus în care s-a găsit carne de cal provine de la instalaţia Comigel din Luxemburg. Spanghero a insistat că pachetele de carne livrate de instalaţia sa au sosit etichetate „vită - origine UE“.
Scandalul internaţional a condus la o reuniune de urgenţă a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, întâlnire convocată de Tonio Borg, comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene.
Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal. Comisia a cerut tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal.
Reuniunea a fost organizată după ce, marţi, au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania. În cursul acestei săptămâni, şi supermarketurile din Olanda, Belgia şi Germania au retras de la vânzare produse suspecte că ar conţine carne de cal în loc de vită. ;

TESCO A RETRAS PRODUSELE

Lanţul de supermarketuri Tesco, cel mai mare din Marea Britanie, a retras de la vânzare mari cantităţi de spaghetti bolognese preparate sub marcă proprie cu carne achiziţionată de la compania franceză Comigel.

Hoţul care a strigat „Hoţii!“ cât a putut de tare

„Spanghero este vinovată de înşelătorie economică şi va exista o acţiune în justiţie“, a confirmat Benoît Hamon, ministrul pentru Protecţia Consumatorului. Inspectori sanitar-veterinari francezi au anunţat percheziţii la depozitele companiei Spanghero, iar autorizaţia de funcţionare ar putea fi retrasă definitiv, conform ministrului Agriculturii, Stéphane Le Foll. Ziarul britanic „The Guardian“ îi avea în vizor, după o anchetă jurnalistică, şi pe intermediarul Draap Trading Ltd. Jurnaliştii au vorbit cu directorul companiei, olandezul Jan Fasen, care a confirmat că a cumpărat un lot de carne de cal de la două abatoare româneşti şi l-a vândut unor procesatori francezi, insistând însă că a etichetat în mod clar carnea ca fiind de cal. În acelaşi timp, presa olandeză a relatat miercuri că acelaşi Jan Fasen a fost condamnat în ianuarie 2012 pentru comercializare de carne sud-americană de cal ca vită olandeză şi falsificare de documente. Interesant este faptul că, citit invers („paard“), numele firmei înseamnă „cal“ în olandeză.

Fasen, care a cumpărat carne românească de cal şi a depozitat-o în localitatea Breda, în Olanda, înainte să o vândă firmei Spanghero, a anunţat că va preda toate informaţiile autorităţilor cipriote, care le vor transmite ulterior omologilor francezi. Inspectorii olandezi în domeniul alimentar au efectuat deja o vizită la depozitul din Breda.

Draap Trading Ltd este o companie înregistrată în Cipru, cu sediul central la Anvers (Belgia) şi deţinută de un offshore din British Virgin Islands, potrivit „The Guardian“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite