Incendiu în Clubul Colectiv: 30 de morţi, nimeni pus sub acuzare. Persoanele decedate, identificate. Duminică au mai murit trei persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii legişti au reuşit să identifice toate persoanele decedate în urma tragediei petrecute vineri noapte, în Clubul Colectiv, ele fiind recunoscute de rude. Între victime este şi un copil de 15 ani. Duminică au mai murit trei femei care se aflau în stare gravă. Una era internată la Spitalul de Arşi, cealaltă la „Bagdasar Arseni”. Intoxicaţia cu monoxid de carbon, fum şi gaze toxice este principala cauză a decesului victimelor.

UPDATE 21:45 - O petiţie prin care se cere ca Adrian Rugină şi Claudiu Petre să fie declaraţi eroi naţionali are deja peste 1.500 de semnături pe petitieonline.ro 

UPDATE 21:40 - Marius Ştefan Rusitoru, în vârstă de 27 de ani, care lucra ca editor de imagine în TVR, s-a numărat printre victimele incendiului de vineri seară din clubul Colectiv, informează site-ul stiri.tvr.ro.

Marius Rusitoru era pasionat de muzică şi s-a dus, vineri seară, în clubul Colectiv, împreună cu câţiva prieteni, după cum a declarat fratele acestuia, Alex Rusitoru.

"În seara respectivă, după ce a terminat orele de lucru, şi-a dat întâlnire cu prietenii şi au plecat pentru lansarea acestui album ('Mantras of War', al trupei Goodbye to Gravity, n.r.). Vestea a venit în miez de noapte. După miezul nopţii, una dintre persoanele cu care a fost acolo, rudele acesteia au aflat că este internată în stare gravă la spital şi am fost şi noi anunţaţi şi am început să căutăm prin oraş.Am luat spitalele la rând", a mai spus Alex Rusitoru.

Marius Rusitoru lucra de doi ani în Televiziunea Română şi era foarte bun în activitatea sa, potrivit coordonatorului Serviciului Postproducţie TVR, Virginia Stanca.

"Am sperat tot timpul că nu este vorba despre el. Era foarte tânăr. Împlinea în decembrie 28 de ani. La noi era numai de doi ani. Era foarte bun. Era mai retras, nu era foarte expansiv. Dar era un editor foarte bun. L-am tot căutat de când am aflat", a mai spus Virginia Stanca, conform stirile.tvr.ro.

UPDATE 21:20 - Preşedintele Klaus Iohannis a postat, duminică seară, pe pagina sa de Facebook, o înregistrare în care spune că tragedia din Clubul Colectiv trebuie privită cu toată responsabilitatea, iar corupţia nu mai trebuie lăsată să ucidă.

"În aceste momente avem datoria să învăţăm o lecţie, din păcate plătită cu atâtea vieţi, cu atâta suferinţă. Nu mai avem voie să tolerăm incompetenţa unor autorităţi, ineficienţa unor instituţii, nu mai putem lăsa corupţia să se întindă până ucide. Trebuie să ne asumăm fiecare, pe deplin, rolul de cetăţeni activi şi implicaţi, care ştiu să acţioneze împreună, pentru că le pasă de societatea şi ţara în care trăiesc", spuse Iohannis în mesajul adresat românilor pe Facebook.

Şeful statului cere solidaritate, dar şi ca românii să ceară autorităţilor să fie responsabile, pentru a se asigura că astfel de tragedie nu se va repeta. "Zecile de tineri loviţi crunt şi familiile lor merită acest angajament al nostru", continuă preşedintele.
Klaus Iohannis subliniază faptul că România traversează un moment "de grea încercare", după o tragedie care a lovit sute de familii din România.

"Fie că ne îndreptăm gândul spre cei ce au pierit în incendiul devastator, fie că ne rugăm pentru sănătatea şi supravieţuirea tinerilor care se luptă pentru viaţă în spitale, trebuie să privim această tragedie cu toată compasiunea, dar şi cu toată responsabilitatea. Sunt momente când o naţiune îşi dă măsura coeziunii, a solidarităţii şi, până la urmă, a tăriei sale", se mai arată în mesajul video al preşedintelui.
Acesta susţine că în astfel de momente românii pot să arate că le pasă şi sunt uniţi, aşa cum au făcut-o cadrele medicale şi voluntarii care au ajutat victimele tragediei de vineri seară, subliniind nevoia de solidaritate.

"Ne-au arătat-o deja sute de asistente, infirmiere şi medici, care au venit la spitalele lor fără a fi chemaţi sau obligaţi, miile de români care au donat sânge sau zecile de studenţi şi voluntari care şi-au oferit sprijinul oriunde era necesar. Vreau să le mulţumesc pentru iniţiativă, implicare şi omenie. Îi asigur pe toţi de respectul meu şi le transmit sentimentul de recunoştiinţă al multor concetăţeni", mai spune preşedintele.

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis: "Nu mai putem lăsa corupţia să se întindă până ucide" 

UPDATE 18:50 - Intoxicaţia cu monoxid de carbon, fum şi gaze toxice este principala cauză a decesului victimelor incendiului de vineri noapte, din Clubul Colectiv, relevă primele rezultate provizorii ale autopsiilor, au declarat pentru Mediafax surse din cadrul INML

Raportul final al autopsiilor implică însă mai multe analize al căror rezultat poate dura şi până la două săptămâni, urmând să fie efectuate mai multe investigaţii, între care şi analize toxicologice pentru a se stabili exact ce substanţe sau ce grup de substanţe au provocat decesul victimelor, au mai precizat sursele citate.

UPDATE 18:40 - Managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a făcut un apel la cetăţeni ca să doneze sânge "etapizat", pentru că în prezent se acoperă necesarul, iar ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a spus că în prezent sunt 7 metri pătraţi în banca de piele care pot acoperi nevoile.

UPDATE 18.00 Un număr de 29 de persoane internate în spitale din Capitală în urma incendiului din clubul Colectiv nu au fost încă identificate, în timp ce identitatea altor 38 de răniţi a fost stabilită, anunţă Parchetul instanţei supreme, care precizează că audierile la Poliţia Capitalei continuă.

UPDATE 17.50 Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, şi-a exprimat solidaritatea cu victimele incendiului din Clubul Colectiv şi a anunţat că la Bucureşti va veni o echipă de experţi francezi. El şi-a adus aminte de felul în care România a reacţionat când în Franţa a avut loc atentatul de la Charlie Hebdo şi a lăudat mobilizarea în cazul tragediei de la Bucureşti. 

„Ce poate face Franţa? Există o cooperare între Franţa şi România privind tratarea arsurilor, care a început din 2013 şi diseară vine o echipă medicală cu cei mai buni experţi francezi în acest domeniu“, a declarat Francois Saint-Paul.

Bilanţul celor care au murit în incendiul de la Clubul Colectiv a ajuns la 30

UPDATE 17.31 Bilanţul morţilor a ajuns la 30. O tânără de 26 de ani, Alexandra Matache, care era internată la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, a decedat, după cum a declarat pentru Adevărul surse medicale. Tânăra avea arsuri grave pe căile respiratorii.

UPDATE 17.30 Procurorii din Parchetul General au anunţat într-un comunicat ce activităţi au desfăşurat în această anchetă.

  • Activităţile de identificare a persoanelor decedate şi transportate la Institutul Naţional de Medicină Legală ,,Mina Minovici’’ au fost finalizate, toate cele 26 de persoane fiind identificate.
  • Au fost efectuate, de asemenea, autopsiile medico-legale dispuse de procuror.
  • Cu privire la persoanele internate  în cele 12 unităţi sanitare, s-a stabilit cu certitudine identitatea a 38 de persoane, fiind continuate activităţile specifice pentru stabilirea  identităţii unui număr de 29 persoane.
  • S-a continuat cercetarea la faţa locului de către o  echipă  constituită din procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, experţi criminalişti ai Institutului Naţional de Criminalistică – I.G.P.R., precum şi ai Serviciului Criminalistic din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. La această activitate au participat, totodată, şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, ENEL România şi specialişti pirotehnişti, cu precizarea că această activitate va continua şi în zilele următoare. În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate noi  mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30 octombrie 2015.
  • De asemenea, în baza delegării, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti ridică de la sediile mai multor instituţii publice şi private documentele apreciate ca fiind utile soluţionării cauzei.
  • La sediul Poliţiei Capitalei, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţiştii Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei şi ai Direcţiei Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R. continuă audierile de martori.
  • În continuare se verifică starea de sănătate a persoanelor internate în unităţile spitaliceşti, pentru a se stabili care dintre acestea pot fi audiate.

UPDATE 15.00 Starea celor 140 de răniţi internaţi în spitale

„Este posibil să mai avem încă vreo 20 - 30 de decese în următoarea perioadă. Este o cifră orientativă, care nu înseamnă ca aşa va fi”, a declarat doctorul Raed Arafat.

UPDATE 14.45 Raed Arafat: Victimele incendiului din Clubul Colectiv au inhalat inclusiv cianuri

„Produsele includ sute de substanţe toxice, care includ şi alte cianuri, şi alte categorii de substanţe toxice, depinde cât te-ai expus şi cât ai stat înăuntru”, a declarat Raed Arafat. Secretarul de stat a adăugat că unele persoane au fost rănite pentru că au fost călcate în picioare, astfel că au apărut fracturi de coaste, leziuni toracice.

UPDATE 14.30 - Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii în semn de solidaritate pentru victimele din Club Colectiv şi au pornit spre Piaţa Unirii.

12.000 de oameni se află în stradă, iar numărul lor este de aşteptat să crească. Mulţi oameni au venit la Colectiv, curioşi să vadă cum arată acesta, o parte dintre ei sunt tineri care au fost cel puţin o dată în clubul din incinta vechii fabrici Pionierul şi se gândesc că ar fi putut fi şi ei în seara incendiului.

FOTO David Muntean 

image

UPDATE 14.00 Tineri audiaţi ca martori 

Procurorii din Parchetul General au solicitat documente de la Pompieri, Poliţia Economică şi Primăria Sectorului 4, privind activitatea societăţii Colectiv Club.

Trei persoane s-au prezentat la sediul Poliţiei Capitalei pentru a fi audiate în calitate de martori în acest caz. La primele ore ale dimineţii, două fete, între care una era bandajată, au fost aduse cu o maşină a Poliţiei.  De asemenea, un tânăr care avea un bandaj la urechea dreaptă a venit la Poliţia Capitalei, însă el a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a dispus anchetă socială privind situaţia celor cinci copii ai uneia dintre victimele incendiului de vineri noapte, o angajată care ar fi lucrat la negru în clubul Colectiv, iar Inspecţia Muncii verifică legalitatea angajării personalului localului.

UPDATE 13.33 Doi pacienţi de la Spitalul SRI sunt în stare foarte gravă, unul dintre ei fiind o tânără din Italia.

UPDATE 13.10 Şapte pacienţi de la Spitalul Bagdasar-Arseni sunt în stare critică. „Arsurile sunt foarte grave, pe o suprafaţă foarte mare”, a arătat conducerea unităţii medicale.

„Pacienta care a murit avea arsură pe 90% din suprafaţa corpului, caz în care şansele de supravieţuire sunt de 1%. Vom face multe operaţii în următoarele zile. Avem sprijinul Ministerului Sănătăţii, avem sprijinul medicilor din Israel, ei au spus chiar că sunt dispuşi să îi trateze în Israel dacă starea de sănătate permite transferul”, a declarat directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan.

El a adăugat că aceşti pacienţi pot fi trataţi în condiţii optime, în săli de operaţie dedicate, întrucât cel mai mare risc la care sunt expuşi este contaminarea externă.

Aceştia au precizat că sunt şi medici care nu au dormit de trei zile.

Patronii Clubului Colectiv au declarat că au 80 de locuri 

UPDATE 13.05 Primăria Sectorului 4 a publicat întregul dosar al societăţii SC Colectiv Club SRL şi susţine că firma îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere semnată de Paul Cătălin Gancea- unul dintre asociaţii societăţii. Acesta a notat că barul are următoarele caracteristici funcţionale: suprafaţă- 425 de metri pătraţi, din care de servire – 335 de metri pătraţi, de pregătire predare- 30 de metri pătraţi, de pozitare- 30 de mtri pătraţi, anexe/utilităţi (birouri, grupuri sanitare, vestirae) – 30 de metri pătraţi. Numărul locurilor pentru consumatori- 80 de locuri pe scaun.

UPDATE 13.04 Potrivit unor surse medicale, cea de-a 27-a persoană care a decedat se numeşte Monica Tănăsoiu. Aceasta a fost identificată de mama sa, care i-a recunoscut cerceii.

UPDATE 12.16 „La Spitalul Universitar au fost deja externaţi trei pacienţi, asta e o veste foarte bună. Rămân în continuare mulţi în stare critică şi în stare foarte gravă”, a spus Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii: „Medicii se bat pentru fiecare dintre pacienţi”

O echipă de medici din Israel operează la Spitalul Bagdasar

„Una dintre echipele medicale din Israel operează deja la Spitalul Bagdasar, ei vor veni şi la Spitalul Universitar să opereze, s-au oferit ei. Avem o relaţie foarte bună cu Ministerul Sănătăţii din Israel, e un ajutor pe care l-am primit de la ei”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Potrivit acestuia, există o bancă de piele funcţională de câteva luni în România şi există o rezervă destul de importantă care poate acoperi cererea. „Legat de plăţile din spitale, statul român va acoperi toate cheltuielile prin programul pentru pacienţi critici”, a completat şeful de la Sănătate.

Lista persoanelor decedate după incendiul de la Clubul Colectiv - date oficiale INML

1. Rusitoru Marius Stefan - 27 ani, Bucureşti
2. Stefan Hamed-Andrei - 15 ani, Bucureşti
3. Ionita Catalina
4. Simion Alexandru Catalin - 40 ani, Bucuresti
5. Epure Anda Ioana - 31 ani, Bucuresti
6. Buca Petre Andrei
7. Vieru Mihaela - 31 ani, Bucureşti
8. Vulcu Maria - 30 ani, Hunedoara
9. Petre George Claudiu - 35 ani, Bucureşti
10. Florea Valentina - 22 ani, Galaţi
11. Oprita Carmen Irina
12. Matei Gabriel - 42 ani, Urlaţi, Prahova
13. Palada Radu - 35 ani, Bucureşti
14. Tilie Nelu
15. Telea Vlad
16. Enache Diana
17. Baldovin Nicoleta - 26 ani, Roşiori de Vede, Teleorman
18. Tripa Ioan - 45 ani, Bucureşti
19. Rugina Adrian - 38 ani, Bucureşti
20. Georgescu Paul Alexandru
21. Ignat Constantin
22. Varlan Laurentiu - 30 ani, Bucureşti
23. Alexandru Mihai
24. Ion Maria
25. Fieraru Valentin
26. Stan Simona Livia 27 ani Bucuresti
27. Monica Tănăsoiu
28. Liliana Gheorghe (25 ani)
29. Mimi Voicu (31 ani)
30. Alexandra Matache, 26 de ani

„Acolo unde avem adresa şi vârsta, există cărti de identitate şi sunt nume confirmate. Aşteptam familiile pentru celelalte”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Cristian Ciurcă, directorul adjunct al INML.

Starea răniţilor după incendiul din Clubul Colectiv: 80-90 se află în stare gravă

UPDATE 11.23  „Ieri vorbeam de 35 de pacienţi în continuare în stare critică, dintre cei 146 de internaţi. Dar numărul pacineţilor în stare critică şi foarte gravă se apropie de 80 - 90", a spus ministrul Bănicioiu, prezent la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Acesta a adăugat că dintre internaţi, o singură persoană este neindentificată, un pacient intubat la Spitalul de Arşi din Capitală, asupra căruia nu au fost găsite acte.

Ministrul a mai spus că de la Spitalul de Urgenţă Floreasca veştile sunt bune, precizând că starea celor 15 pacienţi internaţi în această unitate este staţionară.

Întrebat despre cele două victime decedate, Bănicioiu a spus: „Din nefericire, alte două persoane în stare critică au decedat duminică dimineaţă”.

„Toţi pacienţii noştri au demonstrat o evoluţie stabilă, nici măcar 48 de ore nu avem, mijloacele terapeutice aplicate şi-au dovedit eficienţa. Patru din pacienţi au beneficiat de traheostomie astăzi. Sunt necesare mai mult de 48 de ore pentru a putea da informaţii concrete despre cum ar putea evolua starea lor de sănătate”, a completat şi profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din Spitalul Floreasca.

Bilanţul celor care au murit după incendiul din Colectiv a crescut la 29

UPDATE 10.45 Încă o femeie aflată în stare gravă la Spitalul de Arşi a murit în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată şi de surse din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Avem un deces şi 10 pacienţi în stare critică în continuare, Persoana care a fost ieri în stare critică a murit azi dimineaţă. Are 25 de ani, era dintre cei care nu au fost intubaţi, a fost intubată peste noapte. Aveau arsuri pe 50% din corp. S-a degradat şi respirator şi lucrurile au mers foarte prost pentru ea”, a declarat medicul Adrian Stănculescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi. 

UPDATE 10.35 O femeie în vârstă de 31 de ani, rănită grav, care era internată la Spitalul „Bagdasar Arseni”, a murit în această dimineaţă. 

Medicii legişti de la Institutul Naţional de Medicină Legală au anunţat, duminică dimineaţă, că au fost identificate toate cele 27 de persoane care au murit vineri noapte la Clubul Colectiv din Capitală.

Între victimele identificate este şi un minor de 15 ani. 

În ceea ce priveşte starea răniţilor, 35 din cei peste 140 care mai sunt internaţi în momentul de faţă în cele peste 10 spitale bucureştene în care sunt trataţi se zbat între viaţă şi moarte. „Din cele 12 persoane care sunt internate la Spitalul Militar din Capitală, 11 au un prognostic rezervat. Cinci dintre ele sunt în stare critică, viaţa lor fiind pusă în pericol, potrivit doctorului Bogdan Marinescu, şeful secţiei de Chirurgie Plastică din unitatea sanitară.

Medicul a precizat, duminică dimineaţa, că s-au făcut 13 operaţii în decursul a câteva ore şi că în momentul în care s-a declanşat alarma au venit de acasă 44 de medici, 60 de asistente şi 30 de infirmiere.

„În această primă etapă intervenţia chirurgicală s-a limitat în primul rând la degajarea ţesuturilor, ele comprimau marile vase vasculare, sângele ajunge acum acolo unde trebuia să ajungă. Acum este etapa în care cel mai importantă este reechilibrarea, în această etapă practic toate organele, sistemele şi aparatele trebuie să funcţioneze în parametri cât mai buni. Prognosticul este rezervat în cazul acestor pacienţi, am prefera să fim şi noi rezervaţi”, a explicat Bogdan Marinescu.

Potrivit acestuia, este greu de estimat numărul de intervenţii chirurgicale de care are nevoie un astfel de pacient. „În cazul celor afectaţi sever poate fi vorba de o perioadă de internare de câteva luni, apoi este nevoie de monitorizare, sunt pacienţi care le vin la spital după şase luni pentru a le corecta aceste cicatrici mutilante care le pot afecta modul de viaţă”, a completat Marinescu.

La rândul său, Florentina Ioniţă, comandantul Spitalului Militar, a declarat că spitalul dispune de toate materialele necesare. „Avem locuri suficiente şi ne-am organizat în aşa fel încât să putem face urgenţe încontinuu”, a precizat Ioniţă. 

Criminaliştii şi procurorii se întorc la faţa locului pentru noi probe

Medicii legişti vor face duminică primele autopsii, pe aproximativ 20 dintre trupurile neînsufleţite ale victimelor incendiului din clubul Colectiv, dintre cele care au fost identificate, şi, odată încheiată cercetarea la faţa locului,  vor fi audiate persoanele care ar putea avea cunoştinţă despre împrejurările şi modul în care a avut loc evenimentul, transmite Mediafax. 

Azi, în faţa ofiţerilor de la Serviciul omoruri, ar urma să vină cei trei patroni şi administratori de local, ca să le explice anchetatorilor cum au fost dobândite toate avizele, de ce într-o hală atât de mare, la subsol, era doar o cale de ieşire, de ce au fost căptuşiţi pereţii cu buretele care s-a aprins imediat.

Deşi au fost ridicate probe de la locul tragediei şi au avut loc si primele audieri, procurorii nu au pus încă pe nimeni sub acuzare pentru ce s-a întâmplat în clubul Colectiv. 

Ancheta a fost preluată de Parchetul General, iar dosarul este deschis pentru omor calificat. Procurorul general Tiberiu Niţu a explicat sâmbătă că ancheta nu mai este pentru omor din culpă, ci pentru omor calificat, pentru care, a spus el, „pedeapsa este foarte mare, cu închisoare“. Într-o declaraţie ulterioară făcută tot la faţa locului, Niţu a spus că în club imaginea este "dezolantă, că totul este carbonizat, negru şi plin de funingine".

Duminică vor fi continuate activităţile de cercetare la faţa locului şi de identificare a persoanelor decedate şi vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror, potrivit unui comunicat al Parchetului.

Victimele incendiului din Clubul Colectiv

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată că 27 de persoane au murit şi alte 146 de persoane sunt internate la acest moment la spitalele din Capitală. Printre răniţi se află o tânără de 20 de ani din Italia, cu arsuri pe aproape 45 la sută din corp, fiind intubată la Spitalul SRI. 

În acelaşi spital mai sunt doi cetăţeni spanioli, dar starea lor este mai bună decât a tinerei.

Un alt cetăţean străin rănit în incendiu, un german, este internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Starea acestuia este foarte gravă. În clubul Colectiv se aflau între 300 şi 500 de persoane când a izbucnit incendiul.

 

Printre cele 29 de persoane decedate se află:

  •  O femeie văduvă, mamă a cinci copii, angajată la negru la clubul Colectiv şi plătită cu 100 de lei pe zi, a murit în incendiul de vineri noapte, ea mergând la serviciu în locul unei colege care o rugase să îi facă această favoare pentru că se simţea rău.
  • O tânără de 29 de ani din Galaţi. Valentina Florea se afla în Clubul Colectiv în momentul producerii tragediei. Tânăra venise la spectacol cu prietenul şi sora ei. În tot acel haos, când toţi încercau să se salveze, Tina, aşa cum îi spuneau apropiaţii, s-a pierdut de sora şi de prietenul ei. Aceştia au căutat-o pe fată toată noaptea. Din nefericire, în dimineaţa de după dezastru a fost găsită şi identificată la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti.
  • O tânără de 25 de ani din Teleorman. Nicoleta Baldovin de 25 de ani, una dintre victimele dispărute în urma tragediei de la Club Colectiv, era originară din comuna Dobroteşti, Teleorman. Tânăra absolvise Dreptul şi Facultatea de Istorie, lucra la Institutul Naţional al Patrimoniului şi era voluntar FILIA.
  • Maria Vulcu (24 de ani), din Deva, se află pe lista celor 27 de oameni care au murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma incendiului din Clubul Colectiv, din Capitală. Un alt hunedorean, Radu Sienerth, fiul fostului şef de la Mina Livezeni, a ajuns în stare critică la spital, cu arsuri pe căile respiratorii.
  • Pe lista morţilor în incendiul din Clubul Colectiv se află şi Adrian Rugină, toboşarul trupei Bucium, care venise în pub pentru a-i susţine pe băieţii de la Goodbye to Gravity.

Sâmbătă noapte, sute de persoane au mers în faţa Clubului Colectiv pentru a aduce un omagiu celor 27 de oameni care şi-au pierdut viaţa.

image

În partea opusă locului cu flori şi lumânări, în miezul zilei, primarul Sectorului 4 le explica jurnaliştilor că, din perspectiva hârtiilor, nu are ce să-şi reproşeze, totul era în regulă. 

Martori aflaţi în club au declarat că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, persoanele din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

Mărturiile cutremurătoare: „Ne-am îngrămădit toţi spre ieşire, cei care cădeau erau călcaţi în picioare“

Mărturiile participanţilor la eveniment oferă toate acelaşi tipar: flăcări care s-au răspândit rapid, o panică generală care a cuprins mulţimea şi o busculadă masivă creată la ieşirea din local. La rândul lor, medicii care au acordat primele îngrijiri la faţa locului sunt încă şocaţi de ceea ce au văzut.

Asistenta Violeta Maria Naca a fost de serviciu vineri seară pe ambulanţă şi a povestit despre victimele de la Colectiv că plângeau, urlau, o implorau să le ia, ”curgea carnea de pe ele”.

„Ne-am dus senini. Credeam că e un incendiu banal iniţial, continuă, am fost al doilea echipaj la faţa locului. Totul era ca un coşmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfiguraţi. Una dintre victime, erau o tânără, rănită grav. Ţipa la mine să venim mulţi. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arşi, călcaţi în picioare. Săreau arşi pe mine, urlau. Voiau să intre mulţi în ambulanţe. 

Abia atunci s-a dezlănţuit coşmarul. Au venit alţi patru grav răniţi. Izbeau în mine. În salvare. Le curgea pielea, carnea. Acum plâng. Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Apoi, a venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora cu lacrimi de erou: Ia-o mai repede din braţele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am şi eu o fată acasă!. Mi s-a făcut rău. Veneau mulţi, mulţi de tot“, a povestit asistenta de pe ambulanţă pentru blogul modapebune.ro, Violeta Maria Naca, care are 22 de ani experienţă pe Salvare.

31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie, zile de doliu naţional pe teritoriul României

Guvernul a adoptat sâmbătă hotărârea care prevede că zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie sunt zile de doliu naţional pe teritoriul României, în urma incendiului din Clubul Colectiv din Capitală. 

De asemenea, toate balurile care ar fi urmat să fie organizate de către licee în cluburile din Bucureşti vor fi anulate, a decis Inspectoratul Şcolar al Capitalei, iar mai multe cluburi din Bucureşti au anunţat că şi-au anulat petrecerile programate sâmbătă seară, cu prilejul sărbătorii de Halloween, din respect şi solidaritate cu victimele tragediei de vineri din clubul Colectiv.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite