UPDATE Incendiu Giuleşti. Procesul s-a încheiat, procurorii cer pedepse cu închisoarea pentru toţi inculpaţii. Instanţa a rămas în pronunţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii cer pedepse cu executare pentru inculpaţii din dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti  FOTO Adevărul
Procurorii cer pedepse cu executare pentru inculpaţii din dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti  FOTO Adevărul

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 urmează să dea în următoarele zile sentinţa în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, din 16 august 2010. Procurorul de şedinţă a cerut ieri, pedepse cu închisoarea orientate spre maximum prevăzut de lege pentru asistenta Florentina Cârstea, fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu“ Bogdan Marinescu şi alte trei persoane judecate în acest caz. Şase nou-născuţi şi-au pierdut viaţa în tragedie.

UPDATE Judecătorul a rămas, marţi, în pronunţare în acest dosar şi a arătat că va lua o decizie într-o zi destinată relaţiilor cu publicul, respectiv marţi sau joi.

Instanţa a constatat, marţi, încheiată cercetarea judecărorească în acest dosar şi a dat cuvântul acuzării şi apărării, pentru pledoariile finale.

Acuzarea a arătat că neglijenţa celor judecaţi în acest caz, respectiv a asistentei, a directorului spitalului şi a celorlaţi inculpaţi, a dus, printr-un concurs de evenimente nefericite, la curmarea vieţilor mai multor bebeluşi şi la vătămarea gravă a unor nou-născuţi.

Procurorul de şedinţă a arătat că, pentru neglijenţa de care a dat dovadă şi pentru celelalte fapte de care este acuzată, asistenta Florentina Cârstea trebuie să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoare în regim de detenţie, iar cuantumul anilor de închisoare să fie orientat spre maximum prevăzut de lege.

Care sunt acuzele procurorilor

În acelaşi timp, procurorul a cerut pedepse cu închisoarea şi pentru medicii Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei neonatologie, şi Bogdan Marinescu, fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu“, dar şi pentru ceilalţi doi inculpaţi din dosar, respectiv şeful serviciului tehnic Vasile Dima şi electricianul Gigel Oprea.

Acuzarea a arătat că toţi cei judecaţi au o vină clară şi bine definită, pentru care trebuie să răspundă în faţa legii.

Astfel, despre doctorii Toma şi Marinescu, procurorul a arătat că aceştia nu şi-au îndeplinit sarcinile ce le reveneau în calitate de oficiali ai spitalului, acesta fiind şi un motiv pentru care incendiul nu a fost prevenit şi nu a putut fi stins în cel mai scurt timp.

Totodată, procurorul a arătat că se impune despăgubirea pe latură civilă a tuturor părţilor vătămate din acest caz, sumele considerabile de bani cerute drept daune de părţi urmând să fie plătite în solidar de inculpaţii din dosar.

Şase nou-născuţi morţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti

În 16 august 2010, au fost duşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu.

Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giuleşti. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului General i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

16 august 2010, incendiul de la „maternitatea groazei“

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu“

În acea zi, potrivit planificării, era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi al Secţiei neonatologie, pe o tură de 12 ore, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea.

„Aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave“, potrivit procurorilor.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite