Incendiu Bamboo - detalii tehnice şi legislative

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

I.S.U. Bucureşti Ilfov nu emite autorizaţii şi nu acceptă funcţionarea clădirilor în condiţii neconforme, însă legea nu le permite închiderea spaţiilor necorespunzătoare până la mijlocul anului 2017. Orice afirmaţie cu privire la obţinerea acestui document decât prin mijloace legale nu prezintă nici un suport după evenimentul de la Colectiv.

În această noapte, Clubul Bamboo din capitală a fost pentru a doua oară mistuit de flăcări. Nu există nici o persoană decedată, dar sunt mai multe victime duse la spital.

Nu se cunoaşte cauza incendiului la acest moment. În general marea majoritate a incendiilor au ca sursă disfuncţionări la componentele şi aparatura electrică.

Legea nu permite închiderea spaţiilor neconforme

După incendiul de la Colectiv legea cu privire la securitatea la incendiu a fost modificată astfel încât pompierii să poată aplica măsura închiderii activităţii dacă se identifică că nu sunt respectate condiţiile legii.

Cu toate acestea, pentru că mai bine de 95% din clădirile din România nu sunt conforme, ea a devenit inaplicabilă, motiv pentru care impunerea acestei măsuri a fost amânată de două ori: prima oară până la 1 ianuarie 2017 şi apoi încă o dată până la mijlocul lui 2017. Cu toate acestea, probabilitatea ca aplicarea să se facă din iulie 2017 este zero deoarece peste 95% din clădirile din România ar trebui să fie închise.

Investiţiile publice necesare pentru aducerea la norme depăşesc câteva miliarde de euro. Asta în condiţiile în care în ultimii 25 de ani statul şi-a abandonat proprietăţile, iar întreţinerea acestora, obligatorie legal, nu a fost realizată.

În realitate este de un compromis al statului cu statul, în care cetăţenii au de suferit datorită faptului că banii de investiţii se exportă în ţări străine prin fenomenul de corupţie.

Diferenţa dintre Aviz şi Autorizaţie

Se foloseşte des expresia: avea Aviz de securitate la incendiu luat în perioada de autorizare a clădirii, deci spaţiul este în regulă.

Această afirmaţie este una falsă. Avizul de securitate la incendiu reprezintă un document care confirmă faptul că măsurile propuse prin planuri îndeplinesc normele legale şi dacă ele se vor aplica şi pe teren se va putea emite Autorizaţia de Securitate la Incendiu.

Autorizaţia de Securitate la Incendiu este cea care conferă dreptul de funcţionare. Ea confirmă că în realitate, adică pe amplasament, sunt îndeplinite condiţiile legale. Pompierii se deplasează în acest sens pentru a face verificări pe teren.

Deci, pentru legalitate, nu de Aviz de Securitate  este nevoie ci de Autorizaţie de Securitate la Incendiu.

Poţi avea Autorizaţie dar să nu funcţionezi Legal

Autorizaţia de securitate la incendiu confirmă faptul că la momentul verificării se îndeplineau condiţiile legale.

Însă, beneficiarul are obligaţia să păstreze condiţiile înscrise în documentaţia ce a stat la baza emiterii pe toată perioada de valabilitate. Dacă măsurile nu mai sunt respectate atunci Autorizaţia de Securitate la Incendiu îşi pierde valabilitatea.

Spre exemplu: hidranţi care nu au fost întreţinuţi şi au devenit nefuncţionali; instalaţie pentru detecţie care este oprită ca să nu dea alarme false; stingătoare care au perioada de valabilitate expirată; blocarea accesului la mijloacele de intervenţie, cum sunt hidranţii; numărul de persoane acceptat mai mare decât cel menţionat în documentaţia de autorizare; căi de evacuare blocate cu mobilier sau uşi blocate; nu se realizează ignifugarea periodică a materialelor combustibile, etc...

O clădire Autorizată nu poate Arde?

O clădire Autorizată şi la care toate măsurile sunt îndeplinite poate să ardă.

Asta deoarece spaţiile nu sunt gândite ca să fie incombustibile ci astfel încât să se îndeplinească principalul obiectiv al securităţii la incendiu: Salvarea Oamenilor.

Principalele obiective ale securităţii la incendiu, care trebuie să se reflecte şi în proiectul tehnic,  sunt următoarele:

  • asigurarea securităţii utilizatorilor şi evacuării acestora în condiţii de siguranţă;
  • protejarea proprietăţii prin asigurarea stabilităţii elementelor portante o perioadă determinată de timp, limitarea propagării incendiului în interior şi către alte construcţii alăturate;
  • siguranţa echipelor de intervenţie;
  • asigurarea continuităţii agenţilor economici;
  • protejarea mediului;
  • protejarea patrimoniului.

Nu se admit cluburi (discoteci) executate din lemn

Normele actuale nu admit clădiri cu săli aglomerate(mai mult de 200 de persoane în spaţiu la nivelul parterului sau 150 la nivelul etajelor) dacă sunt realizate din lemn. În general Cluburile sunt încadrate în această categorie.

Clădiri cu structura de rezistenţă din lemn, chiar şi ignifugat(nu pot avea mai mult de Gradul IV de rezistenţă la foc), nu se pot folosi decât la Cluburi cu funcţionare sezonieră, cum sunt cele de pe malul Mării, în nici un caz pentru clădiri cu funcţionare permanentă şi interzis în orice situaţie în care există mai mult de 300 de persoane(art. 4.1.32. din P118/1999- Normativ privind securitate la incendiu a construcţiilor). Vorbim inclusiv de elementele de rezistenţă de la nivelul şarpantei.

Există o concepţie greşită cum că lemnul ignifugat nu arde. În realitate lemnul ignifugat nu întreţine arderea o perioadă limitată de timp, însă sub acţiunea focului el arde şi îşi pierde rolul portant. Ignifugarea nu poate duce o clădire în gradul de rezistenţă la foc I, II sau III, indiferent de ce măsură de protecţie se aplică, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile de combustibilitate impuse elementelor structurale, adică cele care menţin în picioare clădirea.

Autorizaţiile de Securitate la Incendiu nu se emit pe bază de Şpagă

Clădirile nu au autorizaţii de securitate la incendiu pentru simplul motiv că acestea nu se emit prin şpagă. Nu cunosc nici un singur caz(am obţinut anul trecut câteva zeci de autorizaţii de securitate la incendiu) în care emiterea să nu se facă cu îndeplinierea normelor. Documentaţiile sunt refuzate până când se constată că se îndeplinesc condiţiile legale.

Există posibilitatea ca încercări de obţinere ilicită să existe, să fie presiuni, inclusiv politice, dar şansele care ele să funcţioneze sunt zero.

Soluţii Există?

Incendiii au loc peste tot în lume. Chiar acum două zile o clădire foarte Înaltă din Teheran s-a prăbuşit ca urmare a acţiunii incendiului. Aceasta a rezistat o perioadă de timp, evacuarea s-a realizat, însă după câteva ore de acţiune a focului s-a prăbuşit. Câteva zeci de pompieri de la intervenţie au murit în timpul colapsului. În realitate acţiunea lor nu trebuia să se mai facă din interior ci din exteriorul spaţiului, căci clădirile sunt proiectate în general să rezistente 150 de minute cele foarte înalte şi în general sub 120 de minute celelalte. După această perioadă colapsul clădirii este un risc acceptat prin proiectare.

O clădire din lemn ignifugat poate rezista sub acţiunea focului standard sub 30 de minute, în general 15 minute. Lemnul care nu este ignifugat va duce la colapsarea structurii în câteva minute. Tocmai de aceea el nu este permis a se folosi în cazul clădirilor cu aglomerări de persoane.

Normative mai vechi de 18 ani aflate în dezbatere publică de mai bine de 5 ani

M.D.R.A.P. se chinuie de mai bine de 5 ani să modifice un normativ ce vizează securitatea la incendiu la construcţiilor şi, mai nou, să corecteze anumite dificienţe care au apărut la câteva reglementări tehnice şi care fac imposibilă aplicarea legii.

Este o situaţie de neacceptat în condiţiile în care în toate statele europene întocmirea acestor reglementări se face de către Asociaţiile profesionale iar actualizarea lor este anuală. Specialiştii lucrează acum după o reglementare tehnică care nu a mai fost actualizată din anul 1999.

Specialiştii în construcţii au cerut public ca să existe un Secretar de stat în subordinea M.D.R.A.P. şi un birou care să se ocupe exclusiv de actualizarea reglementărilor tehnice în construcţii, dar probabil că în corpul partidelor politice nu s-a putut identifica un specialist care să poată dialoga cu corpul profesional. Acum teoretic există personal alocat, în practică această activitate este blocată, majoritatea resurselor M.D.R.A.P. consumându-se pe aspectele investiţionale, calitatea fiind neglijată.

Regulile româneşti mai exigente decât cele europene

În general reglementările tehnice româneşti şi legislaţia sunt mai exigente decât cele din spaţiul european.

Ceea ce diferă este însă educaţia în respectarea acestora. Cu cât regulile sunt mai exigente cu atât există riscul ca ele să se aplice formal.

Articolul este scris în calitatea ce o deţin de specialist în securitatea la incendiu a construcţiilor (verificator de proiecte, evaluator de risc la incendiu, proiectant autorizat), coordonator tehnic în cadrul Asociaţiei pentru Securitatea la Incendiu a Construcţiilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite