Incendiu în Clubul Colectiv. Ponta şi Piedone au demisionat. 80 de răniţi, în continuare în stare critică şi gravă. Unul din ei, transferat la o clinică din Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta şi-a depus miercuri mandatul după ce peste 25.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a-i cere demisia atât lui cât şi vicepremierului Gabriel Oprea şi lui Cristian Piedone, edilul din sectorul 4. Incendiul din Clubul Colectiv a fost soldat cu 32 de morţi şi peste 180 de răniţi, din care 133 sunt încă spitalizaţi, mai mult de 80 dintre ei fiind în stare critică şi gravă.

UPDATE 17.29 Toate donaţiile făcute în cazul Colectiv în medicamente, materiale sanitare, sau alte produse, prin Unifarm, vor fi făcute publice pe site-ul companiei, care va verifica termenele de valabilitate şi traseul produselor, astfel încât să ajungă repede acolo unde este nevoie, a spus Nicolae Bănicioiu.

UPDATE 15.55 „Unul din cei în stare gravă a fost operat. A mai fost operat unul din cei gravi, prima etapă s-a cam încheiat, fiecare medic chirurg. Nouă bolnavi sunt critici, trei gravi şi restul care sunt cu evoluţie favorabilă. Va fi transferat un pacient în Israel, e unul din cei critici, noi ne-am dat acordul, ei şi-au dat acordul. Nu am avut solicitări de la alte familii. N-am intrat cu medicii în detalii, ce plan terapeutic au israelienii nu ştiu. Au evalut-o dimineaţă”, a declarat doctorul Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Arşi.

Stănculescu a declarat că singurul care ar mai putea împiedica transferul pacientei care va pleca spre Israel este chiar transportatorul. Potrivit unor informaţii publicate pe reţeaua de socializare Facebook, pacienta care va fi transferată este Teodora Maftei, fotojurnalist. 

„Este în aceeaşi stare, critică, dar în câteva ore va fi transportată în Israel, la un spital universitar, unde va primi ingrijiri foarte performante şi va avea mai multe sanşe. Şi medicii de aici au avut şi au mare grija de ea şi de toti ceilalţi, însă acolo sunt alte condiţii”, a scris Alex Stoica pe Facebook.

UPDATE 13.45 Comandantul general al Jandarmeriei Turce, generalul Galip Mendi, alături de o delegaţie alcătuită din ofiţeri jandarmi turci, au fost marţi la clubul Colectiv unde a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor şi a depus flori.

Alături de acesta a fosta şi ambasadorul Turciei în României, şi de inspectorul general al Jandarmeriei Române, general Mircea Olaru.

image

Ambasadorul Turciei în România, comandandul Jandarmeriei Turce şi inspectorul general al Jandarmeriei Române FOTO Jandarmeria Română

UPDATE 12.06 Potrivit unui comunicat de presă, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, căruia mii de oameni i-au cerut demisia în stradă, în urma tragediei din Clubul Colectiv, a demisionat din funcţie. Acesta a precizat că îşi asumă vina morală pentru tragedia din clubul Colectiv, iar pentru vina legală, lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul comunicatului, că este „de profesie om”.

„Vreau să îmi exprim părerea de rău pentru reacţiile din primele clipe de după tragedie. Îmi dau seama acum că nu era momentul cel mai potrivit să vorbesc despre acte. Mărturisesc însă că motivul pentru care am făcut-o nu a fost pentru ca să îmi salvez pielea, ci dorinţa de a clarifica lucrurile cât mai repede, de a informa publicul despre documentele firmei care deţinea Clubul Colectiv, din punct de vedere al competenţelor Primăriei Sectorului 4”, se arată în comunicatul de presă.

„După toate reacţiile din ultimele zile, după emoţia şi furia total justificate şi exprimate în spaţiul public în căutarea vinovaţilor, după miting-ul de ieri din Capitală înÎmi prezint astăzi demisia de Primar al Sectorului 4, în semn de respect faţă de victimele tragediei  şi sper ca vidul legislativ şi carenţele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcţionar, până la cel mai înalt for legislativ”, notează sursa citată.

Cristian Popescu Piedone este primar al Sectorului 4 al Capitalei din 2008.

UPDATE 12.03 Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că se va ocupa în continuare de situaţia victimelor incendiului din clubul Colectiv până la venirea unui nou ministru.

„Mă ocup în continuare de victimele accidentului din clubul Colectiv până când va veni un nou ministru. Coordonez în continuare toate echipele şi româneşti şi internaţionale până la venirea unui nou ministru”, a declarat Bănicioiu pentru Agerpres.

UPDATE 10.47 Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, însoţit de o delegaţie oficială, a depus, miercuri dimineaţa, un buchet de flori în faţa clubului Colectiv din Capitală. Preşedintele a păstrat un moment de reculegere şi a transmis un scurt mesaj de condoleanţe.

Miercuri dimineaţă, la Spitalul Elias mai erau internaţi 14 pacienţi, din care 10 pe secţia de terapie intensivă şi patru pe secţia de Chirurgie Generală.

„Din cei 10 pacienţi aflaţi in Terapie Intensivă, doi continuă sa fie intubaţi şi ventilaţi mecanic, iar un altul a prezentat peste noapte o deteriorare a performanţelor respiratorii, necesitând din nou asistarea ventilaţiei. În cursul acestei dimineţi, la două dintre pacienţii intubaţi se va efectua traheostomie”, a declarat profesorul Doina Dimulescu, managerul unităţii sanitare.

În Spitalul Universitar sunt 19 pacienţi, la Spitalul de Arşi - 26, Spitalul Floreasca - 14, Spitalul „Bagdasar-Arseni” - 21, Spitalul Militar - 12, Spitalul "Grigore Alexandrescu" - 7, Spitalul "Sfântul Ioan" - 7, Spitalul Pantelimon - 4, Spitalul "Gerota" - 3, Spitalul "Agrippa Ionescu" - 6.

UPDATE 10.40 Premierul Victor Ponta şi-a depus, miercuri dimineaţă, mandatul, după ce 25.000 de oameni au ieşit în stradă.

„Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există şi dorinţa de avea responsabilităţi mai mari decât a patronilor. Oamenii simt nevoia de mai mult. Nu vrau să las această responsabilitate nici pe seama celor din teren, a miniştrilor. Sunt gata să fac eu acest gest. Îmi depun mandatul de prim-ministru şi al Guvernului României. Nu mă bat cu oamenii niciodată. Vreau să spun să supărarea, suferinţa, nu trebuie să degenereze într-un joc politc. Violenţa verbală este un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm.Sper să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim la raţiune.

„Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă. Mulţumesc!”, comentează Traian Băsescu, a cărui zi de naştere este miercuri, împlinind 64 de ani.

„Demisia lui Ponta e un măr otrăvit pe care ni-l oferă sistemul corupt”

Cu toate acestea, încă sunt anunţate proteste pe Facebook. „Chiar dacă Ponta a demisionat, nu trebuie să ne lăsăm! Suntem mulţi, mulţi care trebuie să plece! O să protestăm în seara asta în întreaga ţară”, a scris Ioana Barbatei pe Facebook.

Un alt utilizator a scris că depunerea mandatului făcută de fostul premier Victor Ponta nu e de ajuns. „Nu este o demisie şi o asumare a responsabilităţii, le este frică şi speră că prin acest gest ne vor închide gura. Nu trebuie să tăcem şi să ne reîntoarcem în casele noastre şi cu capu-n pământ”, a scris şi Ana Mocanu.

„Demisia lui Ponta e un măr otrăvit pe care ni-l oferă sistemul corupt. Ar fi o greşeală să ne oprim aici. Diseară ieşim oricum în stradă ca să strigăm "Corupţia ucide"... să nu uităm că avem în funcţie primari şi preşedinţi de partid condamnaţi!”, a scris pe Facebook şi Cristian Ghingheş din Bucureşti. „Unul s-a dus!! Urmează restul!!! Nu ne oprim aici!!!”, a scris un alt utilizator.

UPDATE 10.35 Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, miercuri, la Spitalul Floreasca, că în prezent mai sunt internate 133 de persoane. Potrivit ministrului, din cei 146 de pacienţi admişi în spitale vineri noapte, au fost externaţi până în prezent 13. Totuşi, din cei aflaţi în spitale, peste 80 se află în continuare în stare critică şi gravă.

Bănicioiu a mai precizat că în prezent sunt asigurate toate stocurile necesare de sânge şi de obiecte sanitare, precizând că pe Facebook au fost făcute mai multe apeluri care nu sunt adevărate.

„Din punctul de vedere al donatorilor de sânge cred că aţi văzut că suntem destul de bine organizaţi, dar şi acolo trebuie respectat programul. De asemenea, în momentul de faţă avem toate resursele necesare. stocul este suficient. Au fost multe apeluri pe Facebook, care nu au fost adevărate. Toţi cei care vor să doneze sânge, obiecte sanitare, nu trebuie să vină la spital, trebuie să meargă la Unifarm. Sângele din Moldova trebuia testat, nu poate intra extracomunitar fără să fie testat de autorităţile noastre”, a spus Bănicioiu.

Starea răniţilor din Spitalul Floreasca

„Din cei 56 pacienţi noi i-am reţinut pe cei mai gravi, adică 14. Starea lor este staţionară, nu avem modificări, respectiv avem 6 bolnavi critici, restul sunt bolnavi gravi, doar unul nu are traheostomie. Astăzi ne aflăm la graniţa de apariţie a complicaţiilor pulmonare, leziunea locală intervenţiile au început de două zile. Probabil că vom reuşi să îndepărtăm escarele de la toţi pacienţi, lucrăm în patru săli de operaţie, avem absolut cantităţile necesare de sânge”, a spus profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinciii de Chirurgie Reparatorie de la Spitalul Floreasca.

Potrivit acestuia, resursa umană este turată la maximum. „Orice sistem este solicitat la maximum. Medicii care lucrează în Spitalul de Urgenţă  sunt antrenaţi. Personalul este solicitat la maximum, e ca la razboi. Cu toate acestea, spitalul îşi desfăşoară activitatea normală iar adresabilitatea noastră este pe măsură, îşi urmează traiectoria lor firească”, a completat Lascăr.

Bilanţul morţilor - 32 de decedaţi

Bilanţul morţilor în urma tragediei din clubul Colectiv se ridica marţi la 32 de persoane, după ce încă o victimă, o tânără de 27 de ani, şi-a dat ultima suflare la Spitalul Pantelimon din Capitală. Tânăra avea arsuri pe 50% din suprafaţa corpului, potrivit medicilor care au îngrijit-o. În acest moment, la Spitalul Pantelimon au mai rămas patru persoane internate, iar în total în spitalele din Capitală mai sunt 130 de persoane sunt internate. 90 dintre acestea sunt în stare critică şi gravă, iar medicii preferă să fie rezervaţi atunci când vorbesc despre şansele lor de supravieţuire. Asta în ciuda faptului că depun eforturi uriaşe pentru a-i salva.

„Suntem într-o situaţie cu totul neaşteptată. Cei 90 de pacienţi în stare gravă înseamnă, de fapt, o mie de pacienţi cu arsură cunoscută până acum. Şi nu o spun eu, ci o recunosc specialiştii din ţară şi din străinătate. La un singur om «lucrează» simultan şapte chirurgi, unul la faţă, altul la mână, altul, la picior şi tot aşa. Numai la Floreasca sunt 40 de chirurgi şi 25 de rezidenţi”, a declarat şeful de la Sănătate.

Peste 30.000 de persoane s-au adunat aseară în Bucureşti într-uin marş al soplidarităţii cu familiile victimelor de la Colectiv. Protestatarii au scanda lozinci împotriva premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Bucureştenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, dar au ajuns la Guvern şi au blocat Piaţa Victoriei, unde au protestat o oră jumătate. Cei peste 30.000 de oameni au mers apoi către Primăria Sectorului 4. Protestatarii au cerut demisia lui Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu Piedone.

Incendiu în Clubul Colectiv. Cei trei patroni, arestaţi

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost arestaţi preventiv, prin decizia Judecătoriei Sectorului 4. Acţionarii clubului Colectiv sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Procurorii susţin că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Peste 30.000 de oameni au cerut demisia lui Ponta, Oprea şi Piedone. Mesajul lui Iohannis

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite