Iliescu despre sprijinul militar sovietic: „E o aiureală!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iliescu îi arată cu degetul pe cei care-l contestă
Iliescu îi arată cu degetul pe cei care-l contestă

Întrebat despre decizia de a cere sprijin militar sovietic, confirmată şi de documentul publicat în revista „22", Ion Iliescu a replicat nervos.

Rugat să comenteze despre documentul descoperit de cercetătorul polonez Adam Burakowski, act care confirmă că, în decembrie 1989, a contactat Moscova, Ion Iliescu ne-a declarat: „E o a aiureală! N-are niciun temei, e o invenţie! Nu există niciun fel de document. Eu nu am vorbit cu Gorbaciov decât pe 27 decembrie, când reunisem Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN) şi Gorbaciov m-a felicitat".

Un adevăr crunt: Iliescu a chemat trupele sovietice!

Iliescu susţine că, în decembrie '89, nu avea de ce să se teamă că ar pierde puterea. „Care putere?", se întreabă, retoric, fostul preşedinte. „Cine să piardă puterea? Sunt nişte speculaţii, se trezesc unii şi alţii să vorbească aiurea, după 20 de ani de la Revoluţie. E ruşinos!"

Pe 6 februarie, la patru zile după ce revista „22" a publicat documentul, Iliescu a postat pe blogul personal (www.ioniliescu.wordpress.com) un comentariu cu titlul „Despre minciuni... cu picioare scurte!".

Printre altele, Iliescu preciza că nu a intrat în Ambasada URSS nici în decembrie 1989, nici mult timp după aceea. „Nici eu, personal, nici altcineva din partea CFSN, nu am purtat în acele zile fierbinţi discuţii cu Ambasada URSS şi nu a fost adresată, pe nicio cale, vreo cerere de ajutor militar."

La finalul postului, fostul preşedinte a spus că publicarea documentului este o încercare „propagandistă" şi „lamentabilă".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite