Incompetenţa guvernanţilor şi diversiunile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început toamna parlamentară. Nu că ar mai avea vreo relevanţă, în ţara în care un om determină agenda politică, iar agenda politică se scrie după interesele acelui om.

Ca într-un film cu invazii extraterestre ostile, harta României s-a colorat – în doar câteva săptămâni – în sângele porcilor ucişi pentru că nimeni nu a aplicat măsurile necesare pentru a preîntâmpina răspândirea pestei porcine. Deşi iminenţa pericolului era cunoscută şi existau şi mecanisme de intervenţie. O hotărâre de guvern din 2016, cu numărul 830, lăsase pe masa autorităţilor – de la premier până la veterinari – întregul desfăşurător al intervenţiei, cu tot necesarul de infrastructură veterinară pentru a ţine sub control potenţialele focare. De acum, lucrurile sunt scăpate de sub control, iar situaţia este atât de gravă, încât e nevoie de multe diversiuni pentru a camufla incompetenţa actualilor guvernanţi.

Diversiunea este principalul punct din programul de guvernare al coaliţiei PSD+ALDE. E nevoie de distragerea atenţiei pentru a ascunde lipsa banilor pentru despăgubirea fermierilor mici sau mari afectaţi de pesta porcină africană. Banii lipsesc nu pentru că abia mâine are loc şedinţa CSAT, în care se discută rectificarea bugetară, ci pentru că cei care nu s-au furat au fost mutaţi dintr-un loc într-altul în ideea că prin cârpeală se ţine angrenajul pe linia de plutire. PSD spune că suta de milioane de euro din fondul de rezervă al primului ministru s-a dus pe plăţile aferente unor calamităţi anterioare din acest an. O spune la posturile de televiziune prietene, unde nimeni nu pune vreodată la îndoială aserţiunile invitaţilor politici. În absenţa unei transparenţe a actului guvernamental, nimeni nu ştie în acest moment cât s-a cheltuit şi pentru ce intervenţii de urgenţă. Şi, cel mai probabil, nu s-a cheltuit mare lucru în acest sens. Grosul s-a scurs în plăţile făcute pentru a acoperi promisiunile nesăbuite. Iar acum, când nu mai sunt bani pentru despăgubirea fermierilor loviţi de incompetenţa statului, guvernanţii dau vina pe Soros şi pe fiul lui ilegitim Cioloş, pe nepoţii nemţilor deportaţi în Donbas sau la Vorkuta, pe preşedintele ţării, pe opoziţia parlamentară, pe diasporă, pe statul paralel, pe trădătorii din partid.

Faptul că lipsesc banii de despăgubiri îi va determina pe români să-şi ascundă sau valorifice ilegal pe ultima sută de metri agoniseala din coteţ. Nu e nimeni să le bată la uşă şi să le explice: „Oameni buni, virusul rămâne în frigider, iar porcul sănătos de peste ani, odată tăiat şi congelat, se va îmbolnăvi aşa, tranşat“. Pentru că nu mai au curajul să le bată românilor la poartă. Fiindcă azi nu au bani de despăgubiri, iar mâine nu vor mai avea bani de lefuri şi pensii.

La cum arată demersurile lui Liviu Dragnea, tuturor acestor găinari nu li se pregăteşte doar albirea dosarelor, ci şi terenul pentru ca pe viitor să poată fura cu legea în mână.

Şi, atunci, prăvălesc în spaţiul public false subiecte. Scot la iveală documente secrete sau private, încălcând legea sub pretextul că ar apăra-o. Jignesc grupuri de cetăţeni, pentru că nu mai au argumente să-şi domine adversarii. Fabrică false războaie interne în partid, pseudodisidenţe, pentru a muta atenţia de la dosarul reprimării protestului diasporei din 10 august. Aşa că, acum, se vorbeşte despre cine va candida în numele coaliţiei de guvernământ la Preşedinţie (Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să îl întrebe pe Victor Ponta cum stă treaba când te sprijină Liviu Dragnea), despre cum îşi vor împărţi anteniştii simpatiile între preşedintele PSD şi primarul Capitalei, despre cât de jos pot coborî pesediştii cu calomniile şi dacă ar fi mai bine ca social-democraţii să-şi poarte crucea guvernării până la faliment sau să plece acum de la guvernare înainte de a nu fi prea târziu pentru ţară, dacă Darius Vâlcov a şters sau nu de pe Facebook fişa medicală a unui cetăţean şi filmuleţul în care i-a pus mustăcioară şi freză de Hitler lui Klaus Iohannis, dacă Gabriela Firea repetă scenariul interpretat cu succes de Sorin Oprescu şi cine NU l-a privit cu insistenţă pe Liviu Dragnea.

Şi, în tot acest timp, premierul din umbră al ţării îi dă dispoziţie primului ministru în funcţie să comită abuzuri în serviciu pentru iertarea păcatelor tuturor celor care au furat ţara în ultimii 30 de ani. Şi, la cum arată demersurile lui Liviu Dragnea, tuturor acestor găinari nu li se pregăteşte doar albirea dosarelor, ci şi terenul pentru ca pe viitor să poată fura cu legea în mână. 

Cine ştie cât mai contează că Preşedinţia românească a Consiliului Uniunii Europene bate la uşă.

Cristian Ştefănescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite