Indolenţa de la catedră a ucis un elev de 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Heiuş, un băieţel din Orăştie, s-a ales cu un hematom cerebral după ce un coleg al său l-a ridicat pe umeri şi l-a scăpat în cap pe parchetul din clasă. Căzătura i-a fost fatală. Diriginta elevului şi directoarea şcolii au considerat că incidentul nu a fost grav şi nu au anunţat părinţii. Copilul a murit şapte zile mai târziu.

Cosmin şi Angela Heiuş, doi părinţi îndureraţi după ce Paul, fiul lor de 12 ani, şi-a pierdut viaţa, îi acuză pe profesorii de la şcoala în care copilul lor a fost rănit că sunt vinovaţi de tragedie. La două luni de la înmormântare, niciuna dintre cadrele didactice care ar fi trebuit să supravegheze elevul la şcoală nu a fost trasă la răspundere. Mai mult, diriginta elevului decedat, care ştia despre incidentul din cauza căruia a survenit moartea copilului, a considerat că situaţia nu a fost atât de gravă încât să fie nevoită să-i anunţe pe părinţi.

Wrestling la şcoală

La 9 februarie, în timpul unei pauze în care şcolarii din clasa a V-a de la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad", din Orăştie, exersau nesupravegheaţi, printre băncile clasei, manevre de wrestling (un sport de contact foarte violent - n.r.), Paul Heiuş a fost luat pe umeri de un alt coleg şi trântit în cap pe parchetul din lemn. „Elevii au spus apoi că a fost o joacă în care îl imitau pe luptătorul de wrestling Batista", susţine Sanda Crăciun, directoarea şcolii.

Colegii copilului l-au ridicat de pe podeaua pe care zăcea aproape inconştient şi l-au aşezat în bancă. Diriginta clasei, Ramona Crăciun, profesoară de limba română, a fost anunţată despre incident. Dascălul le-a atras atenţia minorilor şi apoi şi-a continuat orele. După terminarea cursurilor, Paul a venit acasă şi i s-a plâns tatălui său de dureri de stomac. Nu i-a spus nimic despre căzătură.

Paul Heiuş, elevul decedat

image

„A doua zi dedimineaţă, l-am dus la medicul de familie. După câteva ore, băiatul a fost operat de apendicită la spitalul din Orăştie. Apoi a intrat în comă profundă", a povestit îndurerat Cosmin Heiuş, tatăl copilului. Adus de urgenţă la spitalul din Deva, copilul a fost investigat la computerul tomograf. „Medicii au constatat că prezintă un hematom mare pe creier, care este inoperabil", a precizat Dan Florea, managerul Spitalului Judeţean din Deva.

La cererea părinţilor, o ambulanţă l-a transportat pe copil la o clinică din Timişoara, unde a fost trimis direct în sala de operaţii. „Deşi a fost operat, medicii mi-au spus că Paul fusese adus prea târziu pentru a mai putea fi salvat şi că, practic, nu mai are creier", a adăugat Cosmin Heiuş. Familia copilului a aflat despre incidentul de la şcoală abia după ce copilul intrase în moarte cerebrală. Şapte zile mai târziu, Paul s-a stins din viaţă din cauza traumatismului cranio-cerebral.

„Şi-a îndeplinit atribuţiile"

Între timp, conducerea şcolii „Dr. Aurel Vlad" a decis ca lupta care a cauzat decesul elevului de 12 ani să fie trecută la capitolul „diverse", iar profesoara care nu a anunţat părinţii despre ce s-a întâmplat cu copilul lor să nu primească vreo mustrare. „Colega noastră Ramona Crăciun nu avea obligaţia să îi sune pe părinţi şi să îi anunţe despre incident. Ea ne-a informat pe noi, iar Consiliul profesoral a decis că şi-a îndeplinit atribuţiile de dirigintă", a declarat Sanda Crăciun, directoarea liceului.

Profesoara Ramona Crăciun, acuzată că nu şi-a supravegheat elevii, a refuzat să comenteze situaţia. Ea este însărcinată în luna a şaptea şi în curând va intra în concediu de maternitate.

"Colega noastră Ramona Crăciun nu avea obligaţia să îi sune pe părinţi şi să îi anunţe despre incident. Ea ne-a informat pe noi."
Sanda Crăciun
directoarea liceului

Mustrare sau concediere pentru diriginta lui Paul

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara a deschis o anchetă în care sunt cercetate împrejurările care au dus la moartea lui Paul Heiuş. „Există o plângere penală la Poliţie depusă de părinţii copilului. Medicii legişti vor stabili dacă există o legătură între incidentul petrecut la şcoală şi moartea minorului", a precizat subinspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a decis instituirea unei comisii de anchetă internă la Şcoala „Dr. Aurel Vlad", care să cerceteze abaterile disciplinare de care este învinuită profesoara Ramona Crăciun. „Nu s-a luat nicio măsură împotriva ei. I se poate reproşa că nu a anunţat tutorele legal al copilului despre incident", a declarat inspectorul general Alexandru Lăutaru, şeful IŞJ Hunedoara.

Lăutaru a mai precizat că profesoara ar putea fi sancţionată cu mustrare până la desfacerea contractului de muncă. „Aşteptăm o reclamaţie în scris sau rezultatele autopsiei ca să putem să o cercetăm disciplinar pe profesoară", ne-a declarat Sanda Crăciun, directoarea şcolii.

Scandaluri în şcolile din Hunedoara 

Alexandru Lăutaru, şeful IŞJ Hunedoara

Mulţi dintre elevii şcolilor din judeţul Hunedoara au fost, în ultimele luni, protagoniştii unor cazuri şocante, care s-au petrecut chiar sub ochii dascălilor. De fiecare dată însă profesorii au rămas nepedepsiţi. În ianuarie, Lorena Hurdea (16 ani), de la Colegiul Naţional „Avram Iancu" din Brad, a ales să pună capăt pasiunii, dar şi unei presupuse relaţii cu dascălul ei de matematică Alin Cioară. Tânăra s-a sinucis. Alin Cioară a negat relaţia cu eleva şi, după un concediu medical prelungit, a revenit la catedră.

La Hunedoara, nimeni nu a putut da explicaţii pentru sinuciderea unui elev de 16 ani, Ionuţ Bălăşoiu, fiu al unui preot din Teliucu Inferior şi al unei profesoare care îi era şi dirigintă la Colegiul Naţional „Traian Lalescu" din localitate. Radu Maximilian, un alt adolescent în vârstă de 17 ani, a căutat în zadar protecţia în faţa pedagogului său Szeles Csabo, de la Fundaţia Franciscană din Deva, care l-a snopit în bătaie.

image

„Cazul de la Şcoala Generală «Aurel Vlad» a fost izolat, la fel ca şi în cazul relaţiei dintre profesorul din Brad şi eleva care s-a sinucis", susţine inspectorul general şcolar Alexandru Lăutaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite