Imaginile publicate de Adevărul, confirmate. Cum s-a desfăşurat întâlnirea dintre şefii Poliţiei şi Clanul Duduianu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Poliţiei Liviu Vasilescu, la întâlnirea cu un interlop al Clanului Duduianu Imagine: Adevărul
Şeful Poliţiei Liviu Vasilescu, la întâlnirea cu un interlop al Clanului Duduianu Imagine: Adevărul

Şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, s-a implicat personal în coordonarea operaţiunii de supraveghere a înmormântării lui Florin Mototolea, Emi Pian, într-un context tensionat de faptul că liderul Duduianilor tocmai fusese înjunghiat, au declarat pentru „Adevărul” surse din Poliţie, care au dat detalii despre operaţiune: locul ales, în timpul nopţii, precum şi prezenta şefului Poliţiei au avut rolul de a produce un efect de surpriză.

Astfel, poliţiştii au apreciat că există două riscuri majore pentru siguranţa cetăţenilor din Capitală: riscul de răspândirii noului coronavirus, deoarece existau date potrivit cărora la înmormântare vor participa un număr mare de oameni, iar pe de cealaltă parte, Duduienii aveau de gând să împartă în tot cartierul Rahova pachete cu mâncare, după obiceiul creştinesc, existând riscul ca anumiţi locuitori din zonă să se înghesuie şi chiar să devină violenţi în momentul împărţirii acestor pachete în memoria lui Emi Pian.

De aceea, şeful Poliţiei Române a demarat o operaţiune oficială, a întocmit documentele necesare şi a coborât în  stradă, din două motive: unul este legat de autoritatea pe care o are, folosită în a-I convinge pe Duduieni să îl înmormânteze cât mai repede pe Pian, deoarece priveghiul se prelungea.

Al doilea motiv, spun sursele din Poliţie, sunt legate de experienţa lui Liviu Vasilescu cu privire la cum acţionează şi cum se comportă interlopii în astfel de situaţii.

Liviu Vasilescu – spun sursele noastre – s-a deplasat personal, atât ziua, cât şi noaptea, în cartoerul Rahova, pentru a lua „pulsul” la faţa locului.

Ce le-a spus Vasilescu Duduienilor: „Se îngroapă. Nu negociem”

Şeful Poliţiei Române s-a întâlnit personal cu reprezentanţii Duduienilor. Liviu Vasilescu nu a negociat cu interlopii, ci le-a dat o directivă.

Potrivit surselor noastre, Liviu Vasilescu i-ar fi spus, scurt, unuia dintre interlopii din clanul Duduianu: „Se îngroapă. Nu negociem”.

Acestea au fost cuvintele pe care Liviu Vasilescu le-ar fi folosit în noaptea de 8 spre 9 august. 

Poliţiştii au ales o zonă pubică pentru a se întâlni cu reprezentanţii interlopilor, dar noaptea, ca element de surpriză. Tot din acest motiv a ales şi Liviu Vasilescu să meargă personal la întâlnire. 

Sociolog: Au asigurat liniştea cu preţul credibilităţii

Sociologul Gelu Duminică a declarat pentru „Adevărul” că poliţiştii au încercat să asigure „liniştea” cu preţul credibilităţii IGPR, atunci când au „bătut palma” cu Duduienii.

 „Orice clan interlop, oriunde în lume, nu se poate dezvolta fără susţinerea, sprijinul şi protecţia gulerelor albe. Nicăieri. Din păcate, noi suntem de foarte multe ori, clanurile au ajuns să controleze pe cei care le-au creat. Ce s-a întâmplat acolo e o îmbinare. Pe de-o parte e dorinţa de a alege răul mai mic şi a încerca să asiguri un anumit tip de linişte (…), dar pe de altă parte uite că au ştirbit încrederea în instituţia statului. Lucru pe care sper să îl fi luat în calcul (n.r. – Poliţia) încă de la început. În condiţiile în care credibilitatea statului nu este mare, numai de asta nu aveam nevoie. Pe de cealaltă parte s-a întărit credinţa omului normal, omului plătitor de taxe şi impozite că: Unu – corb la corb nu-şi scoate ochii şi doi – şmecherul e şmecher şi când moare”, a declarat Gelu Duminică.

Poliţist: „Situaţia e dezastruoasă!”

Un poliţist a declarat pentru „Adevărul” – sub protecţia anonimatului – că îl recunoaşte pe şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, şi că acesta ar trebui să plece din funcţie, făcând referire la o relaţie asemănătoare între un poliţist şi un interlop în cazul Caracal.

„Deocamdată avem două lucruri care clar sunt reliefate: Unu – cel referitor la o situaţie comparabilă cu Cazul Caracal, unde acel adjunct al inspectorului-şef, Răzvan Alexa, pentru faptul că a cerut informaţii unui om de afaceri care a avut probleme cu legea (n.r. – Remus Rădoi, zis Codiţă), a fost dat afară pentru acest lucru. A fost destituit din Poliţie. Şi atunci a fost transmis un mesaj clar: noi nu ne întâlnim cu interlopii, noi nu negociem cu interlopii, noi nu ne asociem imaginea de poliţişti cu interlopii. Lucru pe care orice şef şi l-a însuşit, adică foarte mulţi n-au mai manifestat aceleaşi relaţii pe care le aveau inainte cu astfel de persoane dubioase. În cazul de faţă vedem că ditamai inspectorul-şef al Poliţiei Române  - care nici măcar nu are atribuţii în zona de asigurare a măsurilor de ordine sau a dispozitivului de acolo – vine şi se întâlneşte cu unul din familia interlopului pentru a negocia aplicarea legii. Din punctul meu de vedere, situaţia de acum este dezastruoasă, pentru că aici vorbim de negociere pentru aplicarea legii”, a declarat poliţistul sub protecţia anonuimatului.

Ce se vede în imaginile video

Imaginile publicate de Adevărul confirmă versiunea relatată de Elvis Pian, fratele lui Emi Pian, care spune că s-a întâlnit în noaptea de 8 spre 9 august cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi alţi ofiţeri de rang înalt.

Liderul Clanului Duduianu, Emi Pian, fusese înjunghiat mortal în dimineaţa zilei de 4 august, de către Gheorghe Richard Emanuel, la sfârşitul unei partide de barbut care ţinuse toată noaptea precedent. 

În momentul filmărilor obţinute de „Adevărul”, trupul lui Emi Pian se afla deja de 3 zile depus acasă, iar poliţiştii încercau să îi convingă pe interlopi să-l mute de acolo în Biserica „Cuvioasa Parascheva” din cartierul Rahova al Capitalei. 

Asta pentru că legislaţia în vigoare interzice ca trupul defunctului să fie privegheat la domiciliu şi, în plus, noile  norme ale stării de alertă erau încălcate de trei zile, iar poliţiştii nu îi sancţionaseră  în niciun fel pe Duduieni pentru aceste nereguli.

Totul se petrecea pe fondul tensiunilor între interlopi, generate de uciderea şefului Duduienilor. La acel moment, nu era foarte clar motivul pentru care Gheorghe Richard Emanuel l-a înjunghiat mortal pe Emi Pian.

Şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, apare în filmări alături de unul dintre liderii Clanului Duduianu.

Fratele interlopului ucis, Elvis Pian, a povestit că în noaptea de 8 spre 9 august, şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, ar fi mers acasă la Elvis Pian, după miezul nopţii. 

Cei doi l-au rugat pe Elvis Pian să meargă cu ei la o biserică, acolo unde erau aşteptaţi de şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu. Mai departe, Vasilescu l-ar fi rugat pe interlop să îşi scoată fratele decedat din casă cât mai rapid cu putinţă, pentru ca Poliţia să nu se facă de râs din pricina faptului că nu a dispus sancţiuni împotriva interlopilor. Asta deşi trupul neînsufleţit al interlopului stătea deja în livingul locuinţei de aproape o săptămână.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite