Influentul om de afaceri Petre Badea a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Badea
Petre Badea

Omul de afaceri Petre Badea şi Aedificia Carpaţi au fost trimişi în judecată pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, într-un dosar în care Badea este acuzat că a oferit bani unui parlamentar, în prezent decedat, pentru a interveni în vederea urgentării achitării unor lucrări executate în cadrul unui contract cu Ministerul Culturii, faptele fiind comise în perioada 2010 - 2012.

Concret, anchetatorii susţin că Petre Badea, în perioada 2010–2012, ar fi oferit unui membru al Parlamentului României (în prezent decedat) echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), pentru ca acesta să-şi folosească influenţa pe care o avea asupra unor înalţi funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Funcţionarii trebuiau, îm schimb, să se asigure că sunt plătite lucrările pe care Aedificia Carpaţi SA le efectua în cadrul unor contracte de reabilitare a unor instituţii publice culturale din Bucureşti.

„Ca urmarea a semnării, între statul român şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a două acorduri-cadru de împrumut pentru executarea unor proiecte privind reabilitarea monumentelor istorice din România, între Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi inculpata Aedificia Carpaţi SA, reprezentată de către inculpatul Badea Petre, fuseseră încheiate mai multe contracte de execuţie a unor lucrări. Inculpatul Badea Petre şi persoana respectivă au convenit ca plata acestei sume de bani să fie disimulată sub forma unui contract de consultanţă pe care inculpata Aedificia Carpaţi SA urma să îl încheie cu o societate de avocatură, lucru care s-a şi întâmplat. Ulterior, suma de bani a fost retrasă din cont şi predată în numerar parlamentarului, în mai multe tranşe”, explică procurorii.

DNA mai susţine că valoarea obligaţiilor fiscale neplătite la bugetul de stat de către Aedificia Carpaţi SA este de 2.257.763 de lei (din care 1.354.658 de lei taxă pe valoare adăugată şi 903.105 lei impozit pe profit), sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile şi mobile aflate în posesia ori proprietatea inculpaţilor Badea Petre şi Aedificia Carpaţi SA, până la concurenţa sumei de 2.257.764 de lei (cu privire la prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală).

„La data de 25 mai 2018, inculpata Aedificia Carpaţi SA a consemnat la o unitate bancară, pe seama şi la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întreaga sumă asupra căreia s-a dispus sechestrul”, mai anunţă DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite