Starea victimelor din incendiul de la Năvodari. Bărbatul internat la Spitalul Bagdasar, în continuare intubat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele trei victime au o evoluţie pozitivă, susţin medicii FOTO Inquam Photos
Cele trei victime au o evoluţie pozitivă, susţin medicii FOTO Inquam Photos

Cei trei bărbaţi răniţi în incendiul de la Năvodari sunt în continuare spitalizaţi, cel internat la Spitalul Bagdasar Arseni fiind în continuare intubat şi prezentând leziuni serioase ale căilor respiratorii. Ceilalţi doi sunt stabili hemodinamic, transmite Ministerul Sănătăţii.

Concret, evoluţia stării de sănătate a pacientului internat la Spitalul Bagdasar Arseni este una, în general, pozitivă. „Bărbatul este în continuare stabil şi intubat. Astăzi vor fi efectuate un control CT şi o bronhoscopie urmând să se decidă conduita terapeutică ulterioară”, arată Ministerul Sănătăţii.

În ceea ce-i priveşte pe cei doi bărbaţi internaţi la Spitalul de Arşi din Capitală, aceştia sunt, la rândul lor, într-o stare generală bună, fiind stabili hemodinamic. „În cursul zilei de ieri a fost executată în blocul operator procedura de debridare enzimatică”, notează sursa citată, potrivit căreia pacienţii sunt pansaţi şi evaluaţi zilnic.

Procurorii au deschis un dosar penal pentru omor din culpă şi vătămare corporală din culpă în acest caz şi încearcă să afle cauzele deflagraţiei de luni seara. Deocamdată, cercetările se fac „in rem” (faţă de faptă), ancheta urmând să stabilească cine se face vinovat de producerea exploziei, care a secerat viaţa unui salariat de la Petromidia, iar pe alţi trei i-a băgat în spital.

În acest moment, rafinăria Petromidia reprezintă peste 40% din capacitatea de rafinare a României şi peste 30% din consumul regional de carburanţi. Are o capacitate de procesare de 5 milioane de tone/an. Acţionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria de la Nădovari, este grupul KMG International.

Plan roşu de intervenţie

Explozia a fost anunţată la 112 luni seară, cu puţin după ora 18.00. Deflagraţia s-a produs la Instalaţia de Distilare în Vid. Douăzeci de persoane se aflau în secţia respectivă în momentul în care a avut loc bubuitura.

Potrivit primelor cercetări, o echipă de lucrători efectua o reparaţie la una dintre conductele de transport a distilatului de vid rezultat prin încălzirea ţiţeiului, moment în care s-a produs explozie. Patru dintre muncitorii care se aflau în apropiere au fost grav răniţi.

Pentru neutralizarea incendiului au intervenit echipajele de pompieri ale rafinăriei Petromidia, alături de cele de la Inspectoratul de Urgenţă Dobrogea, al judeţului Constanţa şi de la Staţia de Pompieri Midia-Năvodari.

Autorităţile au declanşat imediat planul roşu de intervenţie, iar în zonă au fost mobilizate forţe impresionante de la pompieri, ambulanţa şi SMURD, dar si specialişti de la Agenţia de Mediu. Atunci când este activat planul de cod roşu, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă preia în coordonare inclusiv ambulanţele, sistemul fiind unul cu comandă unică.

Furtuna a blocat la sol elicopterele SMURD

Unul dintre răniţii în explozia de la Rafinăria Petromidia ar fi trebuit să fie preluat de la Constanţa cu un elicopter SMURD EC 135, iar ceilalţi trei cu un elicopter MI-17, însă cele două zboruri au fost anulate. Numai că furtuna din Bucureşti şi ceaţa de la Constanţa au făcut ca aparatele de zbor să nu poată fi ridicate, aşa că singura soluţie a fost ca răniţii să fie aduşi cu ambulanţele în Capitală.

Din păcate, unul dintre răniţi, un bărbat, de 48 de ani, cu arsuri de gradul III pe 100% din suprafaţa corpului, a decedat la scurt timp după ce a fost adus cu ambulanţa la spitalul Bagdasar-Arseni.

Calitatea aerului, monitorizată de un laborator mobil

Pentru că în urma exploziei exista riscul degajării unor gaze toxice, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a trimis la Năvodari un laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa a făcut determinări de compuşi organici volatili totali. Concentraţiile măsurate au fost mai mari decât cele în situaţii normale, nefiind însă depăşite limitele admise. Astfel, în urma determinărilor imediate, nu a fost constatat un risc pentru sănătatea populaţiei din zonă.

INSEMEX, în ajutorul anchetatorilor

Explozia de la Petromidia este investigată de procurori, care încearcă să stabilească, pentru început, cauzele deflagraţiei. Pentru asta, anchetatorii au cerut sprijinul specialiştilor  de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani, care urmează să facă o expertiză pentru a afla cum s-a petrecut evenimentul de la rafinărie. INSEMEX este singurul institut din ţară care are resursele şi expertiza necesară pentru a determina cu exactitate cauzele producerii unui incendiu.

Iniţial, dosarul penal deschis de procurori a vizat infracţiunea de vătămare corporală din culpă, dar după decesul uneia dintre victime, s-a declanşat urmărirea penală „in rem” şi pentru omor din culpă.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a anunţat că procurorii au preluat dosarul constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. „Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, se arată într-un comunicat.

În paralel, o altă anchetă este desfăşurată de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa pentru a stabili cum a avut loc incidentul şi dacă au fost încălcate normele de protecţia muncii.

Toţi răniţii au fost aduşi în Capitală

Cei patru bărbaţi răniţi în urma exploziei de la rafinăria Petromidia au fost aduşi, în cursul dimineţii de marti, în două spitale din Capitală - Spitalul de Arşi şi Spitalul Bagdasar Arseni. Asta în ciuda faptului că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţa în urmă cu puţin timp că România nu ar avea capacitatea de a trata mai mulţi pacienţi cu arsuri, date fiind condiţiile de la unităţile spitaliceşti din Bucureşti, în speţă cele de la Spitalul de Arşi, a cărui secţie de terapie intensivă este încă pe butuci.

Totuşi, cele patru victime au fost aduse în Capitală. Motivul: protocolul prevede ca pacienţii care au arsuri pe mai mult de 20% din suprafaţa corporală sunt trimişi în Bucureşti, nu în unităţi sanitare din străinătate.

Potrivit purtătorului de cuvânt în Ministerul Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, cei patru bărbaţi au fost evaluaţi la Spitalul Judeţean Constanţa, unde li s-a acordat şi primul ajutor şi unde au fost stabilizaţi de medici. Ulterior, o comisie de specialitate a decis, în funcţie de gravitatea arsurilor, la ce unităţi sanitare din Capitală să fie trimişi. „Unitatea de Arşi de la Floreasca era plină, prin urmare ea nu mai putea primi pacienţi”, a precizat Colintineanu.

La scurt timp după ce a fost preluat de medicii de la Spitalul Bagdasar Arseni, unul dintre bărbaţi, inginer de meserie, s-a stins din viaţă. Acesta era într-o stare foarte gravă, având arsuri pe 100% din suprafaţa corpului.

Ceilalţi trei pacienţi, unul din ei internat tot la Bagdasar Arseni, urmează să fie detubat, însă starea lui nu este bună pentru că are arsuri de căi aeriene. În schimb, cei doi bărbaţi transportaţi la Spitalul de Arşi din Capitală au o evoluţie pozitivă, a declarat, pentru „Adevărul”, Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

„Nu există niciun fel de indicaţie pentru străinătate, sunt stabili, au o evoluţie pozitivă. La noi nu a ajuns nicio solicitare din partea familiilor prin care acestea să-şi exprime dorinţa de a-i trata în clinici din afară. În cazul pacienţilor de la Spitalul de Arşi, Comisia de Chirurgie Plastică a luat decizia ca ei să fie trimişi acolo pentru că nu sunt intubaţi, au arsuri pe maximum 25% din suprafaţa corporală şi nu au lezuni de căi respiratorii. Prin urmare, sunt într-un salon de post operator, prevăzut cu funcţii de ATI”, a explicat Colintineanu.

Reprezentanţii rafinăriei Petromidia au anunţat că sunt dispuşi să ofere „orice este necesar pentru tratamentul celor răniţi, precum şi pentru suportarea oricăror costuri de transfer în străinătate în cazul în care acest lucru se impune”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite