INFOGRAFIE Ciclonul şi anticiclonul ne îngheaţă Revelionul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ninsorile şi viscolul vor fi nelipsite în ultimele zile din 2014. Meteorologii au emis deja avertizări Cod portocaliu de vreme rea. „Un ciclon care vine din zona Italiei şi un anticiclon dinspre Siberia se vor intersecta şi vor genera temperaturile extreme”, explică specialiştii.

După ce mercurul din termometre a atins şi 20 de grade Celsius în ajunul Crăciunului, iarna îşi arată muşchii pe final de an. Viscolul şi ninsorile puternice vor fi prezente în aceste ultime zile din 2014, motiv pentru care meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de vreme rea, valabilă pentru 10 judeţe din sudul ţării: Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, ultimul fiind destinaţia favorită a românilor pentru petrecerea de Revelion. 

Avertizarea, care a intrat în vigoare duminică seară şi care expiră luni, la ora 20.00, a început să îşi facă simţite efectele. Traficul rutier a fost îngreunat încă de ieri pe drumurile naţionale şi europene, inclusiv pe cele din vestul ţării, şi ele vizate de Cod, însă de unul galben. 

Judeţe sub Cod roşu  

Condiţiile meteo nefavorabile, dar şi faptul că tot mai mulţi români pleacă spre staţiunile montane au determinat autorităţile să se întrunească de urgenţă pentru a stabili un plan de măsuri. Astfel, comandamentele de urgenţă din fiecare judeţ sunt în alertă, pompierii, forţele de ordine şi armata fiind pregătite să intervină în caz de nevoie, potrivit lui Gabriel Oprea, vicepremier şi ministru de Interne.

Într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile au aflat că judeţe precum Buzău, Ialomiţa şi Vrancea riscă să intre sub Cod roşu dacă vântul va sufla cu o viteză de 90 de kilometri pe oră. 

De altfel, Administratia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineaţă o avertizare de tip „cod roşu“ în judeţele Buzău, Vrancea şi vestul judeţului Brăila, unde în intervalul 8.30-13.00 se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85-90 de kilometri/oră, ninsoare abundentă, puternic viscolită şi troienită şi vizibilitate redusă spre zero.

Schimbarea bruscă de temperatură din ultima săptămână are şi o explicaţie, atrag atenţia meteorologii, care arată cu degetul spre restul ţărilor europene lovite, la rândul lor, de temperaturi extreme. 

„Este o combinaţie între un ciclon dezlănţuit, care vine din zona Italiei şi se deplasează de la Vest la Est, şi un anticiclon, care vine din Siberia. Deşi sunt într-o mare legătură, sunt diferite, dar ambele influenţează temperaturile extreme din aceste zile. Am intrat în plină iarnă. Dacă avertizările meteo depăşesc culoarea galbenă, populaţia ar trebui să se gândească foarte bine înainte de a porni la drum”, a declarat Alina Şerban, meteorolog. 

Specialista recomandă prudenţă la volan, întrucât vizibilitatea este redusă în judeţele aflate sub Cod portocaliu, ca urmare a ninsorilor abundente şi zăpezii viscolite. „Mulţi şoferi pot rămâne blocaţi în trafic. În zonele de munte vom avea ninsori abundente şi maxime de minus10 grade Celsius, dar la sfârşitul săptămânii vremea se va mai încălzi”, a conchis meteorologul. 

image

Temperaturi în noaptea de Revelion 

Bucureşti: minus 15 grade C

Craiova: minus 17 grade C

Piteşti: minus16 grade C

Constanţa: minus 10 grade C

Galaţi: minus16 grade C

Iaşi: minus 19 grade C

Suceava: minus 21 grade C

Brasov: minus 25 grade C

Sibiu: minus 21 grade C

Cluj: minus 16 grade C

Oradea: minus 11 grade C

Timişoara: minus 12 grade C

Recomandările medicilor pentru populaţie 

Persoanele care suferă de boli cronice nu ar trebui să plece la drum lung pe vreme rea decât dacă este într-adevăr necesar.

„În cazul pacienţilor care suferă de diabet, hipertensiune sau astm, este important ca ei să nu întrerupă medicaţia, chiar şi dacă au băut un pahar cu vin. În plus, orice român trebuie să se îmbrace adecvat, să consume mâncare uşor digerabilă, să consume multe lichide şi să evite contactul cu persoanele care au viroze respiratorii. Sunt lucruri de bun simţ. Pentru cei care pleacă la drum, să ia cu ei apă şi mâncare şi să nu uite să pună în maşină şi o pătură, în caz că apar blocaje în trafic”, a declarat doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

În cazul copiilor, îmbrăcămintea joacă un rol foarte important. „Când nu e viscol pot să iasă afară, dacă sunt sănătoşi. Ideea este să aibă haine potrivite”, a completat medicul de familie. 

35 de judeţe sub Cod de vreme rea  

Meteorologii au instituit Cod portocaliu de ninsori şi viscol în 10 judeţe din estul şi sudul ţării, în timp ce alte 25 de judeţe vor fi sub Cod galben, de aseară până în această seară. Codul portocaliu de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei este valabil în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, precum şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. 

image

Astăzi, cantităţile de precipitaţii vor depăşi izolat 40 - 50 litri/metrul pătrat. Vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. În Capitală şi alte 25 de judeţe va fi Cod galben de ninsori, viscol şi polei. 

Vreme extremă în Europa

Vremea face ravagii nu doar la noi, ci în mare parte din bătrânul continent. Ninsorile abundente au căzut în majoritatea regiunilor europene, deja afectate de zăpezi. Meteorologii mai spun că vremea rea se va menţine şi în zilele următoare.

SERBIA Institutul de Meteorologie şi Hidrologie a emis cod roşu de ninsori pentru perioada 28-29 decembrie 2014 , precum şi a unui cod galben de vânt puternic, în special în estul ţării.

CROATIA Şi în această ţată ieri a fost cod roşu de ninsoare , iar meteorologii au avertizat că asupra scăderii bruşte a temperaturii la până la -20 de grade Celsius noaptea, în perioada 28-31 decembrie. În regiunea Zagreb se aşteapă formarea unui strat de zăpadă de până la 50 de cm.

UNGARIA Începând din 27 decembrie ninge şi este viscol în zonele situate la vest de Dunare, unde stratul de zapada poate depasi 15 cm, precum si in Campia de Sud

REPUBLICA MOLDOVA Vremea s-a răcit în toată ţara, iar în sud şi în centru a început să ningă. De astăzi intră în vigoare un Cod Galben de vreme rea. Vor cădea ninsori puternice, iar rafalele de vânt vor atinge viteza de 15-20 de metri pe secundă, vor viscoli zăpada şi vor crea troiene, iar pe drumuri se va forma polei.

GERMANIA A fost cod roşu de ninsori şi în districtul german Rastatt, până ieri, şi cod portocaliu în restul landului Baden-Württemberg. Rafalele de vânt de până la 80 de kilometri pe oră şi căderile masive de zăpadă au făcut impracticabile drumurile în sud-vestul ţării. 

MAREA BRITANIE Căderile masive de zăpadă au provocat haos pe străzile din centrul Angliei. Zeci de maşini au rămas blocate pe şoselele naţionale, iar unii şoferi şi-au  abandonat vehiculele din cauza frigului. Viscolul a afectat şi traficul aerian. Aeroporturile din Liverpool şi din Yorkshiere au fost închise mai multe ore din cauza vizibilităţii reduse. 

FRANŢA Autorităţile au decretat cod portocaliu de zăpadă şi polei pentru 19 departamente din nord-estul ţării. Traficul rutier a fost îngreunat mai ales în Alsacia şi Lorena, în nord-estul Franţei, iar drumurile de acces spre staţiunile montane dau mari bătăi de cap turiştilor. 

RUSIA După un început de iarnă neobişnuit de blăndă, temperaturile reci au pus stăpânire pe Moscova. 150 de zboruri au fost amânate sau au decolat cu întârziere, iar sute de maşini au fost blocate în trafic ore în şir. Zăpada a început să cadă joi dimineaţă, iar în câteva ore s-a transformat într-o adevărată furtună. Situaţia nu se îmbunătăţise nici ieri. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite