Inculpaţii din dosarul falimentării Astra Asigurări, achitaţi. Ce a decis Instanţa supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus miercuri, la finalul a patru ani de proces, prin hotărâre definitivă, achitarea tuturor persoanelor trimise în judecată, în anul 2017, în dosarul falimentului societăţii de asigurări Astra, avand asociat un prejudiciu de aproximativ 200 milioane euro.

Instanţa supremă a admis apelurile inculpaţilor din acest dosar, fiind anulate condamnările date în iulie 2019 de instanţa de fond - Curtea de Apel Bucureşti, transmite Agerpres.

Astfel, a fost achitată Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), care primise la instanţa de fond o pedeapsă de trei ani închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

De asemenea, au fost achitaţi Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului. Aceştia aveau în primă instanţă pedepse de câte trei ani şi şase luni închisoare cu suspendare.

Au fost achitate alte trei inculpate: Anabella Ruse, director general al Direcţiei Generale Autorizări; Marinela Nemeş, director general al Direcţiei Generale Juridice, şi Carmen-Gabriela Ivan, director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile înaintate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA şi Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară în contradictoriu cu inculpata Angela Toncescu.

Încetează procesul penal în cazul omului de afaceri Dan Adamescu, ca urmare a decesului acestuia

În decembrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA la data faptelor, în dosarul privind prejudicierea societăţii cu aproximativ 800 milioane lei.

DNA susţinea că Adamescu a administrat, în perioada 2011 - 2013, în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

"În perioada 2011 - 2013, Adamescu, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei", se arată în comunicat.

Anchetatorii au reţinut că omul de afaceri a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de aproximativ 106 milioane lei, fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale Astra.

Procurorii mai susţin că el a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care aceasta era în procedură de faliment.

DNA menţiona că, în 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor a aprobat intenţia societăţii Epsilon Estate Provider SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

Procurorii au constatat că achiziţionarea pachetului de acţiuni a fost aprobată de inculpaţii Toncescu, Baltă şi Buzoianu, Constantinescu, Popa şi Moldoveanu, Ruse, Nemeş şi Ivan, deşi cunoşteau că firma nu îndeplinea condiţiile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite